Suomi
Gamereactor
arviot
Wasteland 3

Wasteland 3

Inxile Entertainment on palannut, ja tuloksena on eeppinen maailmanlopun jälkeinen seikkailu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Maailmanlopun jälkeisestä viihteestä ensimmäisenä mieleen tulevat esimerkiksi Fallout ja Rage, ja elokuvista sitten Mad Max. Peleissä monet miettivät ensimmäiseksi ensimmäisen persoonan pyssyttelyä ja pullonkorkkien keräämistä. Nämä pelit ovat kuitenkin paljon velkaa pelisarjalle, josta on nyt tulossa se kolmas osa.

Wasteland 3 on ulkoisesti hyvin saman näköinen kuin vanhat Fallout-pelit: pääasiassa isometrisestä kuvakulmasta pelattava teos, jonka parissa Xcomin fanit ovat kuin kotonaan. Olen yleensä ajatellut, etteivät Wasteland-pelit ole saaneet ansaitsemaansa huomiota, mutta tämä saattaa muuttua lähitulevaisuudessa.

Ensimmäinen peli julkaistiin vuonna 1988, ja toinen peli saatiin vuonna 2014, kun Kickstarter-keräys herätti sarjan uudelleen henkiin. Ymmärrettävästi kolmannella pelillä on enemmän yhteistä sen toisen osan kanssa niin pelattavuuden kuin ulkonäönkin puolesta.

Tämä on mainos:

Wasteland 3 on siis ylhäältä päin kuvattu, vuoropohjainen, tarinavetoinen taktinen roolipeli, joka sijoittuu jäiseen Coloradoon. Kyseessä on massiivisen kokoinen peli, jossa on huolella tehty tarina.

Wasteland 3

Minulle parasta kokonaisuudessa on tarina. Pelaaja ohjaa ryhmää samoojia (rangers), jotka suuntaavat pölyisestä Arizonasta jäiseen Coloradoon. Joku nimeltä Patriarch pyytää apua, ja samalla on oiva paikka vahvistaa Rangers-joukon läsnäoloa uudella alueella.

Heti ensimmäisessä välivideossa ajetaan kauniiseen Coloradoon, ja tullaan pahasti yllätetyksi. Suurin osa joukosta kuolee, ja pelaaja ohjaa kahta jäsentä, kun opastusosiona toimiva tehtävä käynnistyy. Muutos välivideosta vuoropohjaiseen pelaamiseen tapahtuu saumattomasti. Samalla pelaajalle esitellään robottinen hirviö ja ajokeilla tehtävä taistelu. Osio eteni hyvällä tahdilla eteenpäin tuntumatta liian työläältä heti pelin aloituksena.

Tämä on mainos:

Pelaajan valinnoilla tuntuu olevan aidosti merkitystä. Heti alussa törmätään vanhoihin samoojatovereihin, joiden yksi jäsen on vankina. Vaihtoehtoina on siis joko ampua kaikki, tai antaa heidän vapauttaa toverinsa. Päästin pahikset vapaaksi, jotka menivät varoittamaan tovereitaan, ja näin edessäni oli toinen haastava taistelu. Voi olla, että kyseinen taistelu olisi käytävä joka tapauksessa. Siitä huolimatta peli onnistui luomaan vaikutelman, että valinnoillani on merkitystä.

Wasteland 3

Taistelu on kokonaisuudessaan erittäin tyydyttävää. Se on vuoropohjaista ja isometristä, ja kuten sanoin, Xcom-pelien fanit ovat tilanteeseen tyytyväisiä. Tarjolla ovat perinteiset lähietäisyyden keinot, pitkän matkan hyökkäykset, mahdollisuus mennä makuulle, suojautua ja tietenkin mahdollisuus liikkua pahisten sivustaan. Pidin siitä, että pelaajan on aina ajateltava muutaman siirron päähän tulevaisuuteen. Virheistä rangaistaan armotta, ja pelaaminen tuntuu shakilta.

Myöhemmin omassa joukossa on kaikkiaan kuusi jäsentä liikkumassa ympäri kenttää, puhumassa ihmisten kanssa ja taistelemassa pahisten kanssa vuoropohjaiseen malliin. Taistoista selviää aina paremmin, kun joukkoa on enemmän. Pelin alussa jäseniä on vain kaksi, joten taistelut ovat melkoisen armotonta kamaa. Myöhemmin elämä helpottuu, kun oma tukikohta on perustettu ja jäseniä on enemmän. Mutta alussa on omat vaikeutensa.

Pelin aluksi voi valita ne kaksi jäsentään muutamasta valmiista vaihtoehdosta, tai sitten luoda omansa varsin kattavassa hahmoeditorissa. Valitsin isän ja tyttären yhdistelmän, joista toinen on haka lähietäisyyden kahinoinnissa, ja toinen loistava tarkkuuskiväärillä. Myöhemmin kaduin valintaani, sillä lähietäisyyden taistot tapaavat jättää tämän jäsenen hyvinkin alttiiksi pahiksien iskuille. Ajan kuluessa kokemustasot karttuvat, ja jäsenille voi lisätä uusia perk-kykyjä samaan malliin kuin Fallout-peleissä. Näin ollen alussa tekemiään virheitä voi paikata ajan kuluessa. Mukana on myös kaverin kanssa pelattava co-op, jossa pelikaveri voi liittyä mukaan. Tätä en valitettavasti päässyt testaamaan arviota varten.

Wasteland 3Wasteland 3

Uusi Wasteland näyttää upealta, ja on odotetusti se parhaimman näköinen peli koko sarjassa. Liikeanimaatiot näyttävät hyviltä, ja maailma vaikuttaa elävältä. Minulle jo aiemmin mainitusti tärkeintä on tarina, ja se kerrotaan pelin aikana dialogin voimin. Suurimmaksi osaksi ääninäyttely on tehty hyvin. Osa suorituksista ei yltänyt muiden tasolle, mutta suurena ongelmana tätä ei voi pitää.

Kaiken kaikkiaan Wasteland 3 on mahtava. Tarina imaisee mukaansa, taistelut ovat koukuttavia ja ajatusta vaativia, ja pelaajan valinnoilla tuntuu olevan aidosti merkitystä. Mikäli lajityyppi kiinnostaa, on tässä loistava peli. Grafiikan ja äänimaailman keinoin maailma herää eloon, ja nautin ajasta Coloradon jäisissä maisemissa. Jos siis Wasteland 2 oli sinusta mahtava, pidät uudestakin pelistä.

HQ
Wasteland 3Wasteland 3Wasteland 3
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mahtava tarina, merkitykselliset valinnat, hyvät pelimekaniikat, näyttää ja kuulostaa hyvältä
-
Aloitus voi tuntua liiankin haastavalta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Wasteland 3 parani juuri entisestään

Wasteland 3 parani juuri entisestään

UUTINEN. Kirjoittaja Aleksi Kesseli

Jos nautit Wasteland 3 -roolipelistä, Inxile Entertainmentillä on hyviä uutisia sinulle. He ovat juuri julkaisseet päivityksen 1.1.1, mikä tekee pelistä paremman....Ladataan seuraavaa sisältöä