Reititin on laite, joka kykenee siirtämään viestejä verkossa vastaanottajalta toiselle tuputtamatta sitä kaikille muille verkon laitteille. Käytännössä kaikkien kotimaisten operaattorien modeemit ovat tekniikasta riippumatta (3/4G, ADSL/VDSL) yhdistelmälaitteita, jotka sisältävät myös reititinominaisuudet mahdollistaen käytännössä langattoman kotiverkon ylläpitämisen. Operaattorien päätelaitteita kutsutaan siis reititinmodeemeiksi.
Operaattorien suhteellisen vaatimattomalla raudalla toimivat reititinmodeemit riittävät yleensä kevyeen käyttöön. Jos kotiverkon kuorma kasvaa, saattavat operaattoreiden laitteet kyykätä, jolloin verkkoyhteydet katkeavat ja päätä hajottava vianselvittely alkaa pahimmillaan kesken nettipelin tai perjantain elokuvaillan. Todistetusti näin käy ainakin Elisan tarjonnassa olevilla ZyXel-malleilla.
Operaattoreista ainakin Elisalla reititinmodeemi on myös täydessä etähalinnassa eli operaattori voi päivittää esimerkiksi firmwaren milloin tahansa ilman keskustelua, saati tiedotusta tapahtumasta asiakkaalle. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun kotiverkkoa sai säätää uusiksi firmware-päivityksessä ilmenneiden ongelmien takia.
Tietoturvasta ja verkonhallinnasta kiinnostuneet käyttäjät näkevät tässä myös periaatteellisen loukkauksen. Operaattori voi tarttua tiukasti takaapäin kiinni reitittimestä milloin tahansa ja tuupata sen sisään mitä haluavat ilman, että vastaanottaja edes tietää mistä on kyse. Pitää toki paikkansa, että foliorullaa on vedetty tässä vaiheessa jo useampikin metri pään ympärille. Väärinkäytökset operaattorin suunnalta ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, mutta riski on silti ainakin teoreettisella tasolla olemassa. Entä jos firmware oli viallinen? Entä jos jokin ulkopuolinen taho pääsee operaattorin laitehallintaan käsiksi?
Oma reititin mahdollistaa yllä mainittujen ongelmien kiertämisen. Kotiverkon liikenne pysyy paremmin omissa käsissä ja tarjolla on laadukkaamman reitittimen kanssa huomattavasti laajempi ominaisuuksien kirjo, joita operaattoreiden laitteet eivät tarjoa. Oma kokemukseni on se, että satunnaisetkin pätkimiset loppuivat erillisen reitittimen myötä ja langattomaan verkkoon tuli lisää vauhtia ja kantamaa. Myös salatut VPN-yhteydet ulkoverkosta sisäverkkoon ovat mahdollisia.
Mitä ominaisuuksia tarvitsen reitittimeltä? Kuinka monta porttia? Miten operaattorin modeemi asetetaan siltaavaksi? Onko ostos hintansa väärti? Tällaisia kysymyksiä kannattaa jokaisen miettiä ennen erillisen reitittimen ostamista.