Suomi
Gamereactor
arviot
Virtua Tennis 4

Virtua Tennis 4

Kehittäjänvaihdos ennen Virtua Tennis 2009 -peliä oli pahinta, mitä Virtua Tennis -sarjassa on tapahtunut. Kehitysvastuun palattua takaisin Segalle sarja lähti auttamatta laskusuhdanteeseen. Nyt Virtua Tennis 4:n myötä pelisarja, joka on tarjonnut meille monia ikimuistoisia hetkiä, on nyt kunnolla pelannut itsensä pois pelistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Odotin Virtua Tennis 4:sta todellista haastajaa aikaisemmin tänä vuonna ilmestyneelle Top Spin 4:lle, ja aloittaessani pelin olin vielä innoissani. Miellyttävä alkuvideo toivottaa minut tervetulleeksi ja ensimmäiset askeleet ammattilaisuralla voivat alkaa. Uramuoto on aina ollut Virtua Tennis -pelien Akilleen kantapää, mutta onneksi tällä kertaa Sega on panostanut siihen enemmän kuin aikaisemmin.

Urapelimuoto on kokenut paljon uudistuksia. Uramuoto on nyt neljän vuoden mittainen matka tuntemattomuudesta maailman ykköspelaajaksi. Jokainen vuosi koostuu puolestaan neljästä kaudesta, jotka päättää aina yksi Grand Slam -turnauksista. Realismista ei ole tietoakaan ja sen sijaan Virtua Tennis 4:ssä on haettu lautapelimäistä tunnelmaa. Maailman kartalla sijaitsevat ottelut, turnaukset ja muut risteilevät ja harailevat ympäriinsä. Suorittamalla tehtäviä kerätään tähtipisteitä ja kun pisteitä on tarpeeksi pääsee mittelemään lopputurnauksessa. Pelilaudalla liikutaan käyttämällä matkakortteja, joita voi ostaa myös pelin kaupasta turnauksista voitetuilla palkintorahoilla.

Erilaisia tapahtumia uramuodossa riittää mukavasti. Mukana on myös negatiivisiakin, kuten loukkaantumisia. Yksinkertaisista hyväntekeväisyys- ja julkisuustapahtumista tienaa helposti tähtipisteitä, mutta eniten matkaa tenniskenttien kuninkaaksi vievät eteenpäin näytösottelut, miniturnaukset, ammattilaishaasteet. Minipelit ovat puolestaan uran kannalta tärkeitä, koska ne ovat ainoa mahdollisuus päästä treenaamaan.

Perinteisesti minipelit ovat olleet iso osa Virtua Tenniksen viehätystä. Valitettavasti tämä ei enää ole totta, sillä moni vanha klassikkominipeli on saanut tehdä tilaa tasaisempien ja puuduttavampien vaihtoehtojen tieltä. Muutokset ovat toki iloinen asia, mutta tällä kertaa uudistuksissa on epäonnistuttu kunnolla. Valtaosa pienpeleistä ovat tylsää puurtamista, ja erityisen huonoksi asian tekee se, että niillä on niin vähän tekemistä tenniksen kanssa. Miltä kuulosta esimerkiksi minipeli, jossa pelaajan täytyy ohjata katras kananpoikasia äitinsä luokse ennen kuin vihamieliset tennispallot ja käärmeet estävät pilaavat päivän?

Tämä on mainos:

Uramoodi ei ole kuitenkaan pelin suurin kompastuskivi. Se sentään pyrkii tekemään jotain uutta, vaikka ei riitäkään pitämään kiinnostusta yllä kovinkaan pitkää aikaa. Tunnelmaa latistaa kuitenkin itse tennismatsit. Otteluiden kesto on vakiona paras kolmesta -periaatteella. Näytösotteluissa pelataan puolestaan vain yksi surkea peli. Huvittavasti selostaja julistaa silti ottelun päätteeksi voittajalle "game, set and match". Kolmen tai viiden täyden erän pelaaminen ei tietysti olisikaan järkevää. Aivan kuten 45 oikean minuutin puoliajat Pro Evolution Soccerissa tai 20 minuutin erät NHL:ssä ei olisi kovinkaan hauskaa pelattavaa. Virtua Tennis 4:n minipyrähdykset kuitenkin lyö homman täysin toiseen äärilaitaan. Minkäänlaista jännitystä tai draamaa ei pääse kehittymään, eikä peli tunnu kunnon tennikseltä. Top Spinin kolmen pelin ja kolmen erän ratkaisu onkin selkeästi parempi ratkaisu. Tuntuu jopa melkein siltä kuin Sega yrittäisi tahallaan säästää pelaajia ymmärtämästä mistä tenniksessä on kyse.

Ongelmat eivät pääty siihen. Itse ottelutuntuma on nimittäin suorastaan hirveä. Huolestuttavinta on ilmapallomainen fysiikka, joka saa ihmettelemään mitä ihmettä pelintekijät ovat oikein hakeneet. Prässääminen ja taktiset temmon vaihtelut onnistuvat toisinaan, mutta tyypillinen kaksinpeli muodostuu pääosin puuduttavista peruslyönneistä ja loputtomasta pallon odottelusta. Kaikkein huvittavinta on kuinka lähes joka pelissä pelaajilla viettävät maissa aikaa melkein joka toisen lyönnin jälkeen. Animaatioiltaan koko peli onkin varsinainen jäykkien liikkeiden ja huvittavien pyllähdysten kavalkadi.

Toki jotain iloa tarjoaa kuitenkin Virtua Tennis 4:n uutuuspelimuoto Superottelu. Pelimuodossa täytetään supermittaria suorittamalla ottelussa tietynlaisia lyöntejä. Täydellä mittarilla pääsee sitten suorittamaan näyttäviä hidastettuja tappolyöntejä. Oli kuninkaallinen olo, kun onnistuin nousemaan vaikeuksien kautta voittoon ja voittamaan ottelupallon Australian avoimien finaalissa hidastetulla lentolyönnillä, jonka pomppu lensi varmaan suoraan planeetan kiertoradalle asti. Ikävä kyllä erikoislyönnit bugittavat jatkuvasti. Ei tarvita montaa selkeästi yli rajojen mennyttä palloa, jotka tuomitaan sisällä oleviksi, ennen kuin ainoa mikä täyttyy on pelaajan raivomittari.

Kun Virtua Tennis ei onnistu viihdyttämään edes Party Modessa, voidaan peliä pitää jo monumentaalisena epäonnistumisena. Virtua Tennis 4:n ulkoasu on kohtalainen, mutta erittäin epätasainen. Animaatiot tökkivät ja hahmomallit ovat paikoitellen jopa susirumia. Sama epätasaisuus koskee myös kaikkea aina äänimaailmasta pelattavuuteen. Kokonaisuus jää lopulta mailien päähän kilpailijastaan. Kovista odotuksista huolimatta on lopulta myönnettävä, että jos haluaa kunnon tennispelin, sitä ei tule löytymään Virtua Tennis 4:n parista.

Tämä on mainos:
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
Virtua Tennis 4
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Uramuodossa yritetään jotain uutta, ajoittain peli on hauskaa...
-
...mutta suurimmaksi osiksi peli pyllähtelee pahasti. Pallofysiikat, animaatiot ja ottelutmallinnus on mennyt täysin pieleen.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Virtua Tennis 4Score

Virtua Tennis 4

ARVIO. Kirjoittaja Christofer Olsson

Virtua Tennis -sarjan uusi edustaja kompastelee oikein kunnolla ja jää tällä kertaa pahasti kilpailijoidensa jalkoihin.

Virtua Tennis 4

Virtua Tennis 4

ENNAKKO. Kirjoittaja David Caballero

Sega AM3 on ottanut Virtua Tennis -sarjan kehitysvastuun kolmososan tehneeltä Sumo Digitalilta. Pelasimme neljättä osaa kaikilla alustoilla.Ladataan seuraavaa sisältöä