Suomi
Gamereactor
artikkelit

Michael A. Stackpole: Gears of War: Ephyra Rising (kirja)

Kun on selvitty sodasta, on edessä rauhasta selviäminen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Michael A. Stackpole: Gears of War: Ephyra Rising (kirja)

Gears of Warin maailmaan sijoittuvia romaaneja on toistaiseksi julkaistu kahdeksan. Niin sanotun alkuperäisen pelitrilogian ulkopuolisia tapahtumia käsittelevät Karen Travissin viisi romaania vuosilta 2008-2012. Jason M. Hough puolestaan on tehnyt kaksi romaania vuosina 2019 ja 2020, ja tarinat sijoittuvat Gears of War 4:n ja 5 aikoihin. Vuonna 2021 julkaistiin se viimeisin romaani Ephyra Rising, jonka on kirjoittanut Michael A. Stackpole. Valitsin lukea tämän viimeisimmän romaanin siksi, että se sijoittuu Gears of War 3:n ja 4 väliseen aikaan. Kyseessä on arviolta 25 vuoden mittainen ajanjakso, jolloin Seran maailmassa ei sodittu Locust-hirviöitä vastaan. Toisaalta yhteiskuntaa piti ryhtyä rakentamaan käytännössä tyhjästä, ja juuri tähän Ephyra Rising paneutuu.

Alusta lähtien on erotettavissa selkeä kaava. Tarina on jaettu kolmeen osaan, ja jokainen luku on noin 10 sivun mittainen. Kaavasta ei ole poikettu silloinkaan, kun tarina olisi sitä ehkä vaatinut. Siksi käsitellyt jaksot loppuvat välillä selvästi kesken jatkuen heti seuraavalla sivulla sujuvasti uuden luvun alla. Kirjallisesti ehkä se huonoin ominaisuus on tapahtumien välisten siirtymien puuttuminen kokonaan. Toisin sanoen koko teos on toinen toistaan seuraavien irrallisten kohtausten sarja. En muista koskaan lukeneeni kirjaa, joka käsittelisi aihettaan näin silmiinpistävän katkonaisesti. Tämän seurauksena jokaisen luvun aluksi lukijan on tehtävä muutaman hetken mittainen ylimääräinen aivotyö siinä, että siirtää ajatuksensa edellisen luvun tapahtumista uuden luvun alkutilanteeseen. Toisin sanoen lukijan on itse tehtävä siirtymäjakso mielessään, koska kirjailija ei ole sitä ylös kirjoittanut.

Kaiken huipuksi suurin osa tapahtumista on vieläpä sellaisia, joissa kaksi tai useampi henkilöhahmo keskustelevat vallitsevasta tilanteesta. Näin ollen sitä varsinaista toimintaa on hyvin vähän. Ratkaisun ymmärtää käsitellyn tarinan vuoksi, ja lukijan on pidettävä tämä mielessä romaania aloittaessaan.

Tämä on mainos:

Ephyra Risingin suurin ansio on, millä tavalla se havainnollistaa lukijalle jälleenrakennuksen asettamia haasteita. Asiat on paitsi tehtävä oikeassa järjestyksessä, myös pidettävä mielessä ihmisten sisäänrakennettu itsekkyys ja vallanhimo. Sitä paitsi ei ole ollenkaan selvää, että kaikki pienet ihmisyhteisöt kautta maanpiirin tuosta vain liittyisivät mukaan uuden keskushallinnon lipun alle. Kuvaan liittyy siis poliittista peliä, korruptiota, uhkailua ja kaikkea sellaista, mitä vilpittömin mielin jälleenrakentamaan ryhtyvä ei tulisi heti edes ajatelleeksi. Edellä kuvattuun poliittisen peliin joutuu mukaan peleistä tuttu Anya Stroud, joka omaksuu pakon edessä jonkinlaisen yhdistetyn poliitikon ja yleisen työnjohtajan roolin. Elintärkeää on tietenkin saada vanhan keskushallinnon romahdettua syntyneiden pienten heimoyhteisöjen johtohahmot mukaan, ja se onkin ihan oma haasteensa.

Michael A. Stackpole: Gears of War: Ephyra Rising (kirja)

Isomman kokonaiskuvan ohella ihmiset tietenkin taistelevat myös omien ongelmiensa kanssa. Tätä puolta tarinassa edustaa Marcus Fenix. Ihmisyhteisön voi asettaa varsin nopeasti niin sanotusti rauhan kannalle, mutta omien aivojen ohjelmointi ei onnistu yhtä helposti. Marcus kärsii sotapainajaisista, ja liikkuu pitkään omalla pihamaallaankin suojasta suojaan edullisimmat puolustusasemat mielessään kartoittaen. Kun on selvinnyt sodasta, on rauhasta selviäminen sitten ihan oma lukunsa.

Ephyra Rising esittelee joukon uusia henkilöhahmoja, joista varsinkin Brandon Turrall on ilmeisesti eräänlainen "jokamies", johon lukijan toivotaan itsensä samastavan. Hän kulkee suurimman osan tarinasta Marcuksen rinnalla vuoroin kommentoiden tapahtumia, ja vuoroin haastaen Marcusta avautumaan menneistä kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Brandon Turrallin tärkeänä tehtävänä Ephyra Rising -kirjassa on toimia Marcuksen matkakumppanina tämän lähtiessä selvittämään, ovatko puheet jäljelle jääneistä Locust-hirviöistä totta. Ja kuten odottaa saattaa, se pahin hirviö saattaa lopulta olla hyvinkin ihmisen näköinen. Kukaan romaanin uusista henkilöhahmoista ei jää erityisesti mieleen ja epäilen, ettei heistä ketään nähdä tulevaisuuden Gears of War -peleissä.

Tämä on mainos:

Ephyra Rising kertoo aloittamansa tarinan loppuun saakka, mutta käsitelty jakso kattaa ainoastaan vajaan vuoden mittaisen ajan. Tämä on ehkä tehty siksi, että jätettäisiin ovi auki mahdollisille jatko-osille. Jos näin käy, on kirjoittaja toivottavasti joku muu kuin nyt nähty Michael A. Stackpole. Lukukokemus muodostuu auttamatta katkonaiseksi ja sen vuoksi turhauttavaksi. Loppuun saakka jaksaa lukea, mikäli käsitelty maailma tapahtumineen kiinnostaa riittävästi. Alussa niin kovin keskeiset pohdinnat jälleenrakennuksen erilaisista vaatimuksista jäävät sitten kuitenkin varsin pintapuolisiksi, mikä on sääli.

Kannattaako Ephyra Rising lukea? Kaikkein kovimpien Gears of War -fanien tietenkin kannattaa, mutta muiden on syytä odottaa ja katsoa, onko Gears of War 3:n ja 4:n väliseen aikaan sijoittuvia romaaneja tulossa vielä enemmänkin. Itse olisin niin tehnyt, jos olisin etukäteen tiennyt, ettei Ephyra Rising käsittele noin 25 vuoden ajasta kuin hyvin pienen osan.

Stackpole, Michael, Gears of War: Ephyra Rising, s. 347, Titan Books 2021

Michael A. Stackpole: Gears of War: Ephyra Rising (kirja)


Ladataan seuraavaa sisältöä