LIVE
HQ
logo hd live | Final Fantasy XIV
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Suomi
   Gamereactor
   sarjojen arviot
   The Wonderful Adventures of Nils

   Peukaloisen retket

   Aika tuntuu ajaneen ohi tästä 1980-luvun klassikosta.

   Tilaa uutiskirjeemme tästä!

   * Pakollinen tieto

   Peukaloisen retket on japanilais-itävaltalainen animaatiosarja 1980-luvun alusta. Käytännössä tämä näkyy siten, että alkuperäinen tekstitys ja puhe ovat saksaksi, ja siihen päälle kuuluu sitten sujuvasti suomalaisen Inkeri Walleniuksen kertojaääni. Pohjana on kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaneen ruotsalaisen Selma Lagerlöfin (1858-1940) teos Peukaloisen retket villihanhien seurassa (1906-1907). Ja kuten arvata saattaa, tarina sijoittuu pääasiassa ruotsalaisiin maalaismaisemiin. Animaatiosarjan tausta on siis erittäin kansainvälinen, mikä ei ollut tekoajankohtanaan erityisen tavallista.

   HQ

   Nils Holgersson on nuori ruotsalainen maalaispoika, josta on kovaa vauhtia kasvamassa hulttio. Hänen hupiaan on muun muassa kiusata eläimiä, mutta sitten kotihaltia taikoo hänet peukalon kokoiseksi. Holgersson päätyy villihanhien seuraan, ja alkaa matka halki Ruotsin. Sinä aikana hän kasvaa ihmisenä, oppii hyville tavoille ja niin edelleen. Kokoelman 52 vajaan puolen tunnin mittaista jaksoa on jaettu 12 DVD-levylle.

   Muistan Peukaloisen retket lapsuudestani, ja tuolloin se oli kova juttu. Lapsena tärkeintä oli vain sujuva toiminta, eikä oikeastaan mikään muu. Nyt aikuisena en millään pysty olemaan huomioimatta, etteivät japanilainen animaatio, saksankielinen tekstitys ja ääniraita yhdessä päälle puhutun suomalaisen kommentoinnin kanssa vain toimi yhdessä. Tämä johtunee siitä, että lapsena ymmärsi vain suomea, eikä osannut muutenkaan vielä lukea. Ruotsalaisiin maalaismaisemiin sijoitetut tarinat tuntuvat alleviivaavan sitä, että kirjoitusajankohtana 1900-luvun alussa ero maalla asuvan ja kaupungissa elelevän kesken oli paljon isompi kuin nykyään. Voin toki olla väärässäkin, mutta tällaisen mielikuvan animaatiosarja jättää.

   Teknisesti Peukaloiset retket on VL Medialle ominaiseen tyyliin vedetty suoraan joltain alkuperäiseltä kelalta kaikkine naarmuineen ja kohinoineen päivineen. Näin ollen värit ovat pahasti haalistuneet, ja toki se itse animaatio on hyvin yksinkertaista. On silti sanottava, että esitetty asia tulee kyllä hyvin selväksi, ja ääniä on ilmeisesti kirkastettu. Näin on tietysti syytä ollakin, sillä kohderyhmänä olevat lapset eivät välttämättä vielä osaa lukea, kuten en itsekään aikoinaan osannut.

   12 DVD:n kokoelma on pakattu pahviseen koteloon, joka muistuttaa avautuvaa kirjaa. Toimii se näinkin, mutta rakenne saisi olla tukevampi. Kokonaisuus on sen verran hauras ja hankala käsitellä, että lapsen käsiin sitä ei kannata missään nimessä antaa. Aikuiselle animaatiosarja ei anna oikein mitään, ellei sitten halua tietoisesti piehtaroida hetken aikaa nostalgiassa.

   Tämä on mainos:
   The Wonderful Adventures of Nils
   05 Gamereactor Suomi
   5 / 10
   overall score
   is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

   Aiheeseen liittyviä tekstejä   Ladataan seuraavaa sisältöä