Suomi
Gamereactor
guide

Gamereactorin Osto-opas: PC

Listassa kymmenen näkemisen ja kokemisen arvoista pelijulkaisua kotitietokoneilla viime vuosilta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kotitietokone on monikäyttöisyydessään ja pelialustana vailla vertaa. Jos aikaa ja rahaa riittää, voi omasta koneesta vääntää pelikoneen, joka lyö nykysukupolven konsolit suorituskyvyltään, grafiikoiltaan sekä valikoimaltaan ylivoimaisesti.

Toisaalta vuosien kasautuneen pelivalikoiman suuri koko saattaa olla myös pienoinen ongelma. Tähän positiiviseen dilemmaan olemme toimituksessa tällä kertaa keränneet pienen suosituslistan viime vuosien huippupeleistä, jotka mielestämme kannattaa napata koettavaksi. Löimme rajan tällä kertaa vuoden 2010 jälkeisiin peleihin ja pyrimme ottamaan mukaan edustajia mahdollisimman monesta lajityypistä.

Tässä tarvitsemmekin sinun apuasi: mitkä ovat omat PC-suosikkisi? Tee oma listasi ja julkaise se meille sekä muille lukijoille kommenteissa.

Huom. valinnat perustuvat puhtaasti toimituksen mielipiteisiin, eivätkä kuvasta arvosanoja tai myyntitilastoja millään tavoin.

Tämä on mainos:
Gamereactorin Osto-opas: PC

(1) The Witcher 3: Wild Hunt (CD Projekt Red)
Saatavilla myös: Xbox One, PS4

The Witcher 3: Wild Hunt on yksi tämän vuoden sekä viime vuosien parhaimpia yksinpelattavia roolipeliseikkailuja. Tästä syystä se oli ensimmäinen valinta suosituslistallemme myös PC-puolella.

Geraltin seikkailujen uusimman osan julkaisu toukokuussa aiheutti sen, että toimituksessa useat lukkiutuivat kesän ajaksi tyystin sisätiloihin nauttimaan pelaamisesta. Tosin astetta kylmemmät ja sateisemmat kelit tukivat tätä päätöstä. Valtavaan maailmaan voi uppoutua sadoiksi tunneiksi ja viime kuukausien aikana seikkailua on laajennettu lukuisilla ilmaisilla lisäosilla. Näistä yksi mahdollistaa seikkailun pelaamisen uudelleen vanhalla hahmolla, joten se tarjoaa hyvän tekosyyn lähteä pitkälle retkelle uudestaan. Jos kaipaat loistavasti kirjoitettua roolipeliä, jonka sivutehtävienkin eteen on nähty vaivaa, et voi mennä vikaan The Witcher 3: Wild Huntin kanssa.

Tämä on mainos:

PC:llä peli on sitä paitsi ehdottomasti parhaimmillaan niin graafisesti kuin myös sisältönsä puolesta. Modeilla voi saada aikaan ihmeitä, eikä The Witcher 3: Wild Hunt ole tässä suhteessa poikkeus. Suosittelemme sitä varauksettomasti jokaiselle PC:n roolipelien ystäville.

Lue arvio
"The Witcher 3: Wild Huntin kuvaileminen lyhyesti on vaikeaa. Yltäkylläisyys on kuitenkin sana mikä tulee ensimmäisenä mieleen. Kaikki aina graafisesta ulkoasusta ja yksityiskohtien määrästä, valtavaan tehtävien ja henkilöhahmojen valikoimaan sekä syvälliseen käsikirjoitukseen huutavat tästä yltäkylläisyydestä."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(2) Grand Theft Auto V (Rockstar)
Saatavilla myös: Xbox One, PS4, PS3 ja Xbox 360

Mikään viime aikojen peli ei ole saanut yhtä paljon huomiota osakseen kuin Rockstarin uusin ja kaunein rikollissimulaattori ja yleisen pahennuksenaiheuttaja Grand Theft Auto V. Peli saapui tuskallisen pitkän odotuksen jälkeen myös PC:lle, jossa se onkin kuin kotonaan. Pelaajat ottivat sen hellään huomaansa sellaisella tavalla että heikompia hirvittää. Yksinpelissä nähdyt modit ovat olleet niin upeita ja mielikuvituksellisia, että GTA V:n voi helposti nähdä otsikoissa ja pelaajien hulvattomissa videoissa vielä monien vuosien ajan. Loistava yksinpeli ja valtavan laaja moninpeli takaavat vastinetta rahoilleen helposti.

Lue arvio
"Jos tuttuus ei ole ongelma tai peliin tutustuu nyt vasta ensimmäistä kertaa, Vitosta on helppo suositella myös PC:llä. Kyseessä on laaja, viihdyttävä ja näyttävä toimintaeepos, joka kuuluu ehdottomasti genrensä kärkeen."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(3) Pillars of Eternity (Obsidian Entertainment)
Saatavilla myös: Mac, Linux

Vanhan koulukunnan roolipelaajilla on ollut viime vuosina kissanpäivät. Vanhan liiton ropet ovat tehneet uutta tuloaan yhteisörahoituspalveluiden kautta ja parhaimmat ovat täräyttäneet ruuduille kerrassaan upeita seikkailuja. Näihin lukeutuu ehdottomasti alkuvuodesta 2015 ilmestynyt Obsidian Entertainmentin Pillars of Eternity. Se on henkinen jatko-osa klassikoille Baldur's Gate and Icewind Dale, mutta ei jää niistä paljoakaan jälkeen jos ollenkaan. Jos moniulotteinen, syvällinen ja ennen kaikkea anteeksiantamaton isometrinen roolipeli on sydäntäsi lähellä, niin tätä peliä ei voi tai saa ohittaa.

Lue arvio
"Pillars of Etenity of malliesimerkki siitä, miksi Kickstarterin kaltaisia palveluita tarvitaan. Tämä häpeilemättömästi nostalgian lammikossa pulikoiva peli ei olisi saanut vihreää valoa perinteisiltä julkaisijoilta, joten fanivoima valjastettiin palvelukseen."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(4) This War of Mine (11 bit Studios)
Saatavilla myös: Mac, Linux, iOS, Android, PS4 (tulossa), Xbox One (tulossa)

Sotapeleissä pääosassa ovat useimmiten sotilaat, jotka ajavat demokratian ihanteita milloin minnekin pyssyt tanassa. This War of Mine on täysin toista maata, sillä se päähenkilöinä ovat sodan jalkoihin jääneet siviilit. Ja heille se on yhtä helvettiä. Perustarvikkeista on jatkuvasti pulaa, ja niitä joutuu hankkimaan koluamalla lähes raunioiksi pommitetusta kaupungista, jossa kerran matkaan lähtenyt ei ehkä palaakaan enää kotiin. Jatkuva stressi ja puute saattavat ajaa piruparat jopa itsemurhaan. Tässä pelissä jokaisella valinnalla on seurauksensa, eikä kyse ole todellakaan mistään kevyestä pelikokemuksesta.

Lue arvio
"Suosittelen This War of Mineä kaikille niille (ikärajan ylittäville) pelaajille, jotka hakevat sokean toiminnan ja hetken herkun sijasta pelin, joka jää elämään pääkoppaan vähän pidemmäksikin aikaa."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(5) Starcraft II: Wings of Liberty (Blizzard)
Saatavilla myös: Mac

Suosituslistallemme oli suorastaan ylitarjontaa huippuhyvistä strategiapeleistä. Starcraft II on kuitenkin yksi lajityypin merkkiteoksista, joka oli pakko ottaa mukaan. Tänä vuonna ilmestyi kolmiosaisen pelin päätös Legacy of The Void, mutta ensimmäisestä eli Wings of Libertystä on syytä aloittaa pelin parin hypätessään. Starcraft II on Blizzardin taidonnäyte ja RTS-pelien eliittiä kaikin puolin. Mukana ovat sekä näyttävä ja tunnelmallinen yksinpeli, jonka lisäksi moninpelissä on syvyyttä vuosienkin kiivaan harjoittelun jälkeen.

Lue arvio
"Visuaalisesti Starcraft II on todella toimiva. Grafiikka on koreaa, mutta säilyttää silti selkeytensä. Yksityiskohtiin on panostettu ja koloniamaailmat todella näyttävät asutuilta, bajamajoja myöten. Myös yksiköissä on löydetty sopiva välimaasto näyttävyyden ja tunnistettavuuden väliltä joka tuleekin tarpeeseen, sillä taisteluissa voi nyt olla porukkaa huomattavasti aikaisempaa enemmän."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(6) Portal 2 (Valve)
Saatavilla myös: Mac, PS3, Xbox 360

Valven jatko-osa Portal-pelille onnistui ylittämään villeimmätkin odotukset. Nerokkaita pulmia pursuava seikkailu on täynnä ikimuistoisia hetkiä sekä tarinansa että pohtimisen avulla murrettavien pähkinöidensä osalta. Rytmitys on loistava, kenttien suunnittelu ensiluokkaista ja koko komeus kruunataan ensiluokkaisella, joskin hieman mustalla huumorilla. 2011 julkaistu Portal 2 kuuluu kaikkien PC:llä pelailevien yleissivistykseen, eikä siitä nauttimiseen tarvitse ensin läpäistä ensimmäistä osaa.

Lue arvio
"Portal 2 on loistava taidonnäyte Valvelta. Peli ei aliarvioi pelaajia ja täyttää fanien odotukset 100-prosenttisen varmasti. Pikkuasioista voi valittaa, mutta en epäile väittää, että kyseessä on yksi vuoden parhaimpia pelejä. Peli tarjoaa makeaa mahan täydeltä ja jättää silti toivomaan entistä enemmän lisää. Onneksi peli, saavutuksineen ja salaisuuksineen, tarjoaa uudelleenpelattavuutta ruhtinaallisesti."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(7) XCOM: Enemy Within (Firaxis)
Saatavilla myös: Mac, PS3, Xbox 360, iOS, Android

UFO: Enemy Unknown on 90-luvulla julkaistu strategiapeli, jonka vanhat parrat muistelevat tippa linssissä yhtenä parhaista peleistä kautta aikojen. Vuonna 2012 nähtiin XCOM: Enemy Unknown, joka osoitti sen, kuinka vanhatkin klassikot voidaan tuoda onnistuneesti nykypäivään. Se uudisti sopivalla tavalla vanhoja perusteita, mutta jäi sisällöltään ehkä hiukan vajaaksi. Asia korjaantui Enemy Within -lisäosan myötä, joka toi mukanaan esimerkiksi sotilaiden geneettisen muuntelun ja voimahaarniskat. Mikäli tämäkään ei vielä riitä, voi peliin asentaa Long War -modin. Sen jälkeen kannattaakin varautua pitkään taistelun ulkoavaruuden valloittajia vastaan.

Lue arvio
"[XCOM: Enemy Within] sisältää reilusti uusia ominaisuuksia. Uusi Meld-niminen resurssi mahdollistaa sotilaiden muokkaamisen aikaisempaa monipuolisemmilla tavoilla. Nyt sotilaiden geenejä voi parannella tai vaihtoehtoisesti jermut voi integroida osaksi valtavia taistelurobotteja. Lisäksi avaruusolioiden rinnalle on noussut uusi uhka, maailmanherruutta tavoitteleva Exalt."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(8) The Stanley Parable (Galactic Cafe)
Saatavilla myös: Mac, Linux

Davey Wredenin ja hänen pienen Galactic Cafe -studionsa esikoisteos oli todellinen valopilkku pelirintamalla 2013. Alun perin Half-Lifen 2:n modiin perustuva julkaisu ei ollut perinteinen peli missään mielessä, vaan enemmänkin outo kokeilu ja kokemus, joka haastaa sen kimppuun käyvät miettimään ja katsomaan pelisuunnittelua uudenlaisesta näkökulmasta. Steamissä julkaistun pelin saa nykyään pilkkahintaan, joten jos se sattuu kohdalle, niin nappaa ihmeessä mukaan.

Lue arvio
"The Stanley Parable kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokea, koska se tarjoaa pohdiskelua jonka kaltaista ei peleissä yleensä nähdä. Se kaataa kulissit ja kyseenalaistaa monia vakituisiksi käytännöiksi muodostuneita tyylillisiä valintoja. Se myös esittää kysymyksiä, joiden ansiosta saatat tarkastella suosikkipelejäsi uudessa valossa."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(9) Crusader Kings II (Paradox Interactive)
Saatavilla myös: Mac, Linux

Crusader Kings II on niitä pelejä, jotka imaisevat pelaajan sisäänsä jopa sadoiksi tunneiksi. Kyseessä on eräänlainen hiekkalaatikkopeli keskiaikaisessa Euroopassa, jossa pelaaja heitetään jonkin suvun puikkoihin. Tarkoituksena on kaivertaa oman sukulinja historian annaaleihin, mutta tässä vaaditaan melkoista juonittelua sekä voimakasta miekkakättä. Sukujen väliset liittoumat, oman perheen sisäiset riidat, eri valtioiden vaatimukset liittolaisiltaan, ristiretket ja lukuisat muut tapahtumat sekoittavat pakkaa jatkuvasti. Tässä pelissä tärkeintä ei ole se mihin lopulta päädytään, vaan kuinka matka sinne oikein muotoutuu. Mikäli keskiaikainen Eurooppa ei kiinnosta, voi vaikka ladata modin jonka myötä juonittelut siirtyvät Game of Thronesin maailmaan.

Lue arvio
"Crusader Kings II on yksi Paradoxin parhaista strategiapeleistä tähän mennessä, ja kenties jopa paras. Se ei ole yhtä valtava kuin Europa Universalis III tai yhtä syvä kuin Victoria II, mutta keskittymällä rajallisempaan alueeseen ja omanlaiseensa pelimekaniikkaan se pystyy toteuttamaan tavoitteensa paremmin. Henkilökohtaisempaa strategiakokemusta hakeville se sopii kuin kruunu päähän."

Gamereactorin Osto-opas: PC

(10) Project Cars (Slightly Mad Studios)
Saatavilla myös: PS4, Xbox One

Project Cars palauttaa autopelit niiden juurille, jolloin tärkeintä oli hyvä ajokokemus. Pelistä ei löydy superduper-hienoja valikoita, monimutkaista uratilaa tai mikromaksuja. Sen sijaan siitä löytyy todella realistinen ja syvällinen pelimoottori, jonka myötä ajaminen tuntuu täysin aidolta. Tähän vaaditaan myös hyvä rattiohjain, mutta sen jälkeen autopelien faneille aukeavat portit ajamisen taivaaseen. Autojen erot välittyvät fyysisesti pelaajan hyppysiin, joten kevyen Formula-auton ohjaaminen on huomattavasti helpompaa kuin etuvetoisen Renault Clion. Kaikki voisi kuitenkin kaatua hutiloidusti mallinnettuihin ratoihin, mutta onneksi näin ei ole. Rakkaudella sorvatuista radoista löytää runsaasti yksityiskohtia. Tässä on ehkä vuoden paras ajopeli ja parhaimmillaan se on nimenomaan PC:llä.

Lue arvio
"Kokonaisuudessa puutteet ovat kuitenkin pieniä, ja kun Project Cars toimii, se toimii hienosti. Pelin rata-autoilullinen sydän vetoaa takuulla Simbinin GTR-sarjan sekä Codemastersin Toca-pelien ystäviin, jotka eivät ole saaneet uuden sukupolven versioita suosikeistaan. Konnotaatiot GTR:n henkisestä jatko-osasta eivät ole edes ihan tahattomia - onhan Stephen Baystedin legendaariset riffit miksattu pelin musiikkeihin."

Tsekkaa myös aikaisemmat listamme alta.
Nintendo 3DS:n osto-opas
Xbox Onen osto-opas
Wii U:n osto-opas
PS4:n osto-opasLadataan seuraavaa sisältöä