Suomi
Gamereactor
arviot
Wipeout 2048

Wipeout 2048

Futuristinen kaahailu on hieman vähemmän futuristista PS Vitalla. Paljon hienosäätöä on kuitenkin tuottanut loppupeleissä miellyttävän kaahailukokemuksen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tuntuu pöhköltä kutsua Wipeout 2048:aa kivikautiseksi. Mutta kun on viilettänyt hypertyylikkäässä Wipeout HD:ssa ääntä nopeammin, juuri siltä se tuntuu - ja on tarkoituskin. Vuonna 2048 liitoalukset ja radat eivät ole saaneet lopullista muotoaan ja myös ympäröivä maailma on aiempia osia rujompi. Puitteet luovat pohjan Wipeout-sarjan esiosalle, jossa hypätään jälleen Feisarin rattiin ja aloitetaan vimmainen ralli kohti Venomeita, Rapiereita ja lopulta futuristisia hyperprototyyppejä, siinä sivussa vastustajia räiskien.

Pelin idea on hyvä, mutta jo yhden kilpailun jälkeen on selvää, että tietty hienostuneisuus on poissa. Aluksen ohjaus ei tunnu yhtä tarkalta kuin edeltäjissä, mikä lienee suurelta osin PS Vitan analogiohjainten syytä. Niin paljon kuin niitä onkin kehuttu, ne eivät vedä vertoja oikealle peliohjaimelle. Ja vaikka käytin silkkaan totutteluun enemmän aikaa kuin sarjassa yleensä, peliin ei tahtonut muodostua samanlaista tiukkaa tuntumaa, mihin olen vuosien saatossa kasvanut. Satunnaiset kuvanpäivityksen notkahdukset eivät nekään auta asiaa.

Jopa kuvasuunnittelu on jonkinlaisen este, koska puhtaiden pintojen ja säihkyvien neonvalojen vaihtuessa likaisempiin 2048:n maisemiin kaikki uhkaa paikoin sekoittua sotkuiseksi pikselisalaatiksi. En menisi väittämään sitä valtavaksi ongelmaksi, mutta tämä on ensimmäinen ja ainoa kerta, kun PS Vitan näyttö on tuntunut liian pieneltä ja epätarkalta.

Wipeout 2048
Moninpelissä radalle mahtuu kerrallaan kahdeksan pelaajaa.
Tämä on mainos:

Onneksi Studio Liverpool näyttäisi olevan tietoinen alustan rajoitteista ja kompensoi niitä aiempaa leveämmillä radoilla. Siksipä ratojen kiertäminen järkeä jäätävällä nopeudella toimii kuitenkin tyydyttävästi, joskaan samanlaista zen-mielialaa ei pääse syntymään kuin kotikonsolilla.

Levennykset eivät tee kilpailuista myöskään tylsiä, sillä kehittäjät ovat päättäneet lisätä intensiivisyyttä räiskinnän kautta. Osumia tuntui tulevan paljon tiheämpään kuin sarjan muissa osissa, joskus miltei Mario Kartin hengessä. Yllättäen tämä jopa istuu peliin ja sen aavistuksen rujompaan tyyliin. Tässä suhteessa tietty hienostuneisuuden puute voi olla pelin puitteet huomioiden hyväkin asia, vahvistaen vaikutelmaa siitä, että lajissa eletään alkukantaista aikaa.

Monien muiden julkaisupelien tavoin laitteen teknisiin erikoisominaisuuksiin on kiinnitetty huomiota, mikä näkyy muun muassa kosketusnäytöllä käytettävinä valikkoina ja mahdollisuutena aluksen ohjaukseen laitetta kallistelemalla. On kuitenkin heti sanottava, että kallistelu on aivan kaameaa ja tekee pelaamisesta vain vaikeampaa. Valikkosysteemi sen sijaan on selkeine ikoneineen loistavasti toteutettu ja kelpo malli tuleville PS Vita -peleille.

Wipeout 2048
Äärimmäisen mahtavalla soundtrackillä esiintyvät niin Deadmau5, Kraftwerk kuin Chemical Brotherskin.
Tämä on mainos:

Valikoista löytyy myös kattava moninpeli, joka pitää sisällään niin verkkokilpailuja, paikallisen ad hoc -tilan sekä niin sanotun Cross-Playn, jossa PS Vitan ja PS3:n käyttäjät voivat pelata ristiin. Kaikki näistä toimivat todella näpsäkästi ja pitävät pelin elinikää yllä. Kilpailuistakin on monia eri muotoja, eikä kaikissa kyse ole vain siitä, kuka ehättää ensimmäisenä maaliviivalle. Päinvastoin, hauskinta on ampua kaverit tohjoksi.

En voi olla myöskään painottamatta, miten hienoa on yksinkertaisesti pyyhältää futuristisen New Yorkin läpi ja bongailla maamerkkejä horisontista konemusiikin pauhatessa taustalla. Teknisesti Wipeout 2048 kuuluukin PS Vitan julkaisukaartin kärkipäähän, vaikka ruudunpäivitys ja reunojenpehmennys eivät virheettömiä olekaan ja latausajat ovat käsikonsolipeliksi raskaat. Fiiliksen ja moninpelin ynnätessä ei ohjauksen lievä velttous lopulta kallista vakaakuppia siinä määrin, etteikö peli olisi suositeltava kumppani upouudelle PS Vitalle.

Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
Wipeout 2048
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Loistava musiikki, hyvä moninpelituki, fiksu valikkosysteemi, hauskat pelitilat
-
Paikoin suttuiset grafiikat, kuvanpäivitys ei pysy tasaisena, pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Wipeout 2048Score

Wipeout 2048

ARVIO. Kirjoittaja Jonas Mäki

Futuristinen kaahailu on hieman vähemmän futuristista PS Vitalla. Loppupeleissä hurvittelu kuitenkin viihdyttää.

1
Sony ajaa alas Wipeout-studion

Sony ajaa alas Wipeout-studion

UUTINEN. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Englannin vanhimpiin ja maineikkaimpiin pelistudioihin kuuluva Studio Liverpool - entinen Psygnosis - suljetaan. Wipeout 2048 jää studion joutsenlauluksi.

0
Wipeout 2048

Wipeout 2048

ENNAKKO. Kirjoittaja Gillen McAllister

Wipeout lukeutuu Unchartedin tavoin NGP:n lippulaivapeleihin. Testasimme uutta kaahailua Sonyn ennakkotapahtumassa.Ladataan seuraavaa sisältöä