Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Chicory: A Colorful Tale

Chicory: A Colorful Tale

Siivoojakoiran värityskirja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Chicory: A Colorful TaleChicory: A Colorful TaleChicory: A Colorful Tale

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Switch-konsolin pelivuosi 2021 on kulunut Nintendon omien yksinoikeuspelien kannalta laadukkaissa mutta ehkä vähän yllätyksettömissä merkeissä, kun pelivuoden julkaisukalenteri on nojannut pitkälti vanhojen hittien remasterointien varaan. Onneksi olemme päässeet muun muassa lokakuisen Metroid Dread -kauhuseikkailun ja marraskuussa ilmestyneen Shin Megami Tensei V -roolipelieepoksen myötä kokemaan uusia seikkailuja ja juttuja.

Tällaisina pelivuosina on ollut myös hyvä huomata, että indiepelien ykköskonsoliksi asemansa vuosien varrella vakiinnuttanut Switch saa niin sanotuilta kolmannen osapuolen julkaisijoilta tulitukea ja tasokasta täytettä pelivalikoimaan. Esimerkiksi Devolver Digital innostui loppuvuodesta 2021 rojauttamaan erinomaiset hittinsä Loop Hero ja Death's Door suoraan Switch-pelaajien pukinkonttiin, ja vielä joulunalusviikoillakin Switchille on riittänyt tyylikästä ja värikästä peliherkkua Chicory: A Colorful Talen muodossa. Pelivuoden 2021 aikana kovasti kehuja kerännyt värikäs seikkailupeli tekee hienosti kauppansa Nintendon hybridikonsolilla.

Tämä on mainos:

Chicory: A Colorful Tale seuraa pelin nimen kannalta hieman yllättävästi Chicory-jäniksen kodinhoitajana työskentelevän ja pelaajan itsensä nimeämän koiran värikkäitä vaiheita. Viikkosiivous keskeytyy hurjalla tavalla, kun värikkään sarjakuvamainen pelimaailma pyyhkiytyy kokonaan väreistä. Koirasankari löytää Chicoryn taikavoimaisen jättisiveltimen, mutta koska mahtijänistä ei näy missään, kotiin ei voi jäädä häntä koipien välissä. Niinpä duunarikoira ottaa tehtävälistalleen värien palauttamisen maailmaan ja lähtee selvittämään, mitä väreille ja Chicorylle on tapahtunut.

Chicory: A Colorful Talen yksityiskohtainen ja sarjakuvamainen pelimaailma elävine eläinhahmoineen tekee välittömän vaikutuksen niin televisiossa kuin Switchin omalla ruudulla - tekijät ovat osanneet hyödyntää Switchin ominaisuuksia tuodessaan väritysseikkailunsa hybridikonsolille. Televisiossa pelatessa koira kipittää menemään tuttuun tapaan ruuduista koostuvassa pelimaailmassa, mutta ennen kaikkea Switchin Pro Controller -kapulan laadukas HD Rumble -värinätoiminto tekee touhusta heti kiinnostavampaa, kun Chicorya pelataan televisiossa. Oikealla tatilla liikuteltava sivellinkursori aiheuttaa pelimaailman väritettäviä kohteita pyyhkäistessään jatkuvasti ohjaimeen pientä värinää, minkä seurauksena kursorin raahaaminen ei tunnu yhdentekevältä tai tylsältä rutiinihommalta, vaan ihan vain ympäristöjä tutkiva pelaaja saa näin hyvin konkreettisen tuntuman pelimaailmaan ja sen esineisiin. Värinää hyödynnetään myös hauskoissa dialogikohtauksissa, kun ohjain tärisee ja reagoi varsin suurieleisesti esitettyihin vuorosanoihin. Nämä värinätehosteet eivät paperilla välttämättä kuulosta erityisen tenhoavilta tärinöiltä, mutta pelatessa ne motivoivat pelaajaa ja pitävät tämän kiinnostuneena pelimaailman tapahtumista.

Chicory: A Colorful TaleChicory: A Colorful TaleChicory: A Colorful TaleChicory: A Colorful Tale

Ohjaimella pelatessa komennot ovat miellyttävän selkeät: olkapainikkeilla ZL ja ZR värejä voi kumitella pois tai sitten heittää uutta väriä pintaan. L- ja R-namiskoilla taas vaihdetaan siveltimen paksuutta ja tätä kautta väritysjäljen suuruutta tai sitten siveltimen väriä. Suurempi Switch-uudistus Handheld-tilassa pelattaessa liittyy konsolin oman kosketusnäytön hyödyntämiseen, kun pelaaja voi sormipelillä väritellä mustavalkoista pelimaailmaa ja vuorovaikuttaa esineiden kanssa - piilosilla olevan kissapesueen pentuja on hauskaa pudotella piiloistaan puiden latvoista, kolistelipa honkia sitten omalla sormella ja tai ohjaimen oikealla tatilla. Arvostan sitä, että pelaajan roiskimat värit jäävät niille sijoilleen pelimaailmaan muistuttamaan menneistä seikkailuista. Myös koirasankarin turkkiin ja vaatteisiin lennähdelleet värit ovat kivan eloisa yksityiskohta, jonka myötä seikkailu värjäytyy pelaajansa näköiseksi elämykseksi.

Tämä on mainos:

Chicory: A Colorful Talen ympäristöissä ratkaisemistaan odottavat pulmat vaativat pelaajalta melkeinpä zeldamaista kokeilemisen ja yrittämisen rohkeutta: edessä oleva puurivistö voi estää etenemisen, mutta samat puut voivat toimia hetken päästä viereiseltä kalliolta kuikuillessa jalansijoina, joiden oksiston avulla koirasankari voi juosta saman kallion toiselle puolelle. Luolastoissa koiran siveltimellä voi maalata taika-ametisteja valaisemaan pimeitä loukkoja, ja valon myötä jalansijoina toimivat erikoissienet heräävät eloon. Tutkiminen, värittäminen ja värien pois pyyhkiminen kannattelevat hienosti Chicory: A Colorful Talen peruspelaamista, mutta vähän väkinäisiltä tuntuvat luotihelvettimäiset tappelut valitettavasti iskevät silmään. Kyseisissä kohtauksissa koiraparan pitää väistellä vihollisten etäiskuja ja lätkiä näitä siveltimellä päähän. Onneksi nämä taistelut eivät ole kauhean isossa osassa pelissä, mutta on sääli, että tekijät eivät ole uskaltaneet täysin luottaa pelimaailman hurmaaviin asukkaisiin ja kiinnostavaan tarinaan.

Hitaasti etenevä juoni kuljettaa koirasankaria pelimaailman eri puolille, ja matkalla kohdataan jos jonkinlaista tuttavuutta yksityiskohtaisine asuntoineen, kahviloineen ja kauppoineen - sarjakuvamainen yksityiskohtaisuus ja dialogin hulvattomuus tekevät pelistä todella sympaattisen ja persoonallisen silmäkarkkiannoksen. Vähän karulta aluksi vaikuttava Chicory: A Colorful Tale kasvaa edetessään kiinnostavaksi kokonaisuudeksi, kun pelaaja saa käyttöönsä kamerakarttaa ja alkaa hahmottaa ruudukonmallista pelimaailmaa entistä tehokkaammin. Joka nurkalla nököttää myös puhelinkoppi, josta koirasankari voi soittaa vanhemmilleen ja kysyä varsin rautalangasta väännettyjä vihjeitä ja neuvoja pelissä etenemiseksi. Keräiltävää ja löydettävää piisaa edellä mainittujen kissanpoikasten lisäksi: koirasankari voi keräillä luonnosta löytyviä roskia siistiäkseen pelin kauniita maisemia, ja siellä täällä avaamistaan odottavat lahjapaketit tarjoavat päähahmon pukemiseen uusia hattuja, paitoja ja asuja. Uudet releet ja kuteet eivät tarjoa pelihahmolle uusia taitoja tai kykyjä, mutta vaatekokoelmaa on kieltämättä kivaa kartuttaa seikkailun edetessä.

Chicory: A Colorful Tale on A Short Hike -pelin ohella yksi viime aikojen nautittavimmista eläinhahmoilla höystetyistä indie-helmistä. Yksi kuluvan pelivuoden persoonallisimmista ja hauskimmista helmistä kotiutuu Switchille laadukkaan ja pelilaitteen ominaisuuksia kivasti hyödyntävän konsolikäännöksen myötä.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Audiovisuaalinen näyttävyys ja omaleimaisuus, kiinnostavasti pelimaailman tutkimiseen ja seikkailuun liitetyt pelimekaniikat, hauska ja yllättävä tarina, pelaamisen ja tekemisen määrä, Switchin taidokkaasti hyödynnetyt ominaisuudet
-
Vähän päälle liimatun oloiset taistelukohtaukset
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä