Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
House of the Dragon

House of the Dragon, 1. kausi on erinomaista esiosaviihdettä

Westerosin muinaiset tuolileikit targaryenilaisittain

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vuosina 2011-2019 HBO:lla pyörinyt Game of Thrones -fantasiasarja lienee yksi 2010-luvun televisioviihteen ikimuistoisimmista nimikkeistä, vaikka viimeisillä kausillaan kiireesti loppuun kääräisty kokonaisuus ei aivan pysynytkään kalkkiviivoillaan kasassa. George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan (1996-) perustunut kahdeksan kauden mittainen suurtuotanto oli omalta osaltaan tekemässä astetta aikuisempaan makuun soveltuvaa fantasiaviihdettä tunnetuksi suuren yleisön suuntaan, ja parin vuoden odottelun jälkeen HBO aukaisi oven jälleen Westeros-fantasiamaailmaan.

Loppukesästä 2022 HBO Maxilla käynnistynyt House of the Dragon tarjoaa ensimmäisellä kaudellaan katsojalle tilaisuuden tutustua Targaryen-lohikäärmesuvun kähinöihin ja kamppailuihin. Sarjan pohjamateriaalina toimii toistaiseksi suomennostaan odottava Martinin kynäilemä Fire & Blood -romaani (2018). House of the Dragonin kymmenen jakson mittainen ykköskausi sijoittuu ajallisesti Westerosiin noin parisataa vuotta ennen Game of Thronesin tapahtumia, ja kieltämättä on sitä vanhoina hyvinä aikoinakin osattu juonitella ja selkään puukottaa.

House of the DragonHouse of the Dragon
Tämä on mainos:

House of the Dragon ottaa kuitenkin kiinnostavasti hajurakoa Game of Thronesiin muutamalla tietoisella kerronnallisella valinnalla. Sarja keskittyy nimensä mukaisesti Targaryen-suvun keskinäisiin valtataisteluihin. Viserys-kruunupään (Paddy Considine) luotsaaman kuningasperheen ykkösperijäksi olisi valikoitumassa valtakunnassa ennenkuulumattomalla tavalla Viseryksen tytär eli prinsessa Rhaenyra (Milly Alcock). Viseryksen velipoika Daemon (Matt Smith) puolestaan pyörittää omia väkivaltaisia sivuprojektejaan Kuninkaansataman varjoissa sekä verisissä sodissa kärkkyen valtaa.

Targaryenien välittömässä läheisyydessä omien sukujensa etuja ajavat Hightowerit ja Velaryonit odottavat hetkeä, jolloin valtatyhjiö syntyy täytettäväksi. Hightowereiden nokkamiehenä häärivä Otto (Rhys Ifans) on onnistunut raivaamaan tiensä kuninkaan ykkösneuvonantajaksi, ja kouran tytär Alicent (Emily Carey) on puolestaan Rhaenyran läheisin ystävä. Kolmen keskenään yhteen kietoutuneen suvun ystävyydet, liittolaisuudet ja vihanpidot tuntuvat aluksi yhtäältä astetta pienimuotoisemmalta draamalta verrattuna Game of Thronesin mahtisukujen juonitteluihin, mutta taas toisaalta House of the Dragonin menossa on mukana henkilökohtaisuutta ja ennen kaikkea aikaa pysähtyä merkittävien hetkien äärelle. On kiinnostavaa seurata muinaisen ja eteläisen Westerosin meininkejä.

Tie House of the Dragonin kauden yhdeksännessä jaksossa tapahtuvaan vallanvaihtoon etenee hyvin erilaisella rytmityksellä kuin Game of Thronesissa. House of the Dragonissa jaksojen välillä saattaa vierähtää aikaa useita kuukausia tai vuosia, ja näiden aikaloikkien ansiosta meininkiin tulee väkisinkin mukaan eeppisyyttä ja kiinnostavuutta tiuhasti vaihtuvien liittolaisuuksien ja päättyvien sotien myötä. Viseryksen, Rhaenyran ja Daemonin keskinäisten jännitteiden seuraaminen on kiintoisaa, olipa kyse sitten juonitteluista Kuninkaansatamassa tai sitten kolmosjakson tuhoisasta Astinkivien taistelusta. Hahmojen väliset seksuaaliset jännitteet ja vavahduttava väkivalta eivät ole aivan niin suuressa roolissa kuin Game of Thronesin vallattomammilla ensimmäisillä kausilla, mutta runsaan ja kiinnostavan hahmokatraan varaan rakennettu valtaistuinpeli perversseine sivujuonteineen tempaisee mukaansa ilman jatkuvaa ylilyömistä. Toisaalta sarjan jälkipuoliskolla on menossa mukana muutama erittäin häiriintynyt ja väkivaltainen kohtaus, joilla ei kuitenkaan jäädä liiaksi mässäilemään.

House of the Dragonin merkittävin aikaloikka tehdään kauden viidennen ja kuudennen jakson välillä, kun sarja hyppää eteenpäin vuosikymmenen verran. Tuolloin aikuisiksi kasvaneiden Rhaenyran ja Alicentin varttuneempia versioita vaihtuvat esittämään Emma D'Arcy ja Olivia Cooke, ja perheenlisäystä saaneiden naisten keskinäiset jännitteet kasvavat entisestään, kun sekä valtakunnassa että hovissa aletaan jännittää, kuka nähdään rautavaltaistuimella prinsessan sijaan tai jälkeen? House of the Dragon osaa Targaryen-klaanin ja tämän hännystelijöihin keskittyessään esittää kiintoisaa pohdintaa lasten merkityksestä, sukupolvien välisen trauman siirtymisestä eteenpäin sekä naisen roolista vallanjaoltaan keskiaikaisessa Westerosissa.

Tämä on mainos:
House of the DragonHouse of the DragonHouse of the Dragon

Naisilla kun ei ole periaatteessa asiaa vallankahvaan tai rautavaltaistuimelle, mutta omia kuvioitaan hovissa pyörittävät Rhaenerys ja Alicia ovat periaatteessa äiteinä ja hovissa mukana ollessaan liikuttelemassa oleellisia palasia. Kun yhdeksännessä jaksossa tilaisuus koittaa uuteen vallanjakoon, on kiintoisaa seurata, miten perillisehdokkaat pelaavat korttinsa. Kertaalleen valtaistuimelta syrjään sysätty Rhaenys (Eve Best) on sivuhahmoista ehdottomasti kiinnostavin tuttavuus ja todellinen villi kortti muutenkin eläväisessä hovielämässä. Aikooko valtapeleihin kertaalleen pettynyt ja kyllästynyt hahmo käyttää mahdollisuuden kostoon vai ei? Edellä mainittujen voimanaisten ohella on annettava kehuja nuorten näyttelijöiden erinomaiselle roolityölle. Teini-ikäistä Aemond Targaryenia esittävä Ewan Mitchell on ärsyttävän pelottavassa olemuksessaan kiinnostava tuttavuus.

Valitettavasti House of The Dragonin ensimmäisen kauden viimeinen jakso tekee lopussa odottavaa jännitysnäytelmäänsä lukuun ottamatta vähän tylsästi töitä asetellessaan nappuloita pelilaudalle vuodeksi 2024 luvattua kakkoskautta varten. Tuotantokauden aikana haudotut ja pohjustetut jännitteet kun laukaistaan jo yhdeksännessä jaksossa, mutta finaalijakson viimeisillä hetkillä tapahtuva yllättävä juonenkäänne kyllä herättää katsojan mielenkiinnon tulevaa kautta kohtaan.

House of The Dragon onnistuu lennähtämään loppupuoleltaan kiirehdityn Game of Thronesin varjoista oivalliseksi kokonaisuudeksi, josta ei puutu eeppisiä kohtauksia tai vauhdikkaita valtapelin käänteitä. Targaryenien oma tarina on sakea ja huuruinen tarina sotkuisesta hovielämästä, lohikäärmeistä, kostosta, perhesuhteista ja kohtalon ottamisesta omiin käsiin seurauksista välittämättä. Blu-ray-julkaisu sisältää kohtuullisen kattauksen sarjan tuotantoa valottavia dokumentteja ja Martinin lähdemateriaalia avaavia tietoiskuja.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä