Suomi
Gamereactor
artikkelit

Arjan Terpstra & Tim Lapetino: Pac-Man - Birth of a Legend (kirja)

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää Pac-Manista

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Arjan Terpstra & Tim Lapetino: Pac-Man - Birth of a Legend (kirja)

Sokkelossa palleroita ahmiva Pac-Man on eittämättä yksi suurista videopelimaailman ikoneista. Hahmon syntyhistoriasta tiedetään jo paljon, mutta aina on mukava oppia lisääkin. Arjan Terpstran ja Tim Lapetinon tuore tietokirja on mainiota luettavaa jokaiselle, joka haluaa tietää keltaisesta ahmatista enemmän.

Arvioon saapunut keräilypainos on kirjaimellisesti raskasta luettavaa. Neljä kiloa painava kovakantinen opus ei sovellu iltalukemiseksi sängyn pohjalta pelkästään kokonsa puolesta, mutta esineenä se on hieno ja kirjan lukuisat kuvat pääsevät isoilla sivuilla oikeuksiinsa. Lukumukavuuden kannalta kirjan sidottu painos on kuitenkin pätevä valinta.

Arjan Terpstra & Tim Lapetino: Pac-Man - Birth of a Legend (kirja)
Tämä on mainos:

Kirjan pohjalla on Terpstran ja Lapetinon kahden vuoden mittainen tutkimus- ja haastattelutyö. Niinpä kirjoittajat käyvät Pac-Manin historiaa läpi lukuisten haastatteluiden ja vaihtelevien lähteiden avulla. Tällä tavoin kirja sitoo Pac-Manin myös mielenkiintoiseksi osaksi koko videopelien historiankirjoitusta. Kun videopelit olivat vielä silkkaa avaruustaistelua Space Invadersin ja Missile Commandin kaltaisten pelien muodossa, söpömmälle lähestymistavalle oli markkinoilla tilaa.

Pac-Manin koko kaari tulee komeasti esille kirjan avulla. On mielenkiintoista perehtyä tarkemmin siihen, miten videopelialaa muuttaneesta hahmosta tuli tietyllä tavalla suosionsa uhri ja kuinka Pac-Man tämän vuoksi päätyi myöhemmin seuraamaan pelialan trendejä niiden asettamisen sijasta.

Kiviä ei jätetä kääntämättä. Kirjassa pureudutaan esimerkiksi Pac-Manin luojan, Toru Iwatanin legendaksi muodostuneeseen tarinaan siitä, kuinka Pac-Manin hahmo syntyi pizzalautasen äärellä, sekä myös hahmon nimenmuutokseen Puck Manista Pac-Maniksi, koska ensin mainitusta sai hieman raaputtelemalla askarreltua huomattavasti härskimmän version.

Arjan Terpstra & Tim Lapetino: Pac-Man - Birth of a Legend (kirja)
Tämä on mainos:

Tietoa tarjotaan siis paljon, mutta todella vetoavassa muodossa. Pac-Manin vaiheista kertovat haastattelut ovat mielenkiintoista luettavaa ja niitä täydennetään onnistuneesti lähdekirjallisuudella. Kirja on helppolukuinen, mutta silti syvällinen. Kuva-aineistoa hyödynnetään paljon ja niiden kautta kirjassa luodaan hauskalla tavalla kuvaa 1970- ja 1980-lukujen taitteen videopelialasta ja asenteista videopelejä kohtaan.

Birth of a Legend on ehdottoman suositeltavaa luettavaa jokaiselle videopelien historiasta kiinnostuneelle. Opus esittää taitavasti Pac-Manin, mutta myös koko videopelialan tarinaa ja on yllättävänkin laaja-alainen. Kirjan keräilypainoksen mukana tulee vieläpä vinyylipainos Buckner & Garcian alkuperäisestä "Pac-Man Fever" -laulusta. Jos joulunpyhiksi on tarkoitus löytää laadukasta videopelikirjallisuutta, Birth of a Legend kannattaa pistää muistiin.

Kirjan rajoitettua keräilypainosta voi tilata suoraan kustantajalta, Cook and Beckeriltä. Sidottua (ja huomattavasti edullisempaa) versiota löytää puolestaan vaikkapa AdLibriksen kautta.

Arjan Terpstra & Tim Lapetino: Pac-Man - Birth of a Legend (kirja)


Ladataan seuraavaa sisältöä