Suomi
Gamereactor
artikkelit

Petri Silas: Alexi Laiho (kirja)

Tulevaisuudessa tarvitaan todennäköisesti vielä ainakin yksi elämäkerta tästä edesmenneestä kuuden kielen maisterista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Petri Silas: Alexi Laiho (kirja)

Muusikko Alexi Laiho (1979-2020) tuli tunnetuksi ennen kaikkea heavy metal -yhtye Children of Bodomin kitaristina, lauluntekijänä ja laulajana. Rääkyvä laulutyyli yhdessä vihaisen ja uskomattoman teknisen soiton kanssa nostivat miehen yhtyeineen maailmankartalle. Hän voittikin ajan saatossa useita äänestyksiä maailman parhaan metallikitaristin tittelistä. Ura ja samalla elämä päättyi varsin äkillisesti joulukuussa 2020, vain 41-vuotiaana. Suoranainen työnarkomania, kuluttava elämäntyyli ja päihteet olivat vaatineet veronsa.

Olen aika tarkasti vuoden verran Alexi Laihoa nuorempi, ja vuonna 1997 (eli 17-vuotiaana) päätin, että heavy metal on parasta ikinä. Children of Bodomiin tutustuin heti ensimmäisen levyn, Something Wildin, aikaan. En tiennyt sitä silloin, mutta pääsin kokemaan fanin ominaisuudessa suomalaisen raskaan musiikin nousun maailmanmaineeseen. Children of Bodomin ohella 1990-luvun lopusta ja 2000-luvun alusta muistan muun muassa yhtyeet Nightwish, Stratovarius, Amorphis, Ensiferum, Norther ja HIM. 1980-luvun raskaan musiikin veteraani Tarot oli sekin tekemässä uutta tulemista.

Koen siis olevani jonkin sortin asiantuntija niissä asioissa, joita Petri Silaksen kirjoittamassa elämäkerrassa käydään läpi Alexi Laihon äänellä. Tästä huolimatta en ymmärtänyt kaikkea lukemaani. Runsaita "Stadin slangin" sanoja ei ole millään tavalla avattu lukijalle. Ikävämpiä ovat kuitenkin viittaukset joihinkin menneisiin kohuihin tai riitoihin, joita ei sitten kuitenkaan tarkemmin avata. Ehkä tälle on syynsä, mutta seurauksena jopa minulla, kyseisen aikakauden maailmassa eläneenä, on hankala hahmottaa, mistä onkaan kyse. Ongelma varmasti korostuu tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana, joten viimeistään 20-30 vuoden kuluttua tarvitaan uusi Alexi Laihon elämäkerta. Tällöin hänen tarinansa voidaan kirjoittaa alusta loppuun jälkiviisauden ja -maineen kera.

Tämä on mainos:

Kirja on jaettu onnistuneesti lukuihin, jotka keskittyvät odotetusti Alexi Laihon uran eri vaiheisiin. Yksityiselämää on toki mukana myös eikä vähiten siksi, että musiikki oli suurimmaksi osaksi Laiholle se elämä. Kirjoittaja Silaksen kädenjäljen huomaa sellaisissa paikoissa, joissa käsitellään tavalla tai toisella arkaluontoisia asioita. Tällöin kynä kulkee muusta linjasta poikkeavan diplomaattisella tavalla. Ja hyvä niin. Esimerkiksi ensimmäisten seksikokeiluiden (ja myöhemmin bändäreiden) noustessa esiin ei nimiä mainita lainkaan. Muuten kaikista kohdatuista ihmisistä puhutaan kunnioittavasti ja arvostavasti, ja tällöin koko nimi mainitaan pidäkkeettä. Tai ainakin melkein aina. Esimerkiksi kitaristi Roope Latvala (s. 1970) sai potkut Children of Bodomista vuonna 2015, ja draamaa puitiin julkisuudessa asti. Laiho kertoo kirjassa nyt oman näkemyksensä tapahtumien kulkuun.

Kaiken kaikkiaan lukukokemus on kevyt ja helppo ehkä osittain siksi, että käsitellyt asiat ovat minulle jo valmiiksi hyvin tuttuja. Mukana on myös joukko värivalokuvia, joilla pääsee hyvin seuraamaan uraa alusta valitettavaan loppuun. Lopussa on Silaksen jälkikirjoitus, josta paistaa tietynlainen kiire, ja toisaalta Laihon kuoleman läheisyys. Tämän(kin) vuoksi olen sitä mieltä, että tulevaisuudessa tarvitaan vielä ainakin yksi elämäkerta tästä poikkeuksellisesta kuuden kielen maisterista.

Something Wild -albumin Lake Bodom -biisin alkumelodiaa yritin kovasti opetella itsekin soittamaan vuonna 1998, joskin varsin huonolla menestyksellä. Yhtyeen alkupään levytkin sinkkuineen ovat vielä jossain kellarissa hyvässä tallessa. Oi niitä aikoja.

Silas, Petri, Alexi Laiho - kitara, kaaos ja kontrolli, s. 259, Johnny Kniga 2021

Tämä on mainos:
Petri Silas: Alexi Laiho (kirja)


Ladataan seuraavaa sisältöä