Suomi
Gamereactor
arviot
Final Fantasy IX

Final Fantasy IX

Yhdeksäs taivas

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosituhannen vaihteessa PS1:lle ilmestynyt Final Fantasy IX löysi hiljattain tiensä myös nelospleikkarille. Kolmekymppisiään viettävän Final Fantasy -sarjan ysiosa tarjoaa oivallisen tilaisuuden palata nauttimaan monien fanien mielestä suurroolipelisarjan kirkkaimmasta tähdestä.

Final Fantasy IX:n sadunomainen tunnelma yksinkertaisesti puree edelleen - rennon lupsakka ysiosa melkeinpä chibi-henkisine hahmoineen on melkoinen väriläiskä huomattavasti realistisempaa ja synkempää Final Fantasya edustavien kasi- ja kymppiosien välissä. Hännäkkään Zidanen Tantalus-teatteriseurue suunnittelee Alexandrian Garret-prinsessan kaappausta, mutta suunnitelmat menevät jos eivät pieleen niin uusiksi moneen otteeseen. Samaten käy pääjuonen kanssa, joka taipuu monen kieltämättä yllättävän mutkan kautta lajityypille ominaiseksi maailmanpelastusseikkailuksi. Tarina on kuitenkin kerrottu liki ajattoman rempseällä ja itseironisella tavalla, jollaista juonen puolesta hengettömiksi jääneet uudemmat Final Fantasy -osat olisivat kaivanneet. Myös syvällisempi kerronta luonnistuu Final Fantasy IX:ltä erinomaisesti - tästä toimii esimerkkinä hivenen ennalta-arvattava mutta kaunis rakkaustarina, jollaisia nähdään nykypeleissä edelleen aivan liian harvoin.

Pelin hulvaton alku, jossa sekä teatteriesitys että kidnappaus tapahtuvat rinta rinnan ja jopa samalla lavalla on jo yksinkertaisesti klassikkoainesta. Alun vauhdikkuus ja mukaansatempaavuus ovat sitä sorttia, josta monet nykyroolipelitkin saisivat ottaa mallia - esimerkiksi Persona 5:n huomattavasti verkkaisempaan alkuun nähden Final Fantasy IX:n repäisevä käynnistyminen tuntuu ihan toisesta maailmasta tulleelta. FMV-tietokoneanimaatioita käytetään kerronnassa varsin runsaasti, ja erityisesti toiminnallisemmat välifilmit ovat edelleen erittäin elokuvamaista ja näyttävää katsottavaa.

Ääninäyttelyä ei kuulla lainkaan alkuperäispelin tapaan, mutta vetävästi kirjoitetun dialogin myötä ääneen lausuttuja repliikkejä jää kaipaamaan yllättävän vähän. Nobuo Uematsun musiikeissa ei ole todellakaan valittamista, vaan svengaavia säveliä on luvassa niin ikimuistoisimpien hetkien kuin herkempien kohtausten taustalle.

Tämä on mainos:
Final Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IX

Graafisilta ansioiltaan uudelleenjulkaisu on merkillinen tapaus. Kolmiulotteiset hahmomallit ovat yksinkertaisuudessaan huolimatta teräväpiirtoversioina näyttäviä ja tunnistettavia. Alkuperäiset kaksiulotteiset taustagrafiikat näyttävät isolla televisioruudulla pahasti aikansa eläneiltä, vaikka ne ovatkin toki tunnelmallisia. Taustoihin puuttuminen ja parantelu olisi luonnollisesti ollut tietynasteinen pyhäinhäväistys, mutta uudistunut ja vanhempi grafiikka eivät kohtaa ruudulla aina järin luontevasti. Toisena valituksen aiheena ovat peliruudun ja television raamien välissä olevat kummalliset surureunat sekä valikoissa esiintyvä tehoste, joka saa valintatilanteessa ruudulla näkyvän hansikaskursorin välkkymään todella rumasti.

Itse Final Fantasy IX:n pelaaminen on hyvin samanlaista kuin missä tahansa lineaarisessa japanilaisessa roolipelissä - putkimaisissa kentissä kamera seuraa tapahtumia yläviistosta, ja vuoropohjaisia satunnaistaisteluita puhkeaa huomattavan usein. Mittelöiden ytimessä sykkii vanha tuttu Active Time Battle -järjestelmä, jonka puitteissa pelaajan hahmot odottavat oman toimintapalkkinsa täyteen kilahtamista. Strategisena elementtinä nähdään Trance-tila, johon hahmot pääsevät ottamalla vastaan vihollisen iskuja. Transsissa hahmot muuttuvat joko normaalia vahvemmiksi, tai sitten voivat tehdä vuorollaan kaksi eri toimintoa yhden sijaan.

Oheisviihdykkeenä pelissä on esimerkiksi Chocobo-linturatsun kanssa leikittävä aarrejahti, ja kasiosan Tetra Master -korttipelikin tekee paluun. Pelkästään tarinan uudelleenkokemisesta kiinnostuneet voivat kytkeä päälle erikoisominaisuuksia, joiden avulla saa esimerkiksi satunnaistaistelut pois päältä tai tehtyä hahmoistaan huippuvoimakkaita. Tallentaminen tapahtuu Zidanen ja kumppaneiden seuraan lyöttäytyvien Moogle-olentojen välityksellä.

Tämä on mainos:

Final Fantasy IX on ajattoman ja mahtavan tarinansa turvin ehdoton roolipeliklassikko. Mikäli Final Fantasy -sarja on jäänyt tähän mennessä kokematta, Zidanen köörin seikkailu on erinomainen valinta ensimmäiseksi viimeiseksi fantasiaksi.

Final Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IX
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mahtava juoni ja tunnelma, mielenkiintoiset hahmot, omaleimainen ja persoonallinen tyyli, kauniit musiikit
-
Kulahtaneet taustagrafiikat ja kolhot surureunat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

5
Final Fantasy IXScore

Final Fantasy IX

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Jos FFIX jäi aikoinaan väliin, niin pelin uudelleenjulkaisu tarjoaa mitä mainioimman tilaisuuden paikata aukko sivistyksessä.Ladataan seuraavaa sisältöä