Venäjällä yhä useampia poliittisia aktivisteja ja toisinajattelijoita lähetetään psykiatrisiin laitoksiin kyseenalaisilla väitteillä mielisairaudesta, mikä muistuttaa Neuvostoliiton aikaista rankaisevaa psykiatriaa.
Useiden ihmisoikeusjärjestöjen ja asianajajien mukaan ( Reutersin kautta) tämä suuntaus on kärjistynyt täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan. Esiin tuotujen tapausten joukossa on henkilöitä, kuten Jekaterina Fatyanova, toimittaja, joka lähetettiin psykiatriseen sairaalaan julkaistuaan sotaa arvostelevan artikkelin.
Näitä henkilöitä, joita usein syytetään hallituksen vastaisten tunteiden levittämisestä tai konfliktin kritisoimisesta, kohdellaan ankarasti ja halventavasti, kuten pakkolääkärintarkastuksissa. Oikeuksien puolustajat väittävät, että näiden käytäntöjen tarkoituksena ei ole vain vaientaa oppositiota, vaan ne toimivat myös eräänlaisena sosiaalisen eristäytymisen muotona ja rangaistuksena puhumisesta.
Monissa tapauksissa mielisairauden diagnoosia käytetään välineenä heikentämään näiden henkilöiden uskottavuutta ja eristämään heidät entisestään yleisöstä. Toistaiseksi jää nähtäväksi, tuleeko lisää yksityiskohtia rangaistuspsykiatrian elpymisestä Venäjällä.