Suomi
Gamereactor
artikkelit

3DS StreetPass: käytetäänkö sitä?

Puoli vuotta on kulunut Nintendo 3DS:n julkaisusta. Gamereactor testasi Euroopan laajuisesti StreetPassia, joka oli alkujaan yksi laitteen kehuskelluimmista ominaisuuksista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Teoriassa StreetPass on hyvä ajatus. Se sallii pelaajien ympäri maailmaa vaihdella keskenään dataa ja tietoa aina kun käsikonsolit ovat riittävän lähekkäin toisiaan. Vain kadulla ohikäveleminen riittää. Näin Nintendolla oli tarkoitus saada käyttäjät pitämään vempele aina mukanaan.

Tämän järjestelmän tehokkuus on kuitenkin suoraan verrannollinen sitä käyttävien ihmisten määrään, ja tätä kautta ympäröivän seudun väestöntiheyteen.

Nyt kun 3DS on ollut markkinoilla jo puoli vuotta, Gamereactorin toimittajat useissa maissa jalkautuivat kaduille selvittämään kuinka laajasti StreetPassia käytetään. Tulokset ovat nyt kommentteineen tässä.

3DS StreetPass: käytetäänkö sitä?
Tämä on mainos:

Suomi

Maamme tunnetaan matalasta väestöntiheydestään. Laitetta testasimme tosin Helsingissä, jossa asuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Lisäksi, Suomessa kannettavat pelilaitteet eivät ole aivan niin laajalle levinneitä kuin muualla maailmassa.

Tästä huolimatta konsoli sai parisen kontaktia päivässä, jos ne vietti kokonaan kaupungin keskustassa. Saimme kaikkiaan noin 28 Miitä, vaikka monet näistä keräsimmekin videopelitapahtumissa, joihin useat journalistit olivat tuoneet oman 3DS:nsä.

Mielipide: Arttu Rajala, päätoimittaja, Suomi

Tämä on mainos:

Ise 3DS:n akku ei todellakaan tehnyt vaikutusta, vaan se on suoraan sanottuna tyystin kamala. Pelkkä sleep mode kuluttaa virran loppuun aivan liian nopeasti. Pidin laitetta mukanani matkallani Belgiaan ja Saksaan, mutta sain vain yhden kontaktin Kölnissä ja toisen Bonnissa. Pääsyynä tähän oli että akku oli tyhjentynyt, enkä vaan jaksanut ladata sitä joka ikinen kerta kun olin hotellissa.

Muuten tykkäsin kyllä StreetPassistä. Se antaa mukavasti uutta puuhaa, ja uudet jutut DoA: Dimensionsissa ja Street Fighterissa ovat olleet siistejä. Toivottavasti Nintendo jatkaa sen päivittämistä. 3D-kuvien kappaleet, Pokemon-tarrat ja Mii-vieraat eivät nimittäin pidä kiinnostustani yllä kovin kauaa.

Italia

Game Reactor Italia pitää majaansa Lombardiassa, joka on yksi Italian tiheimmin asutetuista alueista. Sen pääkaupunki Milano on Italian toiseksi suurin. Kolme kuukautta toimittajamme piti käsikonsolia mukanaan toreilla, metrossa, rautatieasemilla ja lentokentillä. Hän asui useissa hotelleissa, kävi huoltiksilla moottoritien varrella, sekä niin yliopistoilla, kouluissa kuin puistoissakin.

Tulokset olivat melkoinen pettymys: StreetPass kohtasi vain viisi Miitä koko aikana, ja näistä yksi tuli odottamattomasti huoltamolta keskellä ei-mitään. Kaksi löytyi aina vain ruuhkaisemmalta Piazza Duomolta, yksi lukiosta, ja viimeinen videopelikonferenssista yliopistolla.

Kolmesta kansainvälisestä lentokentästä huolimatta 3DS ei saanut yhtään ulkomaista ystävää. Laitteen huono akkukesto korostuu varmaankin pitkillä matkoilla.

Mielipide: Lorenzo Mosna, toimittaja, Game Reactor Italia

Italiassa tämä järjestelmä ei tunnu toimivan ollenkaan. Milano tunnetaan teknologisena, keskieurooppalaisena, kohtuullisen nuorekkaana kaupunkina. Tästä huolimatta sain harvakseltaan kontakteja. Vältin tuomasta laitetta pelejä käsitteleviin tapahtumiin etteivät tulokset vääristyisi.

Suurin yllätys oli Mii jonka löysin huoltoasemalta paikkakunnalta jonka väkiluku ei ylitä kahta tuhatta. Toisaalta, kun olin lapsiperheiden suosimassa turistikohteessa ja pidin laitetta mukana buffetissa ja muissa ruuhkaisissa paikoissa, en saanut yhtäkään uutta ystävää.

Minusta tuntuu että useimmat vain jättävät koko StreetPassin huomiotta konsolissaan. Heikko akkukesto saa nämä sammuttamaan koko laitteen, sen sijaan että sen jättäisi odottamaan pelien välillä.

3DS StreetPass: käytetäänkö sitä?

Iso-Britannia

Brittien Game Reactorin päämaja sijaitsee Lontoossa, EU:n suurimmassa kaupungissa jonka väestöntiheys on 5 000 ihmistä neliökilometrillä. Tulokset olivat rohkaisevia, mutteivät kovinkaan korkeita pääkaupungin kokoon nähden.

Shoppailu- ja turistipesäke Oxford Circus nettosi neljä Miitä, joista kaksi tuli Ocarina of Time 3D:tä promoavilta pelikaupan myyjiltä. Yksi Mii oli Italiasta, oletettavasti luokkaretkellä olevilta koululaisilta.

Summer of Sonic -tapahtuma, johon osallistui lähinnä kovia pelaajia, lisäsi 21 uutta Miitä konsoliin, muun muassa Sonic Teamin Takashi Izukan Miin. Southbankissa saimme 12 Miitä, joista yksi oli journalistikaverin joka onnistui vilahtamaan ohi huomaamatta. Southbank tunnetaan väkirikkaana alueena, kiitos sen ravintoloiden, teattereiden sekä tietenkin Waterloon juna- ja metroaseman.

Mielipide: Gillen McAllister, päätoimittaja, Game Reactor UK

Vaikka tulokset eivät olleetkaan ihmeellisiä - kaksi ensimmäistä reissuani keskittyivät pelaajien suosimille alueille - skeptisyyteni Mii Plazaa kohtaan on nyt täysin tiessään.

Systeemin koukuttavaa luonnetta ei käy kieltäminen, ja se sekoittaa keskenään verkostoitumista, keräilyä sekä etenemistä minipeleissä, ja siihen liittyy sitä samaa iloa mitä lahjapakettien aukomiseen jouluna. Olet aina utelias näkemään mitä olet saanut.

Tämän uteliaisuuden ylläpito vaatii kuitenkin hyviä päivityksiä StreetPassiin Nintendolta. Heittäkää parin kuun välein sekaan uusia minipelejä sekä kerättäviä, ja 3DS saattaa muuttua yhtä itsestään selväksi päivittäiseksi taskuntäyttäjäksi kuin iPod.

Tanska

Game Reactorin päämaja sijaitsee muutamia kilometrejä Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan ulkopuolella. Vierailimme valtavassa Field's Mall -ostoskeskuksessa, ja kävelimme myös lävitse kahdesta vastaavasta Koldingissa ja Esbjergissä.

Näistä kaksi tuottivat suurimman osan Mii-kontakteista. Muutama lisää saatiin ulkomailta, Heathrown lentokentältä Lontoosta. SpotPass ei tosin ole toiminut kuin vasta nyt: konsolimme ei ole jostain syystä saanut päivityksiä.

Saksa

Myös Saksan Game Reactor sijaitsee maansa pääkaupungissa. Berliini on väestönsä puolesta EU:n toiseksi suurin kaupunki, ja sen väestöntiheys on Euroopan suurimpia. Saksan konsoli tosin vieraili myös Hampurissa, Hamelnissa, Wienissä ja Dubaissa. Matkaa tehtiin junalla, metrolla, lentokenttien välillä, ja laite vietiin myös 10 000 ihmisen mielenosoitukseen.

Suurin osa Mii-kavereista saatiin videopelitapahtumasta Dubaissa, kun taas pelialan ulkopuolella tulos oli masentava kolme. SpotPass toimi, ja saimme päivityksiä Dead or Aliveen sekä Street Fighter IV:en.

Toinen konsoli vieraili Alexanderplatzilla, Berliinissä sekä useissa ostoskeskuksissa ja puistoissa. Se keräsi yli 30 Miitä, enimmäkseen täysin tuntemattomilta ohikulkijoilta.

Mielipide: Christian Gaca, päätoimittaja, Game Reactor Saksa

Aktiviteettia oli paljon vähemmän kuin mitä olin luullut, etenkin juuri konsolin ilmestyttyä. Se on myös hieman häiritsevää, koska hengailen usein siinä osassa Berliiniä, jossa on Saksan suurin iPhone-keskittymä.

Mielipide: Martin Eiser, toimittaja, Saksa

Mielestäni suurin ongelma on akunkesto. Ollessani vierailulla Ubisoftin luona Pariisissa akkuni urvahti huomaamatta. Tämän vuoksi en tiedä kohtasinko ketään, koska 3DS ei talleta kontakteja ellet tarkista niitä. Monet varmasti kysyvät itseltään miksi 3DS kannattaisi ottaa mukaan, kun akku tyhjenee kuitenkin niin nopeasti.

Tästä huolimatta pidän tästä todella. Keräileminen on aina hauskaa, ja toivon että Nintendo laajentaa sekä keräiltävien että minipelien määrää. Toivon myös että he parantavat kommunikointia ystävien kanssa, koska tällaisenaan minun ystävälistani tuntuu täysin hyödyttömältä.

3DS StreetPass: käytetäänkö sitä?

Espanja

Olemme taas pääkaupungissa, tällä kertaa Madridissa. Sillä on yksi Euroopan suurimpia keskusta-alueita, sekä tiuha väestöntiheys. Konsolia kuljetettiin asemilla, metrossa ja ympäri keskustaa.

Laite keräsi yli 30 Miitä eri pelitapahtumissa, sekä neljä tuntematonta näiden lisäksi. StreetPass on osoittautunut vakaaksi ja yllättävän nopeaksi. SpotPass on puolestaan toimittanut tasaisesti päivityksiä Samurai Warriorsiin, Pokedexiin sekä Dead or Aliveen.

Mielipide: David Caballero, toimittaja, Espanja

StreetPass on hieno ominaisuus. Vietin kerran koko 45-minuuttisen junamatkan vain leikkien saamillani uusilla tarroilla ja Rescue Mii Towerilla sekä suorittaen uusia haasteita Street Fighterissa ja Ridge Racerissa. Se oli melkoisen hauskaa ja hyvin erilaista pelien normipelaamiseen verrattuna. Uusien tarrojen saamisessa on lapsenomaista riemua.

Sitä täytyy silti vielä hioa ja tarjota lisää sisältöä. Monetkaan ihmiset eivät tiedä tästä ominaisuudesta, eivätkä pidä käsikonsoliaan odotustilassa koska se syö akun nopeasti tyhjäksi. Se ei olisi ongelma, koska 3DS kestää siten kuitenkin päivän tai kaksi.

Norja

Oslo on Norjan väkirikkain kaupunki 600 000 asukkaallaan ja sangen kovalla väestöntiheydellään. Pieni 3D-ystävämme matkusti edes ja takaisin Karl Johania, pääkaupungin shoppailupääkatua. Sitä käytettiin kahdessa Gamestopissa, ja Oslon pääasemalla. Myös kaupungin suurimmat ostoskeskukset tulivat tutuiksi.

Tulokset: Nolla. Emme saaneet ainuttakaan uutta Miitä.

Mielipide: Daniel Guanio, kirjoittaja, Game Reactor Norja

Aika surullista, eikö?

Uskon etteivät monet 3DS:n ostaneista hahmota mistä StreetPassissa on kysymys, tai ehkä he eivät ole kuulleet siitä ollenkaan. Nintendo ei varsinaisesti viestinyt tästä ominaisuudesta tarpeeksi, enkä näe kuinka kukaan tuttuni käyttäisi sitä.

Jos tällainen juttu ei ole välitön hitti, ei siitä sellaista koskaan tulekaan, ei vaikka suositut pelit tukisivatkin sitä.

3DS StreetPass: käytetäänkö sitä?

Loppupäätelmä

StreetPassin hyvät ja huonot puolet toistuivat läpi artikkelin. Hyvää on Nintendon rakentama vakaa järjestelmä, joka toimiessaan toimii todella virheettömästi. Huonot puolet taas riippuvat sen käyttöasteesta, joka tuntuu olevan melkoisen matalalla saamiemme tulosten perusteella. Jotkut syyttävät akkukestoa, joka varmasti muodostaa osan ongelmasta, mutta sen ytimessä on silti se etteivät 3DS:n omistajat käytä StreetPassia.

Ratkaisu on Nintendon käsissä. Jos he pystyvät tarjoamaan valjuja kolikkoja paremman houkuttimen StreetPassin käyttäjille, yhä useammat alkavat käyttämään sitä. Jos taas ei, pysyy se vain innostuneimman eliitin hupina kunnes hekin kyllästyvät siihen.Ladataan seuraavaa sisältöä