Euroopan unioni kohtaa kasvavan vastareaktion siitä, mitä monet kutsuvat tuhoisaksi tekijänoikeuksien porsaanreiäksi tekoälylain täytäntöönpanossa.
Kriitikot, mukaan lukien Axel Voss, vuoden 2019 EU:n tekijänoikeusdirektiivin keskeinen arkkitehti, väittävät, että lakia ei suunniteltu generatiivisia tekoälymalleja – kuten sellaisia, jotka voivat luoda tekstiä, musiikkia tai kuvia yksinkertaisten kehotteiden perusteella – ajatellen.
Vaikka tekoälylain tarkoituksena on säännellä teknologiayrityksiä, Voss väittää, että se ei turvaa eurooppalaisten luovien tekijöiden oikeuksia, mikä jättää heidät alttiiksi suurten teknologiayritysten hyväksikäytölle.
Tekijänoikeussuojaa koskevien vahvojen säännösten puuttuminen, erityisesti kiistanalaisen tekstin- ja tiedonlouhintapoikkeuksen (TDM) osalta, on huolestuttanut kirjailijoita, muusikoita ja kulttuuriorganisaatioita.
He väittävät, että nykyinen kehys antaa suurille yrityksille mahdollisuuden kerätä vapaasti valtavia määriä immateriaalioikeuksia tarjoamatta oikeudenmukaista korvausta tai asianmukaista tunnustusta alkuperäisille tekijöille.
Koska luovilla tekijöillä ei ole käytännön keinoja kieltäytyä siitä, että heidän töitään käytetään tekoälysovelluksissa, monet pelkäävät, että heidän oikeuksiaan poljetaan. Toistaiseksi jää nähtäväksi, miten EU aikoo puuttua näihin huolenaiheisiin ja otetaanko käyttöön tiukempaa lainsäädäntöä luovien alojen suojelemiseksi.