Videopeleissä on paljonkin karismaattisia ja sankarillisia henkilöhahmoja, mutta Doom Slayer on erilainen. Hän ei puhu mitään, eikä hänellä ole edes nimeä. Tämän avaruusmariinin ainoa tarkoitus on tuhota demoneja. Näin hän onnistuu tavoittamaan täydellisesti pelaajien oman tunnetilan, kun he aloittavat Doomin pelaamisen. Mutta kuka tämä yksitotinen haarniskainen heppu oikein on?
Alkuperä ja perintö
Doom Slayer esiintyi ensi kerran vuonna 1993 julkaistussa Doomissa, jossa häneen viitataan vain sanalla "mariini". Pelaajat ristivät hahmon nimillä "Doom Guy" ja "Doom Slayer". Mariinilla ei ollut nimeä tai ääntä siitä yksinkertaisesta syystä, että hahmo suunniteltiin pelaajan avatariksi. Asian paljasti hahmon luoja John Romero itse. Valikoissa hänen kasvonsa kuitenkin näkyvät, ja kyseessä on valkoihoinen mies, jolla on vaaleanruskeat hiukset ja ruskeat silmät.
Sanaakaan sanomatta mariini pystyi välittämään persoonallisuuta kasvojen erilaisilla ilmeillä aina sadistisesta hymystä raivoon saakka. Seikkailu jatkui peleissä Doom II ja Final Doom ilman sen suurempia muutoksia, mutta sitten saapui Doom 3.
Doom 3 julkaistiin vuonna 2004, jolloin videopelien graafinen taso oli jo paljon korkeampi verrattuna aiemman polven Doom-peleihin. id Softwaren Doom 3 oli aikanaan erittäin kunnianhimoinen peli teknisesti, graafisesti ja myös pelattavuuden ja tarinan osalta. Tällä kertaa mariinin kasvoja nähtiin moneen kertaan lähinnä välivideoiden aikana, mutta hänen henkilöhistoriansa jäi edelleen mysteeriksi. Jopa pelin muut henkilöhahmot kutsuivat häntä vain mariiniksi, eikä hän vieläkään puhunut mitään.
Joidenkin mukaan Doom 3:n "Doom Marine" ei ole sama henkilö kuin muiden Doomien pääosassa paukutteleva heppu. Ohjekirjojen ja muiden vihjeiden perusteella näyttää kuitenkin siltä, että tämä mariini on ihan se sama mies kuin aina ennenkin. Täysin varmaa se ei kuitenkaan ole. Se tärkein ominaisuus eli armottomuus demonien lahtaamisessa säilyi ennallaan, olkoonkin, että hieman maltillisempana.
Myös Doom 3:n laajennus ja myöhempi mobiileille julkaistu Doom RPG vahvistivat mielikuvaa siitä, että Doom Marine on se sama kuin aina ennenkin. Äänitiedoston mukaan kyseessä olisi Wolfenstein-sarjan B.J. Blazkowicz. Pidän moista tietoa kuitenkin enemmän vitsinä, enkä suinkaan oikeana tietona.
Doom (2016)
Vuonna 2016 Doom polkaistiin uudelleen käyntiin mahtavalla tavalla. Tässä pelissä paneudutaan ehkä eniten päähenkilön menneisyyteen, joskin silti paljon kysymyksiä jää myös ilmaan roikkumaan. Tässä pelissä nimenä on virallisesti Doom Slayer, jonka alkajaisiksi hänet on sidottu demoniseen sarkofagiin UAC:n tukikohdassa Marsissa. Doomissa ei käytetä paljoa aikaa asioiden taustoittamiseen, ja sitä alleviivaa Doom Slayerin kärsimättömyys. Jos kuitenkin pysähtyy lukemaan tiedostoja ja kuuntelemaan nauhoitteita, on mahdollista selvittää yhtä jos toistakin.
Aiempien pelien mallin mukaisesti Doom Slayer ei puhu, mutta näyttää tunteita liikkeillään. Pelin alussa tietokoneen näyttö saa kyytiä viitaten siihen, etteivät UAC:n johtajan Samuel Haydenin aatokset kiinnosta häntä. Kaiken kaikkiaan hyvin selväksi tulee se, ettei Doom Slayeria kiinnosta muu kuin demonien invaasion pysäyttäminen. Kaikki muu on turhaa.
Vuoden 2016 Doomin uutuutena mukaan tulivat Glory Kills -tapot, joissa pelaaja pystyi repimään demonit kappaleiksi. Animaatioiden brutaalius alleviivasi Doom Slayerin vastenmielisyyttä demoneita kohtaan. Sitä sisäistä raivoa ei vain ole mahdollista pidätellä.
Kaikki ei silti ole pelkkää raivoa. Kun Doom Slayer löytää itseään esittävän nuken, seuraa muutaman sekunnin verran rentouttavaa söpöilyä. Joskus Doom Slayer tekee nuken kanssa myös "fistbumpit" tunnelman kohottamiseksi. Huumoriakin mahtuu mukaan, sillä laavaan upotessaan Doom Slayer kohottaa peukun pystyyn kuin Arnold Schwarzenegger elokuvassa Terminator 2: Judgment Day.
Doom Slayer ei ole tavallinen kuolevainen. UAC koetti herättää ja tutkia häntä löydettyään Doom Slayerin sarkofagin helvetistä. Mutta pieleen meni. Jopa haarniska Praetor Suit tottelee ainoastaan Doom Slayeria itseään. Marsista ja helvetistä löytyvien vihjeiden perusteella on pääteltävissä, että Doom Slayer on aiheuttanut pelkoa demonien keskuudessa jo jonkin aikaa. Demonien oma versio lapsia pelottelevasta möröstä on juurikin Doom Slayer itse.
Doom Slayerilla on jokin yhteys Argent D'Nur -planeetan ritareihin nimeltä Sentinels, joiden tehtävänä on helvetin voimien patoaminen. Joidenkin mielestä Doom Slayer olisi ollut jopa joukon komentaja ja sen parhain soturi. Tämän mukaan Doom Slayer olisi kuitenkin ihminen ja syntyisin Maasta.
Demon's Testaments paljastaa, että menneisyydessä kaikki yritykset pysäyttää Doom Slayer olivat turhia. Tässä epäonnistui myös demoni nimeltä Titan. Lopulta Demonic Priest -joukko onnistui käyttämään Doom Slayerin raivoa tätä itseään vastaan. Hänet houkuteltiin katakombeihin, jossa koko rakennus romahdutettiin hänen niskaansa. Doom Slayer nukkui untaan sarkofagissa Argent-voiman varjelemana, kunnes demonit hyökkäsivät Marsiin. Tämä herätti Doom Slayerin vuosisataisesta unestaan.
Doom Eternalin tarina ei ole vielä tarkasti tiedossa, mutta vuoden 2016 Doom antaa vihjettä siitä, mitä tulossa on. Se tiedetään, että Samuel Hayden petti Doom Slayerin pelin lopussa, joka antaa viitettä Haydenin paluusta myös jatko-osassa. Hayden varasti Doom Slayerin tuoman Cruciblen, mutta itse Doom Slayerin tuhoaminen epäonnistui. Siksi Hayden teleporttasi Doom Slayerin tuntemattomaan paikkaan. Yksin hänen ei kuitenkaan tarvitse olla. Tarinan aikana Doom Slayer tuhosi Marsin tukikohtaa hallinnoivan VEGA-tekoälyn. Kuitenkin ennen tuhoa Doom Slayer otti tekoälystä kopion futuristiseen USB PENiin. On siis hyvin mahdollista, että VEGA on mukana Doom Eternalissa.
Doom Eternalin tarina alkaa kahdeksan kuukautta vuoden 2016 Doomin tapahtumien jälkeen, ja suurin osa Maasta on tuhoutunut demonien invaasion seurauksena. Doom Slayer vierailee myös Sentinelsien planeetalla. Tämä viittaa siihen, että id Sofware aikoo käyttää aikaa Doom Slayerin menneisyyden kertomiseen.