Suomi
Gamereactor
arviot
Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Upeasti entisöity, mutta osittain ryövätty, pelihistoriallinen aarre jättää kaipaamaan kokonaista kokoelmaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Uncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves Collection

Nyt, kun Sony on päässyt vauhtiin klassikkopelien siirtämisessä Playstation 5:lle, oli vain ajan kysymys, milloin seikkailija Nathan Drake nähdään kyseisellä konsolilla. Naughty Dogin legendaarisesta Uncharted-sarjasta tuttu aarteenetsijä Drake on ihastuttanut pelikansaa näyttävällä ja monipuolisella toiminnallaan jo useissa peleissä aikaisemmilla Playstationeilla. Uncharted: Legacy of Thieves Collection tuo tähän päivään miehen viimeisimmän aartenetsinnän Uncharted 4: A Thief's End (2017), ja pelisarjan sivuhenkilön, Chloe Frazerin, oman seikkailun Uncharted: The Lost Legacyn (2018).

Toisin kuin viime vuonna julkaistut Director's Cut -versiot klassisista peleistä, Uncharted: Legacy of Thieves -kokoelman pelit eivät harmillisesti saa uutta pelattavaa sisältöä. Kyseessä on pelkkä kasvojenkohotus nykypäivään hyödyntämällä Playstation 5:n tehoja. Tässä olisi ollut Naughty Dogille hyvä mahdollisuus paikata esimerkiksi tekoälyn yli-inhimillistä havainnointikykyä, mikä valitettavasti kuitenkin jätettiin tekemättä.

Uncharted 4: A Thief's End valottaa Nathan Draken historiaa ja tuo mukaan seikkailuun veljensä Samin. Etsinnän kohteena on mittava merirosvoaarre, mikä vie veljeksiä pitkin maita ja mantuja toinen toistaan mielettömämpiin tapahtumiin. Uncharted: The Lost Legacy kertoo Nathanin aarteenetsijäystävä Chloe Frazerin tarinaa isänsä aloittaman muinaisen Ganeshin torahampaan etsinnöistä, jonka Chloe aikoo viedä päätökseen. Etsintöihin sotkeutuu myös aikaisemmin Uncharted -peleissä vieraillut Nadine Ross ja jopa Nathanin veli Sam.

Tämä on mainos:

Kerronnallisesti molemmat kokoelman pelit ovat todella ammattimainen esimerkki vauhdikkaasta ja sujuvasta menosta. Naughty Dog todella ymmärtää pelintekemisen vapauden, jolloin pelkästään mielikuvitus on rajana. Pelit vievät hahmoja elämää suuremmasta, eeppisestä kohtauksesta toiseen, joissa ei paukkuja säästellä. Pelit viljelevät toimintaa ja seikkailua sellaisella intensiteetillä, että pelaajan ei auta kuin haukkoa henkeään kaiken hymyilyn lomassa. Kaiken rymistelyn ja toiminnan ohella pelit onnistuvat myös luomaan tunteita, sillä hahmoille annetaan uskottavaa pohjaa sekä tilaa kasvaa tarinan aikana. Tunteita käsitellään laidasta laitaan toiminnan ohella, ja kokonaisuudesta kuoriutuu parasta mahdollista populaarikulttuuriviihdettä, jota konsolisukupolvet ovat nähneet.

Uncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted 4: A Thief's End on selkeästi se niin sanottu pääpeli, jonka kerrontaan on enemmän sotkettu elokuvallisia hetkiä. Uncharted: The Lost Legacy painottaa enemmän toistuvaa pelillistä antia tarinan jäädessä hieman kevyemmäksi. Tämä ei kuitenkaan tee pelistä millään muotoa huonoa, vaan laadukas seikkailu on vahvasti läsnä koko pelin alle kymmenen tunnin keston ajan tehden siitä varteenotettavan erillisen lisäosan sarjaan, joka painii kokonaisuudessaan omassa luokassaan. Esimerkiksi vesiputouksien yhteyteen rakennetun valtavan Ganesh-patsaan ja temppelin ympärillä kiipeily ovat yksi koko sarjan näyttävimpiä tilanteita.

Molemmat kokoelman peleistä yhdistävät erittäin taitavasti kolmannen persoonan perspektiivistä koettua pelaamista ja elokuvamaisia välivideoita todella viihdyttäväksi ja vauhdikkaaksi kokonaisuudeksi. Pelaaja pääsee taistelemaan erilaisin asein, ratkomaan fyysisiä pulmia, pähkäilemään aivopähkinöitä ja liikkumaan pitkin monipuolisia maastoja jalan ja kulkuneuvoin. Rautaisen toteutuksen ansiosta käskytys taipuu hyvin pelien monipuoliseen toimintaan ja hahmon ohjailu on todella sujuvaa, olipa kyseessä kiipeilyä vuorenseinämää pitkin tai autolla kaahailua pitkin sokkeloista pikkukylää. Toimintanapit on sijoitettu ohjaimeen luontevasti, eikä käskyjä ole liikaa sekoittamassa hyvin rullaavaa menoa. Pelit tukevat Dualsense-ohjaimen uusia ominaisuuksia kiitettävästi. Haptinen palaute antaa hyvää tuntumaa koetuista tapahtumista, ja esimerkiksi alueellisen tärinän ansiosta aarteenetsinnästä tulee huomattavasti mielenkiintoisempaa. Adaptiivisilla liipaisimilla muun muassa ampuma-aseiden käyttöön saa kivasti realistisemman otteen.

Tämä on mainos:

Kokoelman suurimmat erot alkuperäispeleihin ovat visuaalisella puolella, mikä ei suoranaisesti ole itsestäänselvyys ottaen huomioon, että jo aikanaan molemmat peleistä olivat erittäin upeaa katseltavaa. Playstation 5:n avulla Uncharted: Legacy of Thieves puskee kuitenkin ruudulle silmäkarkkia siihen malliin, että psyykkinen diabetes saa jo melkein jalat puutumaan, ja on vaikea uskoa kyseessä olevan yli viisi vuotta vanhat pelit. Seikkailut upeissa maisemissa piirtyvät ruudulle 4K-tarkkuudella näyttävästi erittäin tarkkojen tekstuurien avulla. HDR-efektit saavat pelien valoilmiöt todella hohkaamaan uskottavasti ja värikylläiset sekä ensiluokkaisesti suunnitellut kentät hengittämään kaikessa vehreydessään. Yksityiskohdissa ei ole pihistelty, olipa sitten kyseessä maailmojen rikkaudet tai hahmojen liikkuminen. Pinnat heijastavat maailman lisäksi myös henkilöhahmoja, maailma muokkautuu vuorovaikutuksesta ja 3D-mallit ovat uskottavan näköisiä, mutta juuri kasvojen eleet ja animaatio puhaltavat ne eloon. Hahmot tekevät automaattisesti erilaisia toimintoja, kuten kurkkivat autosta rotkoon kapealla polulla ajaessa, minkä ansiosta peli tuntuu niin eloisalta. Uusi versio tuo lisää uskottavuutta myös entistä täyteläisemmillä partikkelitehosteilla, joista hyvänä esimerkkinä mainittakoon vedessä lilluvat runsaat itiöstöt ja ilmassa leijailevat pölyhöttöset. Pelin nerokkaasti suunniteltu dynaaminen kamera liikkuu saumattomasti hahmon ympärillä tarjoillen parasta kuvakulmaa toimintaan, ja yhdistellen peli- ja välivideokuvaa elokuvamaiseksi kokonaisuudeksi. Playstation 5 pyörittää koko komeutta sujuvasti, eikä viivettä latauksista koidu.

Uncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves CollectionUncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted: Legacy of Thieves Collection kuulostaa myös yhtä hyvältä kuin miltä näyttää. Ääniefektien kirjo on runsas antaen maailmalle uskottavuutta. Viidakot ovat täynnä erilaisia elämisen ääniä samoin kuin muutkin alueet saavat todella syvällisen taustaäänikäsittelyn. Käsitellyt aseet ja työkalut kuulostavat kaikki erilaisilta, ja alueiden mukaisesti vaihtuvat kaiutukset äänille antavat uskottavaa tilatuntua kokemukseen. Ääninäyttely on ensiluokkaista, ja vahvojen hahmojen kemiat tuntuvat todella autenttisilta. Laadukkaan käsikirjoituksen dialogia kuuntelee hymy herkässä. Energinen orkesterimusiikki tehostaa hienosti toiminnallista tunnelmaa ja onnistuu entisestään luomaan elokuvamaisempia tilanteita.

Olin jo etukäteen henkisesti valmistautunut lyttäämään Uncharted: Legacy of Collectionin siitä puuttuvan ja usein varsin unohdetun, PS Vitalle kehitetyn, Uncharted: Golden Abyss (Bend Studios, 2011) -pelin vuoksi. Se, että kokoelmasta puuttuu myös kokonaan alkuperäinen Uncharted-trilogia tulee jo hieman shokkina. Ratkaisu tuntuu hieman laiskalta toteutukselta, sillä kyllä jokainen näistä pelihistorian aarteista olisi ansainnut entisöinnin nykyiselle pelisukupolvelle. Ei kuitenkaan käy kieltäminen, että kokoelmasta jää käteen mahtavaa pelillistä antia lukuisiksi tunneiksi jo kahden nimikkeen voimin. Suorastaan upean teknisen toteutuksen turvin Uncharted 4 ja Lost Legacy vievät pelaajan ikimuistoisille aarteenetsintäseikkailuille pitkin yksityiskohtaisia maailmankolkkia, jotka pursuavat niin mystiikkaa kuin vaarojakin. Vaikka molemmat pelit olin jo entuudestaan läpäissyt, enkä saanut palautettua Playstation 4:n tallennuksia peleihin jostain kumman syystä, veivät ne jälleen kerran mukanaan heti ensi minuuteista lähtien, ja pelillinen nautinto tuntuu vähintäänkin yhtä hyvältä kuin ensimmäisellä pelikerralla.

HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Huikea tekninen toteutus, upea elokuvamainen seikkailutunnelma, monipuolinen toiminta
-
Pahasti puutteellinen kokoelma, ylitarkka tekoäly, vanhojen talletusten palautus ei onnistunut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä