Suomi
Gamereactor
artikkelit

Elina Lappalainen: Pelien valtakunta (kirja-arvio)

Pelialan perusteet kuntoon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Suomalainen peliala on monille tuttu lähinnä satunnaisista lehtiartikkeleista. Siitä osoituksena julkisessa keskustelussa esiintyy paljon harhakuvitelmia ja väärää tietoa, kun aletaan määrittämään alan merkitystä ja mahdollisuuksia. Elina Lappalaisen kirja "Pelien valtakunta" on hyvä perusteos fiksumman keskustelun pohjaksi.

Omien sanojensa mukaan Lappalainen on kirjoittanut kirjan peliteollisuuden noususta Suomessa, sen taustoista ja merkittävimmistä pelureista. Opus sisältää myös perusteita pelien tekemisestä ja peleistä liiketoimintana. Rovio- ja Supercell-uutisten lomassa on helppo unohtaa, että pelit ovat hittibisnestä, jossa vain harvat todella menestyvät. Suomessa on paljon alan yrityksiä, mutta monien henkilöstö on laskettavissa yhden tai kahden käden sormilla.

Lappalainen itse on Talouselämä-lehden toimittaja, joka on seuraa aktiivisesti erityisesti pelialan talousuutisia. Tämä näkyy sekä tekstin kielessä että painopisteissä, jotka ovat hyvin talouspainotteisia. Esimerkkeinä käytettäviä yrityksiä kuten Housemarqueta, Remedyä ja Fingersoftia analysoidaan sekä niiden pelituotannon, historian että taloudellisen menestyksen osalta. Vasta painosta tulleena se sisältää jo maininnat esimerkiksi Remedyn vasta ilmestyvästä Quantum Breakista ja Next Gamesin isoista rahoituskierroksista.

Alaa tunteville valtaosa pelihistoriasta on jo ennestään tuttua, mutta muille osiot sisältävät hyvää taustaa jota vasten isoja pelialan uutisia voi peilata. Alun johdanto sisältää numeroiden ja tilastojen lisäksi perusinfoa suomalaisen pelialan erityispiirteistä globaaleihin vastaaviin verrattuna. Lopussa siirrytään selostuksesta ennustuksen puolelle tulevaisuudennäkymiä kartoittaen.

Tämä on mainos:

Noin kolmesataasivuinen kirja on siististi taitettu, sisältäen myös kohtalaisen määrän kuvamateriaalia antamaan kontekstia ja konkretiaa esimerkiksi peliesittelyille. Kansitaiteessa on iso määrä pelireferenssejä bongattavaksi niitä tunteville. Alalla olevalle tai sitä muuta kautta tuntevalle kirjassa ei ole suuremmin uutta tietoa ellei ole tietoisesti tai tiedostamatta jättänyt talouspuolen uutiset lukematta. Suomalaisen pelialan historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneelle Pelien valtakuntaa voi suositella helppolukuisena perusteoksena.

Elina Lappalainen: Pelien valtakunta (kirja-arvio)
Pelien valtakunta (Atena 2015), kansi: Sami Saramäki


Ladataan seuraavaa sisältöä