Suomi
Gamereactor
artikkelit

10 parasta Super Nintendo -peliä

Mariosta Zeldaan ja Donkey Kongista Metroidiin, Super Nintendo muistetaan monista klassikkopeleistään. Teimme katsauksen 20-vuotiaan konsolin kirkaimpiin tähtiin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tänä keväänä tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun Super Nintendo Entertainment System eli SNES julkaistiin Euroopassa. Vaikka se ei myyntimäärissä päihittänyt edeltäjäänsä NESiä, nousi se 1990-luvun alun menestyneimmäksi konsoliksi kiristyvistä markkinoista huolimatta. Maailmanlaajuisesti konsolia myytiin 49,1 miljoonaa kappaletta, ja viimeiset yksiköt valmistettiin Japanissa vuonna 2003.

Edeltäjäänsä verrattuna SNES tarjosi uusia mahdollisuuksia peleille, sillä se siirtyi 8-bittisestä tekniikasta 16-bittiseen aikaan. Sen audiovisuaaliset ominaisuudet olivat hyvin kilpailukykyiset myös muiden valmistajien laitteita vastaan, vaikka Nintendo päätyikin käyttämään klassista kasettiformaattia uudemman CD-formaatin sijaan. Ominaisuuksia oli myös mahdollista ehostaa pelin tarpeiden mukaan asettamalla kaseteille erikoispiirejä. Tunnetuin näistä on Super FX, joka toimi grafiikkakiihdyttimenä ja mahdollisti jopa alkeellisen polygonigrafiikan piirtämisen.

Konsolin menestyksen takana olivat ennen kaikkea laadukkaat ja rajoja rikkoneet pelit, joiden ansiosta laite piti pintansa myös 32-bittisten konsolien ilmaantuessa markkinoille. SNES tarjosi lukuisia merkkiteoksia, jotka ovat paitsi jättäneet lähtemättömän jäljen pelaajien mieliin, myös toimineet esimerkkeinä myöhemmille peleille. 20-vuotisen taipaleen kunniaksi muistelimme hieman menneitä ja kokosimme Top 10 -listan parhaimmista SNES-julkaisuista.

10 parasta Super Nintendo -peliä
Tämä on mainos:

10. Secret of Mana
Pelityyppi: Roolipeli / Kehittäjä: Square / Julkaisija: Square / Vuosi: 1994
Secret of Mana ei ehkä ole Squaren tunnetuin roolipeli, mutta pelin maailmaa kaveriporukassa tutkineille seikkailijoille se on pinttynyt mieleen yhtenä aikansa hämmästyttävimmistä peleistä. Miltei parikymmentä vuotta myöhemminkään eteen ei ole tullut toista toimintaroolipeliä, joka vastaisi Secret of Manan ihastuttavaa yhdistelmää reaaliaikaisia taisteluita, kauniita pikseligrafiikoita ja Hiroki Kikutan mestarillisia musiikkeja.

10 parasta Super Nintendo -peliä

9. Super Probotector: Alien Rebels
Pelityyppi: Toiminta / Kehittäjä: Konami / Julkaisija: Konami / Vuosi: 1993
Mega Manin dominoitua toimintatasohyppelyitä 1980-luvulla Konamin oli aika lisätä panoksia 16-bittiselle aikakaudelle siirryttäessä. Super Probotector: Alien Rebels (Contra III: The Alien Wars) oli juurikin niin vaikea kuin toimintapeli vain voi olla, mutta pelisuunnittelu oli raudanlujaa, musiikki päräyttävää ja pomovastuksetkin jo itsessään elämää suurempia. Super Probotector: Alien Rebels tarjosi kaistapäisen villiä macho-toimintaa, joka pistää edelleen hikoilemaan.

10 parasta Super Nintendo -peliä
Tämä on mainos:

8. Super Punch-Out
Pelityyppi: Urheilu / Kehittäjä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1995
Nintendon näkemys nyrkkeilystä oli harvinaisen charmikas ja värikäs jo NES-aikakaudella, mutta SNES-versio on Nintendon tähän asti paras saavutus nyrkkeilykehässä. Taistelu Dragon Chania, Bear Huggeria ja Aran Ryania vastaan oli mieleenpainuvaa, ja piirrosmaisen kevyestä ulkoasusta huolimatta Super Punch-Out tarjosi myös runsaasti haastetta. Jos kehässä ei ollut hereillä vastustajan jabien edessä, löysi itsensä kanveesista yllättävän nopeasti. Haaste kohosi pelin edetessä ja uudelleenpeluuarvo oli korkea.

10 parasta Super Nintendo -peliä

7. F-Zero
Pelityyppi: Ajopeli / Kehittäjä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1992
Mode 7 -grafiikat! Yksi Super Nintendon suurimmista teknisistä lippulaivoista porskutti täyttä höyryä jo konsolin lanseerauksessa. Wipeout saattaa nykyään olla genren kärkinimi, mutta F-Zeron menestys 1990-luvun alussa aurasi sille uraa. Vauhdikkaat futuristiset kiiturit viilettivät ympäri neonhohtoisia ratoja kierrosaikojen ja kunnian perässä. Vuosi oli 2560, mittari hipoi viittäsataa ja Captain Falconin nimi oli kaikkien huulilla.

10 parasta Super Nintendo -peliä

6. Donkey Kong Country
Pelityyppi: Tasohyppely / Kehittäjä: Rare / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1994
Donkey Kong Countryn mahti oli aistittavissa, kun Nintendo Powerin tilaajille lähetettiin julkaisun alla VHS-kasetti, jolla pelin saattoi nähdä liikkeessä. Kyseessä oli poikkeuksellisen kaunis 16-bittinen tasohyppelypeli, jossa lähdettiin kahden apinan matkaan fantastiselle saarelle. VHS-videon lopulla katsojia jopa muistutettiin, että peli oli saatavilla vain SNESille - ei 32-bittisille ja CD-asemalla varustetuille konsoleille. Innostus peliä kohtaan kiiri ympäri pallon ja Donkey Kong Country kohosi 16-bittisen aikakauden klassikoksi.

10 parasta Super Nintendo -peliä

5. Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
Pelityyppi: Taistelu / Kehittäjä: Capcom / Julkaisija: Capcom / Vuosi: 1993
Jo Street Fighter II oli mainio mätkintä, mutta Capcomin julkaistessa päivitetyn Street Fighter II Turbo: Hyper Fightingin teoksen mestarillisuus pääsi täysiin oikeuksiinsa. Tasapainoa oli hiottu ja pelin tempoa lisätty, mikä ilahdutti erityisesti kehnoista PAL-versioista kärsineitä eurooppalaisia. Kaikesta saattoi aistia, miten lisäviimeistely ja 20-megabittinen pelikasetti nostivat kokemuksen turbotasolle. Kyseessä on edelleen yksi parhaimmista 2D-taistelupeleistä, mitä koskaan on tehty.

10 parasta Super Nintendo -peliä

4. Super Mario Kart
Pelityyppi: Ajopeli / Kehittäjä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1993
Super Mario Kartilla Nintendo osoitti, miten hauskaa yhdessä kaahailu voi parhaimmillaan olla. Moninpeli oli välittömästi tavattoman addiktoivaa ja hiotut pelimekaniikat määrittelivät koko kart-kaahailun perusmuodon vuosikymmeniksi eteenpäin. Konseptia ole tarvinnut suuremmin muuttaa, vaikka jatko-osia on tehtailtu toinen toisensa perään, eivätkä kilpailijatkaan ole kyenneet ohittamaan Nintendoa kart-auton ratissa. Ei hullumpi saavutus.

10 parasta Super Nintendo -peliä

3. Super Mario World
Pelityyppi: Tasohyppely / Kehittäjä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1992
Luova hulluus ja perfektionismi - nämä seikat ovat aina määritelleet Super Mario -pelejä, joissa millintarkat kontrollit mahdollistavat lentävien kalojen ja pilvillä surfaavien kilpikonnien täyttäminen maailmojen läpi luovimisen. Super Mario Worldissa suunnittelija Shigeru Miyamoton visio kukki kauneimmillaan. Maailma oli täynnä salaisuuksia, Yoshi teki debyyttinsä ja Mario sai lentoviitan. Toista yhtä loistavaa 2D-tasohyppelyä ei ole olemassa.

10 parasta Super Nintendo -peliä

2. Super Metroid
Pelityyppi: Toiminta / Kehittäjä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1994
Kun Nintendo päättää tehdä jotain kunnolla, laadusta ei tingitä. Super Metroidissa Nintendo otti kaksi aiempaa osaa, lisäsi mukaan innovatiivisia pelimekaniikkoja ja kuorrutti kokonaisuuden upeilla 16-bittisillä grafiikoilla. Huolimatta Playstationin ja Sega Saturnin kiristämästä kilpailutilanteesta SNES säilytti asemansa, mistä kiitos kuuluu suurelta osin juuri Super Metroidille, yhdelle kaikkien aikojen peleistä.

10 parasta Super Nintendo -peliä

1. Legend of Zelda: A Link to the Past
Pelityyppi: Seikkailu / Kehittäjä: Nintendo / Julkaisija: Nintendo / Vuosi: 1992
Kun aloimme kasata tätä listaa, kärkipaikalle sijoitettavasta pelistä ei juuri ollut epäilyksiä. Link to the Pastin tarina oli ja on edelleen paras sarjassaan, mutta ennen kaikkea kokonaisuus toimi pelissä häkellyttävän hyvin. Hiuskarvat pystyyn nostattavat sävelmät kulkivat käsi kädessä rikkaan grafiikan ja hienojen pulmien kanssa. Eteen tulevat haasteet ovat niin mestarillisesti toteutettuja, että vielä nykyäänkin Super Nintendo on kaivettava aika ajoin esiin pelin fiilistelemiseksi. Kuinka moni tämän päivän peleistä herättää kaipuuta vielä 20 vuoden kuluttua?Ladataan seuraavaa sisältöä