Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
World of Warcraft: Classic

World of Warcraft: Classic

En ole koskaan pelannut World of Warcraftia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Olen aina pelannut pelini konsoleilla, enkä ole koskaan koskenutkaan vuonna 2004 julkaistuun World of Warcraftiin. Niin ikään kokemusta MMORPG-lajin peleistä ei mitenkään kattavasti ole. Se "WoWin" wanhoja hyviä aikoja hehkuttava Classic-versio on nyt julkaistu, joten halusin viimeinkin kokeilla, mistä moisessa verkkoroolipelin jättiläisessä oikein on kyse. Havaitsin hyvin nopeasti, että klassisen WoWin tenho nojaa ennen kaikkea nostalgiaan.

Pelaaminen alkaa siten, että keltanokka heitetään suoraan altaan syvään päähän. Ensin luodaan oma hahmo, joista tärkein valinta lienee hahmoluokka. Jokaisesta hahmoluokasta on tarjolla oma, varsin mittava kirjallinen kuvauksensa, joten pelkästään tässä aloitusruudussa saa kulumaan paljon aikaa. Aikani ihmeteltyäni valitsin Magen, ja lisäksi Alliancen riveissä pelaavan ihmisen. Oman hahmon ulkonäön muokkaamisvaihtoehdot tuntuvat alussa melko rajallisilta nykypeleihin verrattuna.

Ja eikun pelaamaan. Tai oikeastaan ei, sillä ensin on edessä palvelimen valinta. Jokaisella palvelimella on oma nimensä, ja lisäksi ruudulla ovat symbolit PvE, PvP ja RPPVP. Kun tästä on selvitty, päästään viimeinkin pelaamaan. Oma hahmo seisoo paikoillaan keskellä suurta maailmaa, ja jonkun minuutin saa kulumaan ihan vain ruutua tuijotellessaan. Minkäänlaista selkeää opastusosiota ei nimittäin ole. Ruutu on väärällään jos jonkinlaista kuvaketta, ja hetken klikkailun jälkeen keksin, millä tavalla kunkin kuvakkeen selityksen saa näkyville. Valikoissa omaa peliään pääsee muokkaamaan niin monipuolisesti, etten ymmärtänyt edes puolta lukemastani. Päätin siis pelata puhtaasti aloitusasetuksilla ja katsoa, miltä se tuntuu.

World of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: Classic
Tämä on mainos:

Ensimmäiset kaksi shokkia moderneihin peleihin tottuneelle ovat tarvittavan lukemisen määrä ja se, ettei pelaajaa juurikaan ohjata maailmassa eteenpäin. Jo pelkästään ensimmäisen quest-tehtävän päälle kytkeminen oli melkoinen ohjelmanumero. Vaatimusta runsaasta lukemisesta ei voine pitää huonona asiana, vaan enemmänkin epätavallisena näin nykyaikana. Oletuksena tekstin fontti on sen verran pieni, että alan ymmärtämään PC-pelaajien rakkauden suurikokoisia näyttöjä kohtaan.

Perusnäppäinten löydyttyä oli aika lähteä maailmaa ihmettelemään. Joka puolella näkyy muita pelaajia, ja yksi vastaantulija luovutti minulle pyytämättä vanhaksi jääneen taikasauvansa. Moinen tietenkin helpotti omaa pelaamistani joksikin aikaa. Näin ollen on alusta asti selvää, että World of Warcraft: Classicin vahvuus on ennen kaikkea ihmisissä, joiden kanssa peliä on tarkoitus pelata.

Perusohjaus on konsoliohjaimeen tottuneelle epämiellyttävä. Ranteet kipeytyvät varsin nopeasti, ja ruudun kuvakkeiden nopeasta klikkailusta ei ole tietoakaan. Kaikki tämä on varmasti opittavissa, ja ennen kaikkea mieleisekseen tuunailtavissa, jos vain jaksaa sellaisen vaivan nähdä. On selvää, että jo pelin käyttöliittymä yhdessä opastusosion puuttumisen kanssa ajavat monet ensikertalaiset pois World of Warcraft: Classicin äärestä. Pelin parissa viimeiset 15 vuotta viettäneille veteraaneille lähtötilanne Classiciin on tietenkin aivan toinen.

Pelimaailma on niin suuri, ettei aloittelija oikein tiedä, mistä aloittaa. Peli itse ei myöskään ohjasta suoraan mihinkään, joten ainakin alussa pelaaminen koostuu paikkojen ja asioiden ihmettelystä. Yleisenä sääntönä toiminee se, että tiellä kun pysyttelee, päätyy johonkin kiinnostavaan paikkaan. Maastossa harhailu johtaa yleensä siihen, että vastaan tulee vihamielinen omaa hahmoa korkeammalla tasolla oleva pahis, joka sitten ottaa hengen pois alta aikayksikön. Uteliaisuus noin yleisesti kuitenkin palkitaan, sillä jokaisen nyppylän takana on aina jotain uutta nähtävää.

Tämä on mainos:
World of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: Classic

Paikasta toiseen siirrytään pääasiassa Apostolin kyydillä, eli reilusti kävelemällä. Tämän vuoksi kaikkeen saa kulumaan hurjan määrän aikaa, koska jo pelkkä tehtäväalueelle siirtyminen on oma työnsä. Kahden tunnin panostus ei ole vielä mitään, ja ajan kulumisen huomaa ensimmäisenä siitä, että ranteita ja niskaa on alkanut särkeä pitkällisen istumisen seurauksena. World of Warcraftia voikin pelata suunnilleen koko loppuelämänsä niin yksin kuin yhdessäkin. Tämän voi nähdä näkökulmasta riippuen joko hyvänä tai huonona asiana.

Keskeinen osa WoW: Classicin pelaamista on niin sanottu grindaus eli oman hahmon kokemustason kohottaminen. Suoraan tehtävästä toiseen eteneminen ei ole mahdollista, vaan säännöllisesti kannattaa pysähtyä keräämään ylimääräisiä kokemuspisteitä vaikka niitä metsän asukkeja pieksämällä. Tai ehkäpä oman hahmonsa tason saa nostetuksi riittävällä vauhdilla tarjolle tulevien tehtävien vaatimalle tasolle, mutta ainakaan peli itse ei sellaista konstia kerro.

Verkkofoorumeilla on raportoitu pitkistä jonotusajoista palvelimille. Tämä ongelma helpottunee ajan kanssa, ja jostain syystä itse pääsin aina nopeasti pelaamaan niin halutessani.

Teknisesti World of Warcraft: Classic on erittäin arkaainen, mutta samalla se tarkoittaa sitä, että peli pyörii ongelmitta suunnilleen millä tahansa nyky-PC:llä. Musiikki on vaikuttavaa, mutta siltä kuullaan liian harvoin. Enimmäkseen pelaajan seurana ovat erilaiset äänitehosteet, jotka nekin ovat tasoa "oi niitä aikoja", eivätkä siis helli moderneihin äänimaailmoihin tottuneen pelaajan korvia.

World of Warcraft: Classic tuntee kohderyhmänsä, enkä minä kuulu siihen. Tarjolla on WoWin veteraaneille suunnattu nostalgiatrippi, ja juuri veteraanit ovatkin varmasti innoissaan. Classic ei ole millään tavalla aloittelijaystävällinen, mutta keltanokkakin osaa arvostaa sitä, että sai tilaisuuden pelata lajityyppinsä ehdotonta itsevaltiasta.

World of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: ClassicWorld of Warcraft: Classic
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Toimii maltillisemmallakin laitteistolla, voi pelata suunnilleen koko loppuelämänsä yksin ja yhdessä
-
Arkaainen grafiikka, yksinkertaiset äänitehosteet, opastusosio puuttuu käytännössä kokonaan, paljon kävelyä paikasta toiseen, voi pelata suunnilleen koko loppuelämänsä yksin ja yhdessä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä