Suomi
Gamereactor
arviot
Until Dawn

Until Dawn

Supermassive Gamesin PS4-uutuus tarjoaa vaikeita valintoja ja selkäpiitä kylmääviä seurauksia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sisareni lipeää kielekkeeltä ja tempaisee minut mukaansa. Saan viime hetkellä kiinni jäisestä köynnöksestä, mutta otteen kirpoaminen on vain ajan kysymys. En halua pudottaa siskoani hyiseen kohtaloonsa vaan sinnittelen niin pitkään kuin voin. Hetkeä myöhemmin kehomme murskautuvat kallioihin. Luut murtuvat, iho repeää ja veri tahraa neitseellisen lumen punaiseksi. Silmät lasittuvat. Aika vaihtaa toiseen hahmoon.

Until Dawn on teinikauhua parhaimmillaan: joukko nuoria talvisella vuorella, jota vainoavat niin ikivanhan parantolan kauhut, intiaanien pelkäämät kummitukset kuin yksinäinen murhaajakin. Pelin vetonaula on perhosvaikutus: jokainen päätös, jokainen pieni teko vaikuttaa jatkuvasti haarautuvaan tarinaan, eikä se tarina tule olemaan kaikille onnellinen.

Until DawnUntil Dawn

Perhosvaikutus ei ole pelkkä markkinointikikka, vaan tehdyillä päätöksillä, olivat ne miten näennäisen pieniä tahansa, on usein yllättävän iso merkitys. Et siis puolustanut uutta tyttöystävääsi tämän riidellessä exänsä nykyisen tyttöystävän kanssa? Tyttöystäväsi suhtautuu sinuun nyt penseästi mutta ennen kaikkea vähemmän luottavaisesti, ja tiukan paikan tullen se luottamuksen puute saattaa kostautua. Ammuitko hätäraketin taivaalle? Hyvä, ehkä ystäväsi tietävät pian missä olet - mutta nyt et voi käyttää sitä puolustaaksesi itseäsi.

Tämä on mainos:

Perhosvaikutuksen jäljet näkyvät jatkuvasti, ja juuri tämä alati haarautuva kerronta tekee Until Dawnista hienon kokemuksen. Mikä parasta, tilannetta ei voi ladata. Kun päätös on tehty se pitää, ja sen seuraukset kannetaan. Tämä tuo kokemukseen todella vahvan terän ahdistusta, kun muutamaa tuntia myöhemmin omien tekojen taakka tuntuu varsin kirjaimellisesti sydänalassa asti. Until Dawn on teinikauhua ja siihen kuuluu, että hahmoja kuolee, ja kun tunnelmaa on kasvatettu niin pitkään ja hartaasti, jokainen brutaali kohtalo on kuin isku vasten kasvoja.

Jotta hahmojen mahdollisuudesta kuolla saataisiin puristettua kaikki irti rakentaa Until Dawn taitavasti tilaisuuksia päästä hengestään. Heti kättelyssä yksi pariskunta lähtee syrjemmässä olevalle mökille, yksi kolmikko ryhtyy pelaamaan spiritismiä, ja yksi menee yksin kylpyyn. Mikä tässä voisi mennä vikaan? Eihän täällä ole kuin haamuja ja hulluja ja murhaajia! Kokonaisuus on kuitenkin muutakin kuin kimppu kliseitä, sillä Until Dawn ei vain nojaa käytäntöihin vaan suorastaan rypee niissä. Pelistä onkin helppo nauttia ihan jo sen genretietoisuuden ansiosta, ja kauhuelokuvien ystävät näkevät genren arkkityyppiset ratkaisut kaukaa - ja osaavat iloita siitä, että peli todella tietää mitä tekee.

Until DawnUntil Dawn

Kymmeneen episodiin jakautuva kertomus kasvattaa panoksia kauniisti. Jokainen jakso alkaa kertauksella viimeaikaisista tapahtumista, jonka jälkeen uusi episodi ryhtyy luomaan pelkoa. Ensin luotetaan ilmapiiriin ja äänimaisemaan, sitten näytetään häivähdyksiä vaarasta ja lopuksi juostaan kusi sukassa ja toivotaan että mikään ei mene vikaan. Ympäristöstä löytyy runsaasti vihjeitä siitä, mitä vuorella lopulta tapahtuu ja mikä on kaiken verenvuodatuksen syynä? Nämä häivähdykset kokonaisuudesta ovat omiaan kasvattamaan tunnelmaa ja tuovat kerrontaa tasaisesti esiin.

Tämä on mainos:

Osa pelin luomasta ahdistuksesta syntyy kuitenkin tahattomasti. Tiukasti sidotut kamerakulmat eittämättä luovat kokemuksesta enemmän elokuvamaisen, mutta kömpelön tuntuiset kontrollit välillä ärsyttävät väärällä tavalla. Tämä näkyy erityisesti tiukoissa tilanteissa, jossa on vain ehkä sekunti aikaa reagoida ja painaa oikeaa nappia. Tottumattomampi ohjaimen käyttäjä siis ottaa automaattisesti enemmän turpiinsa harjaantuneeseen konsolipelaajaan verrattuna. Se on harmillista, sillä Until Dawn on luonteeltaan paljon lähempänä interaktiivista elokuvaa kuin varsinaista peliä, ja sillä olisi paljon annettavaa nimenomaan vähemmän pelaavien parissa.

Pienistä marinoista huolimatta Until Dawn on mainio paketti. Se on taiten tehty teini-slasher, joka on puettu vaihtoehdoilla ratsastavaan pelimekaniikkaan. Se osaa ottaa genrensä kliseistä juuri ne oikeat asiat irti. Kiitos erittäin hyvin tehdyn perhosvaikutuksen ja todella hyvin suoriutuvien näyttelijöiden, uudelleenpeluuarvo on poikkeuksellisen korkealla. Pelin voi nimittäin läpäistä niin, että kukaan ei kuole tai kaikki pääsevät hengestään. Sille välille mahtuu paljon mahdollisuuksia, paljon nähtävää ja paljon uusia tapoja kokea kauhua.

HQ
HQ
HQ
Until DawnUntil Dawn
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erinomainen perhosvaikutuksen toteutus, hyvät näyttelijät, taiten tehty tunnelman kasvattaminen, läpikotainen genretietoisuus
-
Välillä tökkivät animaatiot, ajoittain kömpelöt kontrollit, refleksipelit selviytymismekaniikkana
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Until DawnScore

Until Dawn

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Kuka selviää hengissä? Jori kokeili onneaan uudessa PS4:n kauhupelissä.Ladataan seuraavaa sisältöä