Suomi
Gamereactor
artikkelit

Kaikkien aikojen pelit (kirja)

Tuttua videopelitietoutta kannesta kanteen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Aleksandr Manzoksen tietokirja Kaikkien aikojen pelit käy nimensä mukaisesti läpi videopelien lyhyen historian moninaisia merkkiteoksia Tetriksestä Grand Theft Autoon. Vähän jo puhkianalysoitujen Legend of Zeldan ja Metal Gear Solidin kaltaisten klassikoiden ohella Manzos on rohkeasti nostanut teoksessaan esille myös uudempia Rock Bandin, Dark Soulsin ja indiehitti Papers, Pleasen kaltaisia 2000-luvun helmiä.

Kustantaja Avain ei kuitenkaan ole suoriutunut Manzoksen pelikronikoiden taittamisesta täysin puhtain paperein. Jostain syystä peleistä on tarjolla mustavalkoisia kuvakaappauksia, jotka näyttävät Pac-Manin ja Super Mario Brosin kaltaisten, visuaalisesti yksinkertaisempien pelien kohdalla vähintään toimivilta - kolmiulotteista grafiikkaa sisältävistä peleistä näpsäistyt otokset ovat järkyttäviä mustavalkoisia sekasotkuja, eivätkä ne todellakaan mairittele kyseistä teosta.

Pelien esittelemisen ohella Manzos nostaa esille mielenkiintoisia, kyseiseen teokseen liittyviä oheisilmiöitä. Kaikkien aikojen pelejä tahkotessaan lukija saa esimerkiksi tietää, minkä takia Starcraft-strategiapelin verkkomoninpeli nousi Etelä-Koreassa järkyttävän suosituksi ja rahakkaaksi kilpaurheiluksi.

Kaikkien aikojen pelit on alaa pidempään seuranneen ja harrastaneen näkökulmasta tuttua huttua -varsinkin jos lukija on kokeillut ja pelannut kyseisiä teoksia. Sitä vastoin videopeliharrastusta käynnistelevälle teos on kätevä, sopivan rennolla otteella kirjoitettu ja tiivis aikamatka videopelien maailmaan.

Tämä on mainos:

Manzos, Aleksandr, Kaikkien aikojen pelit, s. 209, Avain 2017

Kaikkien aikojen pelit (kirja)
Lukupino


Ladataan seuraavaa sisältöä