Suomi
Gamereactor
arviot
Call of Duty: Black Ops Cold War

Call of Duty: Black Ops Cold War

Teknisesti huikea, ja monipuolisella toiminnallaan kuumottava kylmä sota

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Black Ops -sivuhaara ei ole iskenyt itselleni niin vahvasti kuin itse Call of Duty -sarja. Pääsyynä on lähinnä ollut hieman sekava tarina, mutta pahimmillaan yksinpelikampanjan puute. Nyt kuitenkin sarjan uusin tulokas lataa kovat piippuun kiehtovan yksinpelikampanjan kanssa, joka sijoittuu mielenkiintoiseen kylmän sodan aikaan 1980-luvulle.

CIA on saanut vihiä pahamaineisen neuvostoagentti Perseuksen ilmaantumisesta kartalle. Käy ilmi, että Perseuksen tavoite on suistaa Yhdysvallat vallankahvasta, ja kääntää voimasuhteet Puna-armeijan suuntaan varastetun ydinaseen avulla. Tämähän ei käy päinsä ja Yhdysvallat pistää kovimmat poikansa terroristijahtiin vapaan maailman nimissä.

Tämä on mainos:
Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War

Call of Duty: Black Ops Cold Warin tarina vie pelaajaa monipuolisten toimintojen avulla eksoottisista alueista toisiin. Klassisen räiskinnän ohella pelaaja pääsee esimerkiksi ohjailemaan pommilla varustettua radio-ohjattavaa autoa pitkin aktiivista kiitorataa, ja kelkkailemaan pitkin jäätyneitä järviä aseet laulaen. Mukana on myös kutkuttavaa agenttihiiviskelyä syvällä vihollisten riveissä. Tarinaa on kuitenkin selkeä seurata, sillä menosta pidetään kirjaa tehtävätaulun avulla. Pelaaja voi lueskella taululta tehtävien taustoja ja kentältä kerättyjen tietojen yhteyttä kohteisiin. Nyt peli jakelee myös vapaaehtoisia sivutehtäviä, joiden läpäisy antaa lisätietoa päätavoitteista ja mahdollisesti jopa auttaa muuttamaan tulevia ratkaisuja. Tehtävät ovat napakan mittaisia eikä pelin noin seitsemän tunnin läpäisyaika päädy sakkaamaan kertaakaan. Meno on taas skaalaltaan kuin elämää suurempaa Hollywoodin kesärainaa, ja monipuolisuudessaan toiminta pitää kokemuksen dynaamisena ja kiehtovana. Lisäuskottavuutta menoon luo oikeiden hahmojen, kuten Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatsovin, käyttö osana juonta. Myös hahmon muokkausvaihtoehdot ja monivalintavaihtoehdot keskusteluissa luovat henkilökohtaisempaa pelillistä kokemusta.

Ohjattavuus on tuttuun tapaan Cold Warissa hiottu huippuunsa. Liikkuvuus on nautittavan sulavaa ohjaimellakin ja käskyt menevät perille salamannopeasti saaden tiukimmatkin tilanteet tuntumaan hallituilta. Pelaajan ohjaamat toimintasankarit hyödyntävät muutamaa tuliasetta, joita voi vaihtaa halutessaan kentälle kaadettujen vihollisten käyttämiin tussareihin. Mukana on myös lukuisia räjähteitä sekä teräaseita hiljaisiin lähitappoihin ja heittoihin. Isoin toiminnallinen uutuus sarjan aikaisempiin peleihin on kuitenkin ihmiskilven käyttö. Halutessaan pelaaja voi joko upottaa puukon vihollisen ohimoon tai ottaa tämän otteeseensa esimerkiksi vihollistulta keräämään. Tästä voi saada tarvittua strategista niskaotetta tulivoimaisissa välienselvittelyissä. Puukkohippailu onnistuu muutenkin ehkä aikaisempia osia hieman helpommin, sillä pelin tekoäly jättää vihulaisia seisoskelemaan paikalleen yllättävän usein. Cold War ottaa myös pientä takapakkia edelliseen Call of Duty -peliin nähden tuomalla takaisin itsekseen täyttyvät energiat. Tämä virtaviivaistaa pelin menoa, mikä kuitenkin harmillisesti töksähtelee toiseen jo kertaalleen unohdettuun ja vähemmän kaivattuun ominaisuuteen, nimittäin panssaroituihin välipomoihin. Nämä arcadepohjaisempien räiskintöjen jäänteet häiritsevät vauhdikasta menoa, kun yhtä ja samaa vihollista pitää pehmentää lukuisilla lippaallisilla ammuksia samalla väistellen tämän armotonta suoltamista raskaalla aseistuksella.

Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War
Tämä on mainos:

Call of Duty -peleiltä voi aina odottaa visuaalista upeutta, joten ei tule yllätyksenä, että Cold War on törkeän nätin näköinen peli. Tasot ovat yksityiskohtia pullollaan, ja tarpeeksi suuria useampaa etenemisreittiä mahdollistaen pelkän putkijuoksun sijaan. Ampuessa roinaa lentää ilmaan vähintään luotien osumien verran, eikä herkullisissa ja brutaaleissa osumissa säästellä anatomisia tarkkuuksia. Hahmot on mallinnettu hienosti suun liikkeitä myöten, ja animaatiot ovat todella eläväisiä. Menoa kun voi vielä ihastella Xbox Series X:llä 4K-tarkkuudella ja taistoon vielä lisätään HDR-efektit ja ray tracing -herkut niin johan kelpaa. Latauksetkaan eivät veny mitenkään häiritsevälle tasolle.

Näyttävän graafisen ilmeen kaveriksi, Cold War kuulostaa todella hienolta. Aseet jymisevät miehekkäästi ja räjähdyksien paineaallon voi lähes tuntea. Ympäristöt muokkaavat ääniä kaiuillaan ja ammattimaisessa ääninäyttelyssä on autenttista tunnetta. Jack Wallin musiikit taipuvat lievästi liikaa lipun heilutukseen ja Rambo-fiilistelyyn, mikä ei itsessään ole huono asia, muttei ihan täysin istu pelin menoon.

Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War

Vaikka Cold Warissa on mukana yksinpeliosio, se ei tarkoita, että moninpelitaistelijat oltaisiin jätetty huomioitta. Itse asiassa peli sisältää tyypillisten moninpelikärhämien lisäksi oman panoksensa Call of Dutyn suosittuun Warzone-osioon ja täysin uuden Zombies-tarinan. Perinteisessä moninpeliosiossa mukana ovat kaikki tyypilliset pelimuodot deathmatchista alueiden valtailuun. Itseäni kuitenkin kiinnostaa erityisesti uutuutena mukaan tullut VIP-henkilön turvaan kuljettaminen. Saattokeikat tuppautuivat käymään aika hektisiksi. Kokonaisuudessaan moninpeliosio saa Cold Warin myötä lisää haastetta myös ristiinpelaamisominaisuudesta muiden pelialustojen kanssa, mitä ei aikaisemmin Call of Duty -peleissä olla nähty. Itse ainakin huomaan ohjain kädessä, että turpiin tulee entistä tehokkaammin, jos se nyt on edes mahdollista. Onneksi pelaajalla on mahdollisuus ottaa mittaa myös botteja vastaan, jos armoton ulkomaailma langan päässä käy liian epäterveelliseksi.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Warzone ei pelillisesti muutu Cold Warin myötä, mutta pelaajalla on mahdollisuus hyödyntää pelistä saamiaan aseita osana Warzonen taisteluita. Zombies-osio tulee kokonaan uuden tarinan kanssa kylmän sodan aikaisilla aseilla, muttei muuten juuri muutu aikaisemmista selviytymistaisteluista pieniä säätöjä lukuun ottamatta.

Call of Duty: Black Ops Cold War on tutun turvallinen paketti elämää suurempaa rymistelyä. Huippuunsa hiottuun tekniseen toteutukseen kääritty testosteronipläjäys pitää rautaisessa otteessaan yksinpeliosion alun kriittisistä laukauksista aina lopun kuumottaviin räjähdyksiin saakka. Mukana paketissa tulevat useat moninpeliosiot ja zombien lahtaus takaavat iloa pitkään vielä tarinarymistelyn jälkeenkin. Ei paketti kauheita mullistuksia tuo edellisiin osiin tai odotuksiin nähden, mutta toisaalta parhaasta räiskintäkokemuksesta on vaikea enää pistää paremmaksi kuin uudella tarinallisella sisällöllä. Liikkuvat siis taakse, ja ruudilla lämmittämään kylmää sotaa.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Upea tekninen toteutus, monipuolista toimintaa, mielenkiintoinen tarina
-
Buginen tekoäly, panssaroidut "välipomot"
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä