LIVE
HQ
logo hd live | Dungeons of Hinterberg
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Suomi
   Gamereactor
   arviot
   Xenoraid

   Xenoraid

   Avaruuden aallot...

   Tilaa uutiskirjeemme tästä!

   * Pakollinen tieto
   HQ

   Vanhojen tuttujen peligenrejen uudelleenlämmittelyssä ei ole mitään vikaa, kunhan sen tekee hyvin. Tamperelaisen 10tonsin ottaa ylöspäin vierivien avaruusräiskeiden ytimen ja tekee siitä omansa.

   Peleissä on joskus vaikea havaita, mikä niistä puuttuu tai ei toimi. Avaruusräiskeitä on tehty maailman sivu satoja kertoja, mutta osa niistä vaan tuntuu paremmalta kuin toiset. Xenoraid ottaa tutun kaavan ja sekoittaa siihen pari omaa maustettaan. Sen vahvuudet löytyvät kuitenkin pinnan alta pienistä yksityiskohdista ja vankasta pohjasta.

   Tarina on tuttua huttua. Pahat muukalaiset tallovat ihmiskunnan kenttäpuoliskolla ilkeydet mielessään. Eri kansat yhdistyvät näitä vastaan, muokaten omat aluksensa intergalaktiseen sotakäyttöön. Kevyttä tarinaa edistetään ennen tehtäviä esitettävillä puhuvilla päillä, joskin harmillisesti ilman ääninäyttelyä. Eri planeetoiden tai kuiden yhteyteen sijoitetut kenttäkokonaisuudet vaikeutuvat operaatioiden edetessä. Perinteistä poiketen aaltoina ilmestyvät viholliset tulevat esiin proseduraalisesti eivätkä etukäteen määriteltyjä reittejä ja ajoituksia käyttäen. Kun yksi kokonaisuus on suoritettu ja sen päässä lymyilevä pomo pamautettu atomeiksi, seuraava alkaa uusin aluksin ja resurssein. Tehtävistä tienatulla valuutalla päivitetään yhden aluksen sijasta neljää, sillä pelaaja voi vaihdella usean eri aluksen välillä lennosta tehtävän aikana. Ominaisuuden avulla pakasta voi vetäistä juuri sen aluksen, joka sopii senhetkiseen tilanteeseen parhaiten. Tai ei ole täysin reikäiseksi ammuttu. Aluksenvaihtoa voi käyttää myös väistelyyn, mikä tulee etenkin asteroidirikkaiden kenttien aikana todella tarpeeseen.

   XenoraidXenoraid
   Tämä on mainos:

   Päivitykset sisältävät parannuksia eri lennokkien aseisiin tai ominaisuuksiin. Konetykki voi esimerkiksi pyöriä vauhdikkaammin ennen kuumenemistaan ja ohjusrypäs voi saada pari taistelukärkeä lisää. Jokaisella aluksella on kaksi eri asetta sekä usein jokin kolmas ominaisuus, joista esimerkiksi japanilaisen hävittäjän laser-aseen automaattitähtäys on äärimmäisen hyödyllinen. Sekä hiiri- että peliohjain toimii hyvin, mutta itse tykästyin jälkimmäiseen. Peliohjain tuntui luontevammalta myös siksi, että alukset kaartavat hieman liikkuessaan. Kaartelun voi myös kytkeä pois päältä, mutta itse tykästyin sen tuomiin tähtäyshienosäätöön. Eri alus- ja yleispäivitysten ansiosta jokainen planeetta tai kuu on edellisestä poikkeava, eikä räiskyttelyyn ehdi kyllästymään. Jonkinlaista koko kampanjan mittaista päivitysrumbaa olisi tosin mielelläni nähnyt pelin aikana. Vastaan tulevien pahisten määrä ja vaikeustaso kasvavat loppua kohden. Alun verrattain lunkit vihollisaallot muuttuvat loppupuolella todella haastaviksi ja aggressiivisiksi laumoiksi täynnä häivehävittäjiä, miinoittajia ja teleporttailevia pikkupaholaisia. Vihollistyyppejä olisi tosin voinut olla vielä puolentusinaa lisää.

   Xenoraidin perusteet ovat hyvin kunnossa. Ohjattavuus on täsmällistä olematta kliinistä. Ulkoasu on selkeää eikä joissakin peleissä nähty visuaalinen tykitys pääse ylittämään sietokykyä. Ammusta ja vihulaista liikkuu aivan riittävästi ruudulla muutenkin, ja pian selkeyttä alkaa arvostaa partikkelimäärää enemmän. Erityismaininta pitää antaa hyville äänitehosteille. Ne tuovat jo muutenkin ihan päteviin ase-efekteihin sen viimeisen silauksen, joka saa raidetykit sun muut tuntumaan todella tehokkailta. Kun aseet osuvat, ne tuntuvat todellakin tekevän vahinkoa pelkän osumapistemäärän vähentämisen sijaan. Paikallisen moninpelin kautta pelin neljä alusta voi jakaa yhden monen kaveruksen kesken, jolloin värikoodatut tyhjiöhävittäjät ovat yhtä aikaa kentällä. Kaaos ja hupi on taattu, kun neljä alusta yrittää epätoivoisesti sompailla ison asteroidirykelmän läpi muuttumatta tahnaksi.

   Itse tykästyin Xenoraidin hyvään perustaan ja sen päälle rakennettuihin mekaniikkoihin. Erityisesti alusten päivittäminen tuntui vanhasta Raptor- ja Tyrian-veteraanista hyvältä. Siksi olikin hieman harmi, että kampanja päättyi sinänsä ihan kivan neljän tunnin jälkeen. Olisin mielelläni nähnyt hieman pitkäkestoisemman ja koko keston mittaisia valintoja sisältävän kampanjan syvemmällä päivityspuulla. Peli on tästäkin huolimatta nykymuodossaan etenkin kavereiden kanssa erittäin viihdyttävä vanhan koulukunnan räiskintä nykyaikaisin kuorruttein.

   Xenoraid
   Tämä on mainos:
   XenoraidXenoraid
   08 Gamereactor Suomi
   8 / 10
   +
   Perusteet kunnossa, muhevat ääniefektit, alusten päivittäminen
   -
   Lyhyehkö kampanja, ei nettimoninpeliä
   overall score
   is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

   Aiheeseen liittyviä tekstejä   Ladataan seuraavaa sisältöä