Suomi
Gamereactor
ennakot
Warhammer 40,000: Dawn of War III

Warhammer 40,000: Dawn of War III

Murhaa ja moninpelin magiaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Relic Entertainment luottaa peruslaskuoppiin. Dawn of War 3:n tapauksessa yksi plus kaksi on kolme. Uutukainen poimii nimittäin elementtejä sarjan ensimmäisestä ja toisesta osasta tuodakseen Games Workshopin Warhammer 40K:n synkänjulman vision näyttävällä tavalla pelimuotoon.

Moninpeliin keskittyvä testipäivä käytiin yllättävän aurinkoisessa helmikuisessa Lontoossa. Kaksi pitkää konerivistöä odotti eri medioiden edustajia, jotka heitettiin suoraan altaan syvään päähän hyvin vähäisellä valmistautumisella. Ehdimme samalla jututtamaan pelin pääsuunnittelija Caro Mastrettaa moninpelin suuntaviivoista. Relicin palkitun reaaliaikastrategian kolmas iteraatio sisältää kolme eri rotua lukuisine sankariyksiköineen. Avaruusjääkäreillä, örkeillä ja eldareilla (avaruushaltijoita, käytännössä) saavat moninpelivastuun lisäksi omat kampanjansa. Se ei ollut kuitenkaan tämän visiitin tarkoituksena, sillä kirjoittajat pistettiin vastakkain pelin kaksintaisteluihin tai tiimimatseihin. Apupyöriä ei juuri ollut, joten ensimmäinen matsi meni väkisin perusasioita mahdollisimman hätäisesti opetellessa.

Suurin osa ajastamme kului kaksi-vastaan-kaksi-pelimuodon ja sen varsin kompaktin kartan parissa. Molemmat joukkueet aloittavat kentän vastakkaisilta reunoilta, tarkoituksenaan jyrätä vastustajan tukikohta. Kartan keskiväli on täytetty kaapattavilla resurssipisteillä. Osa niistä tuottaa energiaa tai "rakennuspisteitä" yksiköiden tuottamista varten. Toiset generoivat hiljalleen erittäin merkittäviä "sankaripisteitä", joita käytetään pelin voimakkaimpien soturien kutsumiseen. Sopivan rodun lisäksi pelin alussa valitaan nimittäin kolme toisistaan paljon poikkeavaa sankaria. Halvemmat yksiköt saavat paljon peliaikaa heti matsin alusta asti ja ehtivät kuollessaankin palaamaan vielä kentälle. Massiivisen kokoiset mörssärit kuten Imperial Knight tai Gorkanaut pääsevät taisteluun mukaan lähinnä loppurutistuksen ajaksi.

Härskien ryntäystaktiikoiden välttämiseksi ja moninpelin rakenteen luomiseksi peliin on tuotu vaiheittainen omaa tukikohtaa suojaavien rakennusten jono. Jotta vihulaisen ytimeen pääsee iskemään, pitää ensin hävittää sitä suojaava valtava tykkitorni. Se taas ottaa vahinkoa vasta, kun sen suojakentän generaattori on pistetty palasiksi. Eri rakennukset eivät sijaitse aivan tukikohtasi keskustassa, joten niiden ympärille kehittyy luonnollisia taistelutantereita. Tämä "tehtäväpohjainen" moninpeli luokin uudenlaisia taktiikoita niin hyökkäykseen kuin puolustukseenkin. Kahdessa ensimmäisessä ottelussamme jaoimme vuoroja sen mukaan, kummalla oli sillä hetkellä iskukykyisempi armeija. Puolustaja keskittyi istumaan aloillaan ja rekrytoimaan yksiköitä samalla, kun hyökkääjä keskittyi joukkojensa mahdollisimman tehokkaaseen komentamiseen. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten pelaajien taktiikat kehittyvät täsmäiskuja vaativassa järjestelmässä.

Tämä on mainos:

Dawn of War 3:n moninpeli on selkeästi enemmän mikro- kuin makropainotteinen. Menestyminen vaatii siis yksiköiden tehokasta käyttöä valtavan tuotantokoneiston rakentamisen sijaan. Monilla yksiköistä on aktivoitavia kykyjä kuten kranaatteja, raketti-iskuja tai valtavia loikkia hyödynnettäväksi. Resursseja kerätään automaattisesti pisteitä valtaamalla, eikä niitä voi linnoittaa läpipääsemättömäksi tykkitornein tai miinakentin. Pelaajan on jaettava huomiota jatkuvasti moneen paikkaan, joten pikaiset refleksit voivat paikata alimitoitetun tulivoiman jos vastustaja ei ole aivan tilanteen tasalla. Otteluiden kesto tähtää noin 30-40 minuutin mittaan, eli tuotantotalouden kanssa ei räpelletä pitkiä aikoja. Resurssit ovat joka tapauksessa aina kortilla, joten puolentusinan parakin rakentamisessa ei ole juuri järkeä.

Warhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War III

Avaruusjääkärit eli Space Marinet olivat porukan aloittajaystävällisimpiä. Heidän yksikkövalikoimassaan ei ole juuri heikkouksia ja hieman muita kalliimpina ne ottavat ja antavat turpaan kunnioitettavalla pieteetillä. Drop Pod -mekaniikka mahdollistaa melkein minkä tahansa yksikön tiputtamisen kiertoradalta suoraan vihollisen syliin. Jos Dawn of War 1 tai 2 on tuttu, ihmiskunnan parhaat tuntuvat erittäin tutuilta.

Vaikka örkkejä kutsuttiin lyhyessä esittelyssä kolmikon vaikeimmaksi roduksi pelata, jättäisin sen kyseenalaisten kunnian ennemmin Eldareille. Heppoisiin avaruushaltioihin verrattuna isot, ilkeät ja yleensä vihreät örkit luottavat massavoimaan. Purkkaviritellyt aseet iskevät todella lujaa, mutta yksiköt eivät kestä aivan yhtä paljon rankaisua kuin Space Marinet. Örkkien erikoisuus löytyy scrap-mekaniikasta. Tuhotut yksiköt jättävät taistelukentälle rojua, jota lähes mitä tahansa örkkiyksikkö voi kerätä parantaakseen suorituskykyään. Örkkien tulee siis naarata karttaa joka matsauksen jälkeen huippukunnon saavuttaakseen.

Tämä on mainos:

Vikkelät Eldarit vaativat kahta muuta rotua enemmän mikromanageroitavaa. Yllätysiskut tekevät kyllä kipeää, mutta hiljalleen palautuvien suojien ehdyttyä yksiköt eivät kestä paljoa pidempään. Paikasta toiseen pikasiirtyminen erityisten rakennusten avulla vaatisi myös enemmän totuttelua kuin mihin meillä oli tällä kertaa mahdollisuutta. Ainoa häviö tuli myös juuri Eldareiden puikoissa, joten opeteltavaa selkeästi on.

Dawn of War 3 tähtää eeppiseltä näyttäviin ja kuulostaviin taisteluihin. Yksittäisessä yksikössä ei ole välttämättä Dawn of War 2:n tapaan valtavasti yksityiskohtia, mutta kasvanut skaala takaa entistä komeammat kohtaamiset. Bolter-aseiden, lasereiden ja tykkitulen räiske täyttää kartan tavalla, joka saa pelin tuntumaan oikealta 40K:n sodalta. Kaiken tämän näyttävyyden takia studio on käyttänyt paljon aikaa pelaajan hahmotuskyvyn säilyttämiseen. Tärkeät ja huomiota vaativat asiat viestitetään selkeästi, jotta kriittiset tilanteet eivät katoa sodan kaaokseen. Eri käyttöliittymäratkaisujen toimivuutta oli tämän pelisession perusteella vaikea arvioida, sillä pelin ensikertalaiselle prosessoitavaa riitti niin paljon.

Mielenkiintoisena pikkuhuomiona erityinen perääntymisnappi on poistettu kokonaan. Aiemmissa osissa sitä painamalla henkihieverissä ollut poppoo paineli vauhdilla kotipesään paranemaan. Se teki samalla yksikön lopullisen niittaamisen tuskastuttavan vaikeaksi, koska pakenijoita oli lähes mahdoton päästä seuraamaan riittävän nopeasti. Dawn of War 3:ssa kuollaan saappaat jalassa. Moninpelistä löytyy myös pidemmän tähtäimen kokemuspistejärjestelmä. Matsit palkitaan pääkalloin ja pistein, joita voi käyttää sekä kosmeettisten elementtien että "sivupäivitysten" avaamiseen. Näin jokainen voi luoda omasta armeijastaan muista poikkeavan porukan, jonka ulkonäkö viimeistellään luonnollisesti maalaustyökalussa.

Peli vaikutti yhden iltapäivän perusteella erittäin lupaavalta, vaikka meidät tiputettiinkin kiertoradalta suoraan syvään päähän. Vanhan ja uuden koulukunnan strategioiden yhdistäminen tukikohdan rakentamisineen ja sankariyksiköineen voi löytää hyvän tasapainon molempien leirien faneja tyydyttävällä tavalla. Sankarit eivät ole täysin pysäyttämättömiä etenkään yksikään, mutta ne tuovat mukavasti persoonallisuutta massojen seasta erottuessaan. Relic aikoo tuoda peliin myös modaustuen pelaajien omia tuotoksia varten. Ykkösosaa pelataan edelleen pitkälti juuri tästä syystä näinkin monen vuoden jälkeen, joten modien luomista kannustetaan jatkossakin. Kaiken kaikkiaan Dawn of War 3 tuntuu tervetulleelta tuulahdukselta aikana, jolloin pienen mittakaavan sankarimätöt MOBA-tyyliin ovat täyttäneet kaikki julkaisukanavat PC:stä mobiiliin, eikä perinteisiä reaaliaikastrategioita ole tarjolla kuin kourallinen. Se toteuttaa samalla Warhammer 40,000:n rankkaa, loputtoman sodan täyttämää todellisuutta paremmin kuin niin monet viime aikoina ilmestyneet ja toistaan ankeammat yritelmät.

Warhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War III
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Annihilation mode saapui Dawn of War 3:een

Annihilation mode saapui Dawn of War 3:een

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Relic ja Sega julkaisevat Annihilation-pelimuodon Warhammer 40,000: Dawn of War 3:een tänään 20. kesäkuuta. Annihilation on osa muuta päivitystä, jolla parannetaan peliä....

0
Tsekkaa Dawn of War III:n avausvideo

Tsekkaa Dawn of War III:n avausvideo

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Warhammer 40,000: Dawn of War III on kohta täällä. Jos kuitenkin odotuksen tuska on "iha mahoton" kestää 27. huhtikuuta asti niin tsekkaa alta pelin avaava välivideo...Ladataan seuraavaa sisältöä