Suomi
Gamereactor
arviot
Utawarerumono: Mask of Deception

Utawarerumono: Mask of Deception

Keskinkertaiset naamiaiset

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Utawarerumono: Mask of Deception käynnistyy, kun nimensä unohtanut nuori poika herää kummallisesta sci-fi-unesta keskeltä talvista metsää. Pojan pelastaa Kuoniksi esittäytyvä tyttö, jolla on eläimen korvat ja häntä. Kuon tarjoutuu pitämään Hakuksi nimeämästään muukalaisesta huolta, mutta sattuma ja etelästä uhkaava Yamato-valtion valloitusretki riuhtaisevat kaksikon ja muut pelin sankarit eeppiselle maailmanpelastusretkelle.

Eeppisyyttä tosin syö se tosiseikka, että noin 40-50 tunnin mittaisella Utawarerumonolla ei ole mitään omaa saati persoonallista tarjottavaa oikeastaan millään osa-alueellaan. Haku on tuhansia kertoja aiemminkin nähty pihalla oleva sankariksi koulittava keltanokka. Kuon on tympäisevän perinteinen naishahmo, jonka kanssa Hakulla on pelin alkumetreillä kiusallisen tylsää flirttailua. Tarina saa yllättävän reippaasti tuulta siipiinsä politikoinnin ja sodankäynnin siimeksessä, mutta Game of Thronesin tasoisia juonellisia manööverejä on turha odottaa. Pelin voi tallentaa dialogiruuduissa koska tahansa, mutta kesken taisteluiden tallennus ei onnistu.

Lineaarisesti etenevän Utawarerumonon mittelöt ovat hieman Suikoden-pelien tyylisiä sohimisia, joissa pelaaja ohjastaa hahmojaan kenttiin sijoittuvien ruudukoiden päällä. Sankarien ja vihollisten vuorojärjestystä havainnollistava kuvio on peliruudun vasemmassa alakulmassa, ja hahmoja liikutellaan ympäri taistelukenttää jäykän viuhkamaisen kursorin avulla. Vaatteiden vaihtaminen kesken kahakan Final Fantasy X-2 -tyyliin tuo peliin jonkin verran vaihtelua, vaikka asusteiden vaihtoon ei liitykään esimerkiksi taisteluroolin vaihtamista ainakaan pelin alkupuolella.

Rähinöissä ei ole varsinaisesti mitään uutta taktisempia roolipelejä aikaisemmin pelanneille, mitä nyt mukana on automaattisesti voimakkaiden ketjuhyökkäysten toteuttamista mahdollistava ja taisteluita aivan liikaa helpottava ominaisuus. Utawarerumono on suunnattu selvästi vähemmän roolipelejä pelanneille, jolloin tulikasteensa aikoja sitten saaneet nojatuolikenraalit jäänevät kaipaamaan lisää haastetta.

Visuaalisesti Utawarerumono on varsin vaatimaton kokonaisuus, joka muistuttaa grafiikaltaan pikemminkin tabletille julkaistua peliä kuin täysiveristä konsolijulkaisua. Isopäisten ja yksinkertaisten hahmomallien säntäilyä jaksaa katsella aikansa, mutta pitkiä ja vähän kömpelösti toteutettuja hyökkäysanimaatioita tapitellessa katse alkaa väkisinkin valua ulos television reunoilta. Dialogit taas luottavat käsinpiirrettyihin taustoihin ja hahmoihin, jotka ovat ihan eri tasoa kökköisen kolmiulotteisen grafiikan kanssa.

Tämä on mainos:

Utawarerumono: Mask of Deception on melkein jokaisella osa-alueellaan turhan keskinkertainen ja moneen otteeseen nähty ilmestys. Sen haaleus korostuu entisestään särmikkyyttä pursuavan Persona 5:n rinnalla, johon itämaista roolipelaamista hamuavien kannattaa tarttua Utawarerumonia mieluummin.

Utawarerumono: Mask of Deception
HQ
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Ajoittain mukaansatempaava juoni, kauniit ja tunnelmalliset dialogigrafiikat
-
Omien ideoiden puute, kliseiset hahmot, hidas ja tylsä alku, vaatimattomat taistelugrafiikat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä