Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
And Just Like That...

And Just Like That... (HBO Max), 1. kausi

Sinkkuelämän seuraaja on jälleen kerran oman aikansa sosiaalisen todellisuuden tulkki.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
And Just Like That...

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin tehtiin kuuden tuotantokauden verran ihmissuhteisiin keskittyvää sarjaa Sex and the City, eli suomalaisittain Sinkkuelämää. Kuten nimikin paljastaa, painopisteenä oli ennen kaikkea deittailu, jota harrastivat neljä noin 30-vuotiasta naista New Yorkissa. Myöhemmin saatiin lisäksi kaksi pitkää elokuvaa. HBO Maxilla alkanut uusi sarja And Just Like That... on saavuttanut päätöksensä ainakin ensimmäisen kautensa osalta. Tämä uusi sarja jatkaa juuri siitä, mihin viimeksi jäätiin. Sen vuoksi ennakkotiedot ovat välttämättömät näkemästään nauttimiseksi.

Sinkkuelämää päättyi sarjana tilanteeseen, jossa kukaan ydinnelikosta ei enää ollut sinkku. Elokuvissa sitten kävi ilmi, ettei kaikki välttämättä ollutkaan "ja he elivät onnellisena elämänsä loppuun asti". And Just Like That... osoittaa jälleen, ettei elämä pysähdy, ja että siihen mahtuu kaikenlaisia haasteita.

Sinkkuelämää oli omana aikanaan silloisen sosiaalisen todellisuuden eräänlainen peili (tai tulkki), ja uusi sarja And Just Like That... on tämän selvästi ymmärtänyt. Kymmenen jakson aikana esille tulevat melkein kaikki nykyajan kotkotukset, joihin urbaani New Yorkissa asuva ihminen voi joutua. Ja koska päähenkilöt ovat jo yli 50-vuotiaita, on mukana sukupolvien välinen kuilu: teini-ikään kasvaneiden lasten haasteet ovat osittain tyystin toisenlaisia kuin heidän vanhempiensa ongelmat aikanaan. Sarjan yleisinä teemoina ovat muun muassa teini-ikäisten seksielämä, oman sukupuoli-identiteetin etsintä, avoimet suhteet, avioero, vastentahtoinen lapsettomuus ja myös vanhemmalla iällä sinkkuna eläminen.

Tämä on mainos:
And Just Like That...

Vanhoja henkilöhahmoja ei esitellä oikeastaan lainkaan, joten sen vuoksi katsojan on oltava heistä jo ennakolta tietoinen. Mirandan (Cynthia Nixon) poika on jo melkein aikuinen, Charlotten (Kristin Davis) lapset ovat teini-iässä ja jo varhain päätöksensä tehnyt Carrie (Sarah Jessica Parker) on edelleen vapaaehtoisesti lapseton. Samanthaa (Kim Cattrall) ei ole kuvioissa lainkaan, ja hänet korvaa hieman yli 50-vuotias intialaista sukua oleva hindulaisen kasvatuksen saanut kiinteistövälittäjä Seema (Sarita Choudhury). Parasta antia on ehdottomasti jo alkuperäisessä sarjassa ihastuttanut aikaansaava homomies Anthony (Mario Cantone), joka pyörittää nyt omaa leipomoaan kuumien kuljetuspoikien ympäröimänä.

Uusia henkilöhahmoja on varsin runsaasti, ja ne kaikki onnistutaan kymmenen jakson kuluessa nivomaan hyvin osaksi muuta kokonaisuutta. Tästä on siis annettava kiitosta käsikirjoittajille, sillä vaatii paljon taitoa pystyä käsittelemään onnistuneesti paitsi iso joukko uusia henkilöhahmoja, myös paljon erilaisia sosiaalisia teemoja samanaikaisesti. Mieleen jää erityisesti omaa podcastiaan tekevä stand up -koomikko Che (Sara Ramirez), joka on ylpeä sateenkaari-identiteetistään.

And Just Like That...And Just Like That...
Tämä on mainos:

Se on sanottava, ettei And Just Like That... ole yhtä hauska kuin se alkuperäinen Sinkkuelämää. Näin ollen luvassa saattaa olla pettymys. Jos kuitenkin pystyy asennoitumaan sarjaan draamana ja eräänlaisena sosiaalisena kommentaarina, on katsominen nautinnollista. Ensimmäinen kausi ei saavuta mitään erityistä loppuratkaisua, vaan enemmänkin asetellaan valmiiksi pelikenttä mahdollista jatkoa varten. Samaan aikaan kauden lopetus onnistuu sikäli, että vaikka jatkoa ei koskaan tulisikaan, voi katsoja kokea olevansa tyytyväinen näkemäänsä.

Jos siis se alkuperäinen Sinkkuelämää sitä seuranneine elokuvineen on katsottu, kannattaa tämä uusikin sarja kokea. Mitään mullistavaa ei ole luvassa, mutta tarjoiltava draama on kaikin puolin hyvin kerrottua ja toteutettua.

And Just Like That...
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä