Suomi
Gamereactor
laitearviot

Cooler Master MasterKeys MK850

Loistonäppäimistö kahdeksalla analogisella painikkeella

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

CoolerMaster on tuonut markkinoille erinomaisia high end -näppäimistöjä jo useana vuotena peräkkäin. Vuosien 2016 ja 2017 mallit Pro Keys L sekä MK750 ovat päivittyneet välivuoden jälkeen 2019 tulokkaalla, mikä on nimetty loogisesti MK850:ksi. Näppäimistössä on enemmän toiminnallisuuksia kuin aikaisemmin ja erikoisuutena kahdeksan täysin analogista painiketta. 2017 testatussa Wooting Onessa kaikki painikkeet olivat analogisia, mutta CoolerMaster mainostaa MK850:ssa olevan herkempi analoginen rekisteröinti kuin Wootingissa.

Musta näppäimistö vakuuttaa mekaanisella tuntumallaan. Tumma, harjattu alumiini yhdistettynä erittäin laadukkaasti punottuun kaapeliin sekä käsiähivelevän pehmeään magneettiseen rannetukeen kertovat ensikosketuksella, että kyseessä on premium-näppäimistö.

Näppäinten alla olevat punaiset Cherry MX -kytkimet ovat painallusvastukseltaan lineaarisia ja 45g vastuksella kevyitä painaa. Pitääkö enemmän painallusvastuksellisista taktiili- vai lineaaripainikkeista, on mielipidekysymys. Hyvänä plussapuolena lineaariset painikkeet ovat taktiilisia hiljaisempia, mutta henkilökohtaisesti pidän hieman enemmän painikevastikkeellisesta näppäintuntumasta, joka tuntuu palauttavan kytkimen ylös avustettuna. Kauneusvirheenä näppäinhatut ovat yllättävän lyhyitä ja paljastavat kytkimen alareunaa kaikista painikkeista, joiden edessä ei ole toista painiketta. RGB-ledit eivät sentään paista suoraan silmään.

QWERASDF-painikkeet ovat AimPad-tuettuja eli analogisia. Näiden käyttäminen vaatii erillisen AimPad-tilan päälle kytkemisen, jolloin painikkeet eivät toimi normaaleina näppäiminä. Sen sijaan ne emuloivat Wooting Onen tavoin peliohjaimien analogisia tatteja ja liipaisimia. AimPadin kalibroinnin jälkeen analogiset kontrollit toimivat yleisesti hyvin, vaikka joissain peleissä ilmenikin yhteensopivuusongelmia. Kyse saattaa olla lastentaudeista.

Tämä on mainos:
Cooler Master MasterKeys MK850

Kesken pelaamisen ongelmia ei ilmennyt, vaan AimPad joko toimii tai sitten ei. 385 tuettua peliä kuulostaa aluksi paljolta, mutta se ei todellisuudessa sitä ole huomioiden, että lista sisältää myös todella vanhoja pelejä kymmenien vuosien takaa. Lista kaikista tuetuista peleistä on täällä. Parhaimmillaan AimPad on FPS-peleissä, missä pelikohtaisen konfiguraation jälkeen liikkuminen onnistuu kevyin askelin. Tietyissä peleissä tästä on jopa pelimekaanista hyötyä, kun hiljaiset askeleet mahdollistavat äänettömän liikkumisen ilman kyykkimistä. Peliohjain on silti esimerkiksi autopeleissä paljon mielekkäämpi. Ja AimPad-tuen kanssa pelaaminen on merkittävästi mielyttävämpää kuin digitaalisen näppäimistön kanssa, jolloin kaasua joko painetaan - tai sitten ei.

Kirjoitusergonomia rannetuen kanssa on erittäin hyvä, mutta poikkeuksellisesti vain ilman näppäimistön alle sijoitettuja korotusjalkoja. Ne nimittäin nostavat näppäimistön niin jyrkkään kulmaan ranteeseen nähden, että ranne huutaa hetkessä hoosiannaa. Mihin käyttöön nämä ovat tarkoitetut? Pöytätason alapuolelta näppäimistön käyttämiseen? Ehkä erikoisempiin sijoituksiin asentaessa MK850 voi tarjota korkeilla jaloilla jotakin sellaista, mitä en testijakson aikana tullut ajatelleeksi?

Toisena pienenä suunnitteluvirheenä ovat mediapainikkeet. Kun näppäimistön korokejalkoja ei käytä, mediapainikkeet jäävät lähestulkoon negatiiviseen kulmaan funktionäppäimistöjen taakse. Niitä ei näe normaaliasennossa takakenossa istuessa eikä niitä ole valaistu laisinkaan. Painikkeet ovat hyvin vaikealukuisia pimeässä huoneessa.

Tämä on mainos:

Portal on pätevä näppäimistösovellus, jolla painikkeiden, valaisuohjelmien, mediapainikkeiden, viiden makropainikkeen ja kahden mediarullan konfigurointi onnistuvat. Ensimmäisellä käynnistyskerralla sovellus päivitti niin itseään kuin näppäimistön firmwareakin. Firmware-päivitysten tarve jäi kuitenkin täyteen pimentoon, vaikka päivityksiä tuli vielä toinenkin kappale kuuden viikon testijakson kanssa. Portalin käyttäminen ei ole välttämätöntä, ja ilmankin pärjää oikein hyvin.

Korkealaatuiset mekaaniset näppäimistöt pyörivät noin 200 euron hujakoilla eikä MK850 tee poikkeusta. Hinnalle saa hyvää vastiketta. Vaikka Razer Huntsman Elite sai täyden kympin arvosanan, on MK850 erilaisesta tuntumastaan huolimatta niin hyvä, että laiskana pelaajana en vaivautunut vaihtamaan sitä MK850:n tilalle. Makropainikkeiden epästandardi sijoittelu aiheutti ensimmäisten viikkojen aikana ohipainalluksia, mutta vanhempikin koira oppii selkeästi uusia temppuja.

Vaikka erikoisuutena oleva AimPad-ominaisuus jää harvojen iloksi rajallisella pelivalikoimalla, on MK850 fantastisen hyvä kirjoitustuntumaltaan huolimatta epästandardia näppäinasettelusta ja näppäinjalkojen jyrkästä kulmasta. Gamereactor suosittelee!

Cooler Master MasterKeys MK850
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Näppäintuntuma, laadukkaat materiaalit, kaapelin sijoitus, USB-C, rannetuki
-
Epästandardi näppäinasettelu, AimPad tuki vain kahdeksassa painikkeessa, AimPad pelituen rajallisuus, rannetuki liukuu sivusuunnassa turhan helposti, näppäinhattujen lyhyys, jalkojen kulma, mediapainikkeiden sijoittelu ja vaikealukuisuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä