Suomi
Gamereactor
artikkelit
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Metal Gear Solid V: 10 vinkkiä aloitteleville palkkasotureille

Hiiviskelysarjan siirtyminen avoimeen maailmaan tuo mukanaan vapautta ja vaikeita päätöksiä. Näiden vinkkien avulla aloittelijat pääsevät hyvin vauhtiin Big Bossin seikkailussa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jos olet tutustumassa ensimmäistä kertaa Metal Gear Solid -sarjaan The Phantom Painin myötä, voivat Big Bossin seikkailut tuntua aika hurjilta. Avoimessa maailmassa on useita vaihtoehtoja, jotka voivat pökerryttää tottumattomamman seikkailijan pään. Tästä syystä kokosimme pienen oppaan, jonka avulla on helpompi ottaa ensimmäiset askeleet pelissä, joka leipoo märkäkorvastakin digitaalisten sotakenttien isoherran.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

1. Pistä Walkman koville ja kuuntele paljon kasetteja

Jos tutustut todellakin ensimmäistä kertaa Metal Gear Solid -sarjaan ja sen eeppiseen tarinaan, kannattaa ehdottomasti kuunnella pelistä löytyviä lukuisia kasetteja. Ne tarjoavat tietoa maailman suurista ja pienistä tapahtumista. Niihin syventymällä The Phantom Painin tarinaa osaa arvostaa aivan uudella tavalla.

Tämä on mainos:

Kasettien kuunteleminen ei tarkoita, että kannattaa istua niiden aikana toimettomana. Niitä on hyvä laittaa päälle soimaan aina kun matkustaa paikasta toiseen. Pitkät ratsastukset, autolla kurvailut tai jopa ryömimiset muuttuvat kerralla miellyttävimmiksi, kun samalla oppii jotain uutta pelin maailmasta.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

2. Älä suotta kiirehdi

Toimintapeleissä on joskus hankalaa pysähtyä hetkeksi paikoilleen, eikä hyökätä adrenaliinin ja sokerin täyteisessä hurmiossa ensimmäisten vihollisten kimppuun. Vauhtia, räjähdyksiä ja jännitystä halutaan nykyään jatkuvasti, mistä syystä osa The Phantom Painin hienouksista ja salaisuuksista voi mennä sivu suun.

Tämä on mainos:

Yritä hillitä itseäsi ja etene hieman rauhallisemmin The Phantom Painin kanssa. Välillä vastaan tulee tilanteita, joissa kannattaa käyttää pari sekuntia miettimiseen.

Hyppää seuraavan kuvan alle, mikäli et halua lukea pieniä juonipaljastuksia
Kolmannessa tehtävässä Big Bossin hypätessä pois helikopterista, hänet yllättää pieni koiranpentu. Sitkeä koira ei jätä sankaria rauhaan. Tukikohdasta kerrotaan, ettei tässä vaiheessa ole aikaa koiranpennun kanssa leikkimiseen. Voit toki kuunnella heitä ja jättää koiran oman onnensa nojaan. Tai sitten voit lähettää pennun Fultonin avulla takaisin tukikohtaan. Ajan myötä tästä pennusta kasvaa suuri koira ja uskollinen kumppani, josta on runsaasti apua myöhemmissä tehtävissä. Samalla periaatteella kannattaa hieman miettiä ennen kuin pistää patin yhden tietyn niukkaan asuun pukeutuneen tarkka-ampujan aivoihin. Valinnoilla on merkitystä.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

3. Suunnittele ensin ja toimi vasta sitten

Toiminta- ja räiskintäpeleihin tottuneille tulee varmasti monesti ensimmäisenä mieleen napata se voimakkain haulikko mukaan ja lähteä valtaamaan sen avulla lähintä tukikohtaa. Tällainen rymistely ei kuitenkaan todennäköisesti tuota muuta kuin verisen ruumiin. Suora hyökkäys antaa aloitteen vihollisille ja sitä on syytä välttää viimeiseen asti. Sen sijaan kannattaa käyttää hetki ympäristön tutkimiseen. Sieltä saattaa löytyä vaikka minkälaisia asioita, joiden avulla vihollisille voi aiheuttaa kiusaa.

Aiotko hyökätä linnoitettuun asemaan? Katsele löytäisitkö jostain generaattorin, jonka sammuttaminen tai räjäyttäminen sammuttaa valot ja tekee hiippailemisesta helpompaa. Räjähdykset vetävät vihollisia puoleensa, joten voit käyttää niitä myös hyvinä harhautuksina. Sillä aikaa kun soltut tsekkaavat vahingot, sinä soluttaudut tukikohtaan tai asemiin tyystin eri suunnasta. Ja jos haluat estää vihollista saamasta tukivoimia, voit tuhota heidän lautasantenninsa ja radiolaitteistonsa, jonka myötä he eivät voi kutsua paikalle vahvistuksia. Et kai olettanut heidän katselevan vain satelliittikanavia?

On äärimmäisen tyydyttävää läpäistä tehtävät jallittamalla vihollisia. Parhaimmassa tapauksessa he eivät näe vilaustakaan heidän tukikohdassaan käyneestä sabotööristä. Lisäksi kaikki tuhotut ovat mäsänä pysyvästi, mikä taas helpottaa myöhempien tehtävien suorittamista.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

4. Teiden sijaan kannattaa suunnata välillä maisemareiteille

Vaikka haluaisi päästä pisteestä A paikkaan B mahdollisimman nopeasti, ei suorin ja nopein reitti ole välttämättä paras mahdollinen. Teillä partioivat viholliset voivat tehdä huolimattomasti ja nopeasti etenevän pelaajan elämän hankalaksi. Kannattaa ehdottomasti katsella karttaa ja suunnata sivuun suurimmilta teiltä.

Vuorten katveesta voi löytää oikotien tarjoavia suojaisia solia. Puhumattakaan kasveista ja aarteista, joita maastosta voi löytää. Toki ajoittain törmää myös umpikujiin tai vaikkapa susiin ja karhuihin, mutta ne kaikki kuuluvat osana maailman ja mantujen oppimista.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

5. Mieti varusteitasi ja niiden päivittämistä tarkasti

The Phantom Painin alussa rahaa on kuin roskaa ja Snakelle voi kehittää kaikki mahdolliset versiot erilaisista pyssyitä. Huolettomasti tuhlailevat voivat kuitenkin löytää itsensä myöhemmin tilanteesta, jossa ei ole varaa kehittää enää niitä elintärkeitä parempia versioita suosikkiaseistaan. Tällöin ei myöskään pysty laajentamaan Mother Base -tukikohtaansa tarpeeksi nopeasti.

Raha on rajallinen resurssi, eikä sitä kannata tuhlata varusteisiin, joita ei tule koskaan käyttämään. Katsele hieman aseiden valikoimaa ja valitse muutama ase, joihin panostat ensimmäisinä. Suosittelemme priorisoimaan Fultonin, iDroidin, tainnutuspistoolien ja raketinheittimien päivitykset kaikkien muiden edelle. Näiden avulla sarjan perinteitä mukaileva klassinen hiippaileminen on helpompaa, mutta jokaisen kannattaa miettiä varusteiden kehittämiset oman pelityylinsä mukaan.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

6. Ikuisesti parhaat ystävät

Hyppää seuraavaan kohtaan, mikäli et halua lukea pieniä juonipaljastuksia
Kunhan takana on muutamia tehtäviä, eikä ole tehnyt pelkästään hurmeisia ja nopeita amok-juoksuja, voi Snake valita tehtäviin muutamasta erilaisesta kaverista. Alussa saatavan hepan lisäksi poppooseen liittyvät uskollinen hurtta D-Dog sekä "yliluonnollisilla" kyvyillä varustettu Quiet. Kaikki kamut eivät ole samanarvoisia kaikissa tehtävissä, joten kannattaa miettiä tulevan seikkailun tapahtumia hieman etukäteen.

Esimerkiksi tukikohtiin hyökkäyksissä Quietin tulituki voi olla kullan arvoista. Jos puolestaan on hiipimässä vihollisen leiriin yön pimeydessä, niin D-Dogin tarkka kuono vainuaa tallustelevat partiot, vaikka itse ei niitä huomaisi. Toisaalta jos kohteelle on pitkä matka, on hevonen todennäköisesti se paras valinta.

Valinnalla on merkitystä myös pidemmällä aikavälillä, sillä kamujen ja Big Bossin välinen suhde syvenee jokaisen tehtävän myötä. Tämä avaa myös uusia toimintoja käskytettäväksi. Kannattaakin vaihdella kavereiden välillä runsaasti, jotta pelin loppupuolella apureiden kyvyt olisivat parhaimmillaan ja täydentämässä parhaiten toisiaan.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

7. Kaikkia sotilaita ei kannata värvätä riveihinsä

Mother Base -tukikohdan kehittämisellä on keskeinen rooli The Phantom Painissä, ja henkilökuntaa sinne saa kaappaamalla taistelukentiltä vihollisen sotilaita. Alussa mukaan kannattaa napsia kaikki vastaantulevat soltut, mutta myöhemmin kannattaa nirsoilla.

Kaikki sotilaat eivät todellakaan ole samanarvoisia. Jos kyvyt ovat pelkästään luokkaa E ja D, kannattaa sotilas jättää kentälle. Toisaalta paremmillakaan taidoilla varustetut jampat eivät välttämättä ole hyvä lisä henkilökuntaan. Jotkin haastavat riitaa tai ovat epähygieenisiä, jonka myötä muut samassa yksikössä työskentelevät sairastelevat tai joutuvat nyrkkitappeluiden seurauksena sairastuvalle. Kaksi riitapukaria kumoaa toistensa vaikutukset, sillä tuossa tapauksessa he vain nujakoivat keskenään.

Sotilaiden erikoiskyvyt ovat erittäin tärkeässä asemassa aseiden ja varusteiden kehityksessä, joten niitä kannattaa pitää silmällä. Esimerkiksi suurempien konttien ja ajoneuvojen kaappaamiseksi vaaditaan hyvät Fulton-pallot ja näiden kehittämiseksi vaaditaan Transportation Specialist -kyvyn omaava hahmo. Kertaalleen läpäistyt tehtävät paljastavat, mitä erikoistaitoja omaavia sotilaita niistä löytyy. Jos siis jokin tietty erikoisuus uupuu, kannattaa selata tehtävälistaa ja pelata niitä tarvittaessa uudestaan.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

8. Varustaudu kunnolla

Tehtävissä on eroja, joten on tärkeää valita mukaan oikeat varusteet. Snakelle voi valmistaa ennakkoon erilaisia varustesettejä, joista on kätevä valikoida sopiva. Miksi tuhlata aikaa yksittäisten varusteiden vaihtamiseen, kun voi muokata kokoonpanot valmiiksi esimerkiksi tuhoamistehtäviin tai soluttautumisiin?

Tässäkin asiassa kannattaa pitää rahavarat mielessä, eikä kaikkia mahdollisia varusteita kannata kehittää tappiin vain huvin vuoksi. Varsinkin alkupuolella on tärkeää valita yksi tai kaksi asetta, joiden ympärille rakentaa erilaiset kokoonpanot. Tuhoamistehtäviin voi valita vaikka singon, rynnäkkökiväärin, muoviräjähteitä ja kilven, jolloin kehitystyö kannattaa keskittää näiden aseiden ympärille.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

9. Laajenna tukikohtaasi fiksusti

Mother Basen pyörittämiseen tarvitaan sotilaita, mutta sitä täytyy myös laajentaa. Laajennukset keskittyvät eri asioihin kuten Snaken tehtävien tukemiseen ilmaiskuilla, tiedustelutietoihin, aseiden kehittämiseen ja niin edelleen. Mistä kannattaa aloittaa? Aluksi on parasta yksinkertaisesti rakentaa kaikkien laajennusten ensimmäiset versiot, jotta käytössä ovat vähintään kaikki perustason toiminnot.

Näiden jälkeen kannattaa tutkia sitä, mitä punnita asiaa oman pelityylin kannalta? Jos turvaudut mielelläsi ilmatukeen, niin kannattaa panostaa Support-osion kehittämiseen. Haluatko enemmän tiedustelutietoja, joiden avulla havaitset maastosta paremmin viholliset ja kasvit? Tässä tapauksessa vastaus on Intel. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös tutkimusta tekevä R&D, sillä sen päivittäminen avaa Big Bossin käyttöön runsaasti enemmän leikkikaluja.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

10. Opettele hiiviskelemään ja toimimaan salassa

Metal Gear Solid -sarja on aina painottanut hiippailua. The Phantom Painin tehtäviä voi lähestyä monilla tavoilla, mutta periaatteena suoria tulitaisteluja kannattaa välttää aina kuin mahdollista. Pitäydy varjojen suojassa, vältä maanteitä ja tukikohtien pääporttien kautta kulkemista.

Peli onkin parhaimmillaan silloin, kun vihollisilta pysyy mahdollisimman hyvin piilossa. Osa pelaajista voi tietysti olla muuta mieltä, mutta hiiviskely osoittaa hyödyllisyytensä etenkin seikkailun myöhemmissä vaiheissa. Tehtävien vaikeustasoa kiristetään jatkuvasti, joten tulitaistelut ovat koko ajan kuolettavampia.

Bonus: Pidä hauskaa ja kokeile hulluja asioita

Kaikista tärkein neuvo on kuitenkin, että pelaamisen pitää olla hauskaa. Metal Gear Solid V:n maailma on täynnä yksityiskohtia, jotka avautuvat parhaiten asioita rohkeasti kokeileville (tai niitä Googlen avulla etsiville). Kannattaa vaihtaa välillä vapaalle, eikä yrittää läpäistä kaikkia tehtäviä heti alussa parhaalla mahdollisella tavalla. Entä jos kokeilisit jallittaa vihollisia pumpattavan harhautusnuken avulla ja hiipisit heidän viereensä pahvilaatikon suojissa? Pahvilaatikolla voi myös laskea kätevästi mäkeä, mikä on todella hauska ja nopea tapa laskeutua suuremmilta kukkuloilta. Hevosen ulosteita voi käyttää kätevinä liukumiinoina.

Entä oletko löytänyt pelin ehkä mahtavimman kasetin? Se sisältää ilmavaivaisen sotilaan vaikerrusta ja pieruja. Tämä kasetti ei ole pelkkä vitsi, sillä sille löytyy hyödyllistä käyttöä. Uskalla kokeilla ja pidä hauskaa!

HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä