Suomi
Gamereactor
arviot
Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Ei lainkaan niin jäinen seikkailu kuin nimestä voisi kuvitella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Donkey Kongin syntymäpäivät saavat ikävän käänteen, kun viheliäiset jääpiraatit seilaavat joukolla Kongin saarelle ja viskaavat apinat tiehensä. Siinä missä joku soittaisi samassa tilanteessa paikalle poliisin, gorillasuku päättää ratkaista ongelman itse. Niin käy neljän Kongin seurue matkaan.

Tropical Freeze on suoraa jatkoa parin vuoden takaiselle Donkey Kong Country Returnsille, ja sen huomaa joka käänteestä. Toiminta on prikulleen samanlaista kaksiulotteista loikintaa vaihtelevissa kentissä. Kentistä poimitaan edelleen KONG-kirjaimia, palapelin paloja ja myöhemmin myös aika-ajoista saatavia mitaleita. Jopa visuaalisessa ilmeessä on turhankin tuttuja kaikuja edellisestä pelistä, vaikka teräväpiirtopäivityksen myötä peli onkin hulppean kaunis ja värikäs.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Ei, pelissä ei ole pelkästään jäisiä kenttiä.

Uusiakin juttuja on mukaan toki mahdutettu. Donkeyn ja Diddyn lisäksi hahmoarsenaalista löytyvät nyt myös Dixie-neitonen sekä apinavanhus Cranky. Diddy pystyy tuttuun tyyliin lennättämään Donkeytä lyhyitä matkoja eteenpäin, Dixie leijuttaa Donkeya hieman ylöspäin ja Crankyn kanssa pompitaan hyppykepillä piikkien yli korkeuksia kohden. Hahmouudistus on onnistunut, sillä vain aniharvassa kentässä tarjolla on vain yksi lisähahmo ja Funky Kongin kaupasta mukaan voi ostaa aina minkä hahmon tahansa.

Tämä on mainos:

Hahmojen eri ominaisuudet tulevat hyötykäyttöön pelin lukuisia salaisuuksia etsiessä. Varsinkin pelin loppupuolella salaisuuksiin ei pääse käsiksi ilman esimerkiksi Crankyn hyppykeppiä tai Dixien veden alla propellina toimivia hiuksia. Salaisuuksien etsiminen on myös järkevää, sillä jokaisessa pelin kuudessa maailmassa on piilotettuna kaksi salaista kenttää, joihin pääsee ainoastaan piilotetun uloskäynnin löytämällä. Lisäksi jokaisen maailman ultravaikea Kong-temppeli aukeaa ainoastaan keräämällä kirjaimet kaikista kentistä, joten ahkeralle etsijälle on palkkioksi luvassa roppakaupalla lisää pelattavaa.

Vaikeustasoa on kiristetty jonkin verran edellisestä pelistä, mikä tarkoittaa todella hikistä puhdetta ennen lopputekstien rullaamista. Urakan helpottamiseksi lisäelämiä jaetaan todella avokätisesti. Se on mukavaa, sillä esimerkiksi erääseen loppupään kenttään sain nurkkia nuohotessani tuhlattua yli 60 elämää. Lisäksi Funkyn kaupasta ostettavia lisätavaroita saa mukaansa nyt useampia. Tällä tavoin banaanikolikoiden keräämisellä on iso merkitys, jotta hankaliin kenttiin saa ostettua lisää energiaa, hetken kuolemattomuuden tai vaikkapa palapelin palojen paikat paljastavan papukaijan. Esineitä voi ostaa reppuun vaikka kuinka, eikä kaupassa tarvitse enää ravata jatkuvasti.

Siitä huolimatta vaikeustaso on kaksiteräinen miekka. Kentät ovat nimittäin todella pitkiä, ensimmäiseen yritykseen keräämisineen saa varata aina toistakymmentä minuuttia kentästä riippumatta. Kong-temppeleiden hinkuttamiseen menee pahimmillaan yli tunti, ne kun vaativat sähäköiden refleksien lisäksi rutkasti ulkoa opettelemista. Jatkuva yritys ja erehdys tekee etenemisestä paikoin todella työlästä ja puuduttavaa. Toisaalta vaikeustaso on kirpeydestään huolimatta erittäin reilua ja kekseliästä sorttia. Pelin tarjoamaan haasteeseen vastaa mielellään, ja peli antaa siitä kiitoksena runsaasti saavuttamisen tunnetta ilman keinotekoisia lisähaasteita.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Tasohyppely on parhaimmillaan ja pahimmillaan kirpeän haastavaa.
Tämä on mainos:

Ohjausta on viritelty Wii U -pädille sopivaksi, ja parhaimmillaan homma toimii todella hyvin. Eri toiminnot löytyvät johdonmukaisesti sieltä mistä pitääkin, ja useimmista kuolemista saa syyttää vain itseään. Siitä huolimatta Donkey on edelleen liian helppo humpsauttaa tyhjyyteen, kun tarkoitus oli tömistää maassa olevasta kukasta banaanit irti. Napakan tarkkuuden sijaan ohjaus on letkeää ja suurpiirteistä, mikä sopii hyvin pelin aurinkoiseen fiilikseen, mutta heikommin millisekunnin tarkkuutta vaativaan tasohyppelyyn. Erityisesti aikahaasteita pelatessa ohjauksen letkeys käy hermoille. Ohjainta ei sentään tarvitse enää heilutella mihinkään suuntaan, ja kunhan Tropical Freezen ohjaukseen ehtii tottua, Returnsin kimppuun ei tee enää mieli palata. Sitä voi lopulta pitää merkkinä onnistuneesta kontrollipäivityksestä.

Myös kokonaisuutena Tropical Freeze täyttää onnistuneen jatko-osan merkit. Vaikka paikka paikoin peli tuntuukin vain kenttäpäivitykseltä Returnsiin, uudistukset ovat yksi toisensa jälkeen onnistuneita ja saavat edellisen pelin tuntumaan huonommalta kuin se oikeasti olikaan. Pelattavaa ja löydettävää on paljon, ja pelatessa fiilis vaihtelee mukavasti aurinkoisen letkeän loikinnan ja kovaäänistä kiroilua aiheuttavan millitarkan loikinnan välillä.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Apinakatraan yksilöllisiä kykyjä tarvitaan runsaiden salaisuuksien löytämiseksi.

Kaiken kruunaa David Wisen uskomattoman upea soundtrack. Tarjolla muutama uusi versio tutuista teemoista, kuten pakahduttavan ihana Stickerbrush Symphony -sovitus, sekä pitkä liuta uusia biisejä, joista ei heikkoa kohtaa löydä etsimälläkään. Mentiin sitten syksyisessä metsässä, veden alla tai jäisiä laattoja pitkin, musiikki on koko ajan just eikä melkein paikallaan ja tukee pelin upean graafisen loiston luomaa tunnelmaa täydellisesti. Löytyypä joukosta myös yksi erehdyttävästi Metroid Primen teemoilta kuulostava raita.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze tekee sen, mitä pitää, ja tekee sen hyvin. Alkutalven pelityhjiötä se täyttää erinomaisesti eikä pelattava lopu taatusti kesken. Se on kaunis, hauska ja haastava - eli kaikkea sitä, mitä Returns oli, mutta parempana. Nyt vain sormet ristiin ja toivotaan, että sinne tänne ripotellut Metroid-viittaukset toisivat Retron osaamisen jälleen toisenkin legendaarisen pelisarjan pariin. Donkey Kongin kanssa homma on toistaiseksi toiminut hienosti.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Todella kaunis, uljas ja upea soundtrack, paljon tehtävää ja löydettävää, ihanan kirpeä vaikeustaso.
-
Ohjaus edelleen turhan suurpiirteinen, paikoin turhan työläs.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä