Suomi
Gamereactor
arviot
Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Vuosien odotus palkitaan epätasapainoisella lopputuloksella, joka on sokea omalle sisällölleen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Lego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker Saga

Gamereactorin aiemman arvion pääsee lukemaan täällä.

Nykyiset Lego-pelit saivat alkunsa juurikin Star Wars -seikkailuista. Itse pidän näitä alkuperäisiä Star Warsin Lego-pelejä edelleen sarjan parhaimpina, joten tätä uutta massiivista peliä kaukaisessa galaksissa on tullut odotettua kuin Voiman tasapainottavaa profeettaa. Mutta niin kuin Anakin, joka lopulta aiheutti pettymyksen, niin tekee myös tämä peli.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga sisältää vaatimattomasti kaikkien yhdeksän niin sanottujen virallisten Star Wars -elokuvien tarinat pelattavaksi. Erikoisversio pelistä sisältää myös hahmoja ja kulkuneuvoja aihetta sivuavista TV-sarjoista ja elokuvista, kuten Mandalorian (Lucasfilm, 2019) ja Solo (Lucasfilm, 2018). Tyypilliseen Lego-pelimenoon otetaan hauskoja vapauksia tarinankerronnassa oikoessaan menoa suoraviivaisemmaksi ja paremmin pelattavaan muotoon istuvaksi.

Tämä on mainos:
Lego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker Saga

Pelaajan ohjattavat hahmot vaihtuvat kuin sukat jalassa riippuen sen hetkisestä tarinasta ja tilanteesta. Kamera seuraa vapaasti pelaajaa kolmannen persoonan perspektiivistä jumittuen vain harvoin seiniin tai alueen tavaroihin, mikä oli pahempi ongelma aikaisemmissa Lego Star Wars -peleissä. Tattiohjauksen lisäksi jokainen kymmenistä hahmoista pystyy tekemään jonkinmoisen hyökkäysliikkeen ja hypyn. Perusliikkeiden lisäksi hahmoilla on omat erikoistoimintansa, jotka vaihtelevat tavaroiden käsittelystä laitteiden käyttöön. Ohjaus on sopivan hallittua ottaen huomioon pelin kevyen menon, mutta jotkin avaruuslennot ja lopputaistelut muistuttavat, ettei pelimoottori ihan kaikenlaiseen liikutteluun taivu vaivatta.

Ilahduttavasti The Skywalker Saga ei kierrätä aikaisempien Lego Star Wars -pelien sisältöä, sillä seikkailut ovat kokonaan uusia. Tämä on mainio ratkaisu saada vanhatkin pelaajat innostumaan uudesta pelattavasta sisällöstä. Mutta missä se pelattava sisältö on? Pelattuani episodit ensimmäisestä kolmanteen, tehtävänä oli suurimmaksi osaksi ajasta pelkästään kävellä paikasta A paikkaan B, keskustella jonkun kanssa ja sen jälkeen kävellä lisää. Väliin iskettiin jokin yksittäinen taistelu tai ajoneuvolla liikkuminen. Klassiset tavaroiden kasaamiset Lego-palikoista loistivat poissaolollaan, ja pulmien ratkominen oli yksinkertaistamisen ohella vedetty aivan minimiin. Tämä siis tarinaa seuratessa. The Skywalker Sagassa laajat alueet ovat vapaasti koluttavissa, ja tarjoavat sivutehtäviä ja piilotettuja aarteita siellä täällä. Näissäkin kuitenkin lähinnä pääsee siirtelemään ainoastaan palikoita Voiman avulla tai painelemaan piilotettuja nappeja. Iso osa pulmista vaatii sellaisia hahmoja, joita ei vielä ole saanut auki.

Lego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker Saga
Tämä on mainos:

Avoin maailma onkin ehkä pelin suurin kompastuskivi. Siinä pelaajan etenemistä ei voi estää monimutkaisilla pulmilla ja nokkelilla haasteilla, vaikka juuri tätä tarinavetoinen eteneminen vaatisi. Vapaa liikkuminen myös sekoittaa kenttien suorittamisen ja yleisen käyskentelyn rajoja, ja näin jääkin vähän epäselväksi, milloin on tarkoitus suorittaa annettuja haasteita tai kerätä kolikkomittaria täyteen. Tähän ongelmaan ei auta saada tietoa haasteista vasta tulosruudun myötä, kun kenttä on jo suoritettu. Pelin puolustukseksi sanottakoon, että ensimmäisen kolmen episodin jälkeen meno huomattavasti paranee tarjoten selkeämpiä tehtäväkokonaisuuksia pulmineen, ja eritellen niitä selkeämmin vapaasta tutkimisesta. Useamman tunnin haahuilu on tässä vaiheessa kuitenkin jo jättänyt jälkensä, ja tylsyys kokonaisuutta kohtaan on kasvanut. Sen takia suosittelenkin aloittamaan pelin New Hope -seikkailusta, kun siihen annetaan mahdollisuus ja kokeilemaan ensimmäisiä episodeja kerättyjen hahmojen kanssa myöhemmin ainoastaan, jos mielenkiintoa vielä riittää. Näinhän sitä elokuvienkin kanssa tehdään.

Pelin graafinen toteutus on vallan onnistunut. Lego-hahmot on suunniteltu uskollisesti elokuvien hahmoista ja mallinnettu yksityiskohtaisesti jopa autenttisia saumajälkiä myöten. Maailmat ja kentät ovat todella eläväiset ja hyvin linjassa Star Wars -tunnelman kanssa. Vähäisimmätkin taustahahmot saavat huomiota, ja erilaisten aluksien kirjo on vaikuttavan kattava. Nykypäivän teknologiaa hyödynnetään näyttävissä heijastuspinnoissa ja tyylikkäissä valoefekteissä, joista valomiekan hohka pimeillä alueilla näyttää erittäin hyvältä. Xbox Series X pyörittää palikkaista Tähtien sotaa sujuvasti, mutta latausten kestoon ennättää kiinnittää huomiota.

Lego Star Wars: The Skywalker SagaLego Star Wars: The Skywalker Saga

Star Wars -pelien äänimaailma on aina mainio. Ikoniset äänet valomiekan huminasta aseiden suihkimiseen kuulostavat aina yhtä hyvältä. The Skywalker Saga on pullollaan taustaääniä ja hahmojen välisiä keskusteluja tehden maailmasta kiehtovan eloisan. Ääninäyttely on sujuvaa ja istuu hyvin humoristiseen ulosantiin, tosin elokuvista tunnettujen sanontojen kuuleminen jonkun toisen kuin alkuperäisen näyttelijän sanomana vaatii tottumista. Musiikki on myös isossa osassa luomassa pelin tunnelmaa. John Williamsin klassisia sävelmiä hyödynnetään taitavasti korostamaan toiminnan mahtavuutta.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga pitää Voimaa epätasapainossa samalla tavalla kuin sisältöään. Tunnelma on vahvasti läsnä ja näyttävä meno on parhaimmillaan varsin mielekästä erityisesti kaverin kanssa koettuna. Toisaalta monipuolista tekemistä ja vaativampaa pulmailua on typistetty rankalla kädellä. Sisältöä tehdään turhanpäiväisestä haahuilusta ja samojen asioiden kierrätyksestä, jolloin meno on pahimmillaan jopa tylsää. Niin tai näin, jälleen kerran vuosien odotus palkitaan pettymyksellä Star Wars -aiheen parissa.

HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Star Wars, teknisesti hiottu, paljon paikkoja koluttavaksi
-
Monipuolisten pulmien vähyys, tarinan seuraaminen tehty paikoittain tylsäksi, saman toiminnan kierrätystä, hieman epäselvä tehtävänanto
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Löydä kuvasta Darth Vader

Löydä kuvasta Darth Vader

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Eilen 4. toukokuuta vietettiin Star Wars -päivää, ja sitähän sitten juhlittiin tavalla ja toisella niin mittavasti, että uutisia riittää useammallekin päivälle. Nyt Lego...Ladataan seuraavaa sisältöä