Suomi
Gamereactor
artikkelit
Final Fantasy X

Game Music Collective -avajaiskonsertin tunnelmia

Helsingin syyskuisessa illassa päästiin nauttimaan laadukkaasta pelimusiikkikonsertista uuden Game Music Collective -orkesterin tahdissa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Kukaan ei voi kiistää, etteikö musiikki olisi yksi merkittävimpiä osia koko pelikokemuksesta. Parhaimmillaan se pystyy siivittämään tunnelman aivan uusiin ulottuvuuksiin, ja lukittuu syvälle pelin muistoihin. Ei ole siis ihme, että pelimusiikin markkinat ovat olleet viime vuosina kasvussa. Nostalgian nälkäisille pelifaneille ei kuitenkaan ole muutamia kansainvälisiä poikkeuksia lukuun ottamatta kuitenkaan ollut ylitarjontaa. Tähän rakoon tähtääkin viime vuonna perustettu Game Music Collective, joka piti keskiviikkona 20. syyskuuta 2017 avaijaiskonserttinsa Helsingissä.

HQ

Kapellimestari Eero Lehtimäki kehui alkupuheessaan, että debyytillä tehtiin samalla pelihistoriaa. Kyseessä on nimittäin järjestäjien mukaan Euroopan ensimmäinen videopelien musiikkeihin keskittyvä yli 20 hengen ammattiorkesteri. Ohjelmisto ei sinänsä yllättänyt, mutta esitys oli kaiken kattaen erittäin positiivinen kokemus. Orkesteri ja järjestäjät ovat selvästi suuria Final Fantasy -sarjan faneja, sillä mukana oli lukuisia Nobuo Uematsun sävellyksiä. Itseeni erityisen vaikutuksen tekivät Monkey Islandin, Journeyn ja Final Fantasy X:n To Zanarkand -teemat. Nämä tietysti ovat hyvinkin henkilökohtaisia osumia, sillä ne riippuvat siitä, mitkä pelit ovat kullekin jääneet mieleen.

Final Fantasy XFinal Fantasy XFinal Fantasy X

Mukana oli myös kotimaista väriä. Game Music Collectiven pääsponsorit Rovio ja Veikkaus olivat edustettuina hupaisessa Veikkaus Medleyssä, jossa kuultiin Pokerin tuplauksesta ja Lotosta tuttuja teemoja. Tämän jälkeen ohjelmassa oli tietysti Ari Pulkkisen reipas Angry Birds -teemamusiikin orkesterisovitus. Nämä setit eivät olleet minulle henkilökohtaisesti konsertin kohokohtia, mutta suomalaisen pelimusiikin mukanaoloa ei pidä todellakaan pahoitella, ja toivon mukaan jatkossa mukana on muitakin rohkeita valintoja kotimaisilta edustajilta.

Konsertti huipentui loppua kohden hieman ennalta-arvattaviin kappaleisiin, kun lavalle asteli Mieskuoro Euga. Tällöin kuultiin muun muassa Halon ja Skyrimin pääteemat, jotka olivat toki vaikuttavia ja sopivia finaalinumeroiksi, mutta joita on kuultu ehkä jo liiaksi asti. Voin silti hyvillä mielin kehua orkesterin koko suoritusta, enkä usko kenenkään lähteneen paikalta huonoin mielin. Tätä todisti seisovilta jaloilta lähes kymmenen minuuttia kestäneet raikuvat aplodit esityksen jälkeen. Tästä yleisö palkittiin vielä erinomaisella encorella: ikonisen FF-pahiksen repäisevällä tunnusmusiikilla.

Tämä on mainos:

Game Music Collectiven debyytti oli siis vahva. Musiikillisesti en ole se pätevin arvioimaan soiton tasoa, mutta pientä rosoisuutta olin kuulevinani alkupuoliskolla etenkin torviosastossa. Toisaalta mikään ei varsinaisesti häirinnyt, ja viihdyin erittäin hyvin koko konsertin ajan. Jos jostain pitää antaa rakentavaa krittiikkiä, koskee se visuaalista osastoa. Taustalla pyörineet videot eivät olleet huonoja, mutta eivät myöskään parhaalla tavalla esittäneet musiikin tai pelien tunnelmaa. Tekijänoikeusasiat saattavat aiheuttaa rajoituksia, mutta olisin toivonut mukaan enemmän peleistä tuttua kuvamaailmaa kuin sähköisiä fraktaalikuvioita. Joka tapauksessa voin suositella Game Music Collectiven tulevia konsertteja lämpimästi fanien ystäville, jotka haluavat kokea kunnon annoksen pelinostalgiaa ja -tunnelmaa kohtuuhinnalla (37 euroa).

Huom. Seuraavalla sivulla on kerrattuna debyyttikonserton ohjelmisto ja orkesterin kokoonpano.

Final Fantasy XFinal Fantasy XFinal Fantasy X

Game Music Collective -debyyttikonsertti, 20.9.2017

Tämä on mainos:

Final Fantasy VII - Opening Theme and Bombing Mission
Monkey Island
Undertale Medley
Journey - Apotheosis
Final Fantasy VIII Battle Medley
Secret of Mana - Fear of the Heavens
Final Fantasy Airship Medley

Intermission - 30 min.

Mega Man 2,3,4, and 5
Chrono Trigger Medley
Veikkaus Medley
Angry Birds Medley
Final Fantasy X - To Zanarkand
Halo Main Theme
Dragonborn - Main Theme from The Elder Scrolls V: Skyrim
Kingdom Hearts - Destati

Artistit
Eero Lehtimäki, conductor
Elias Lassfolk, violin
Emma Mali, violin
Jussi-Matti Haavisto, viola
Lukas Stasevskij, violoncello
Tarmo Anttila, contrabass
Emilia Ilomäki, flute
Saku Mattila, oboe
Ville Komppa, clarinet
Vertti Tapanainen, bassoon
Taavi Oramo, bass clarinet
Oskari Pöyhtäri, french horn
Hannah Miller, french horn
Javier Sanche, trumpet
Lauri Kilpinen, trombone
Matleena Nyman, piano
Panu Rauhala, synthesizer
Jerry Piipponen, percussion
Lauri Pekkarinen, percussion
Anssi Tirkkonen, percussion
SELLEKHANKS, video artist
Olli Keskinen, sound engineer
Olli Johansson, lights

Final Fantasy XFinal Fantasy X

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä