Suomi
Gamereactor
artikkelit

Playstation 5 vs. Xbox Series X, kaikki mitä olet halunnut tietää

Uudet konsolit on julkistettu. Mitä nyt?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Microsoft on julkistanut tulevan konsolinsa Xbox Series X:n tekniset tiedot, ja Sony on tehnyt saman Playstation 5 -konsolinsa kanssa. Mutta kumpi nyt sitten tulee olemaan parempi valinta? On tullut aika vertailla näitä kahta uutuuskonsolia ja pohtia, mikä on tilanne.

Playstation 5 vs. Xbox Series X, kaikki mitä olet halunnut tietää

CPU
PS5: Custom Zen 2 CPU with eight cores up to 3.5 GHz (variable frequency)
versus
Xbox Series X: Custom Zen 2 CPU with eight cores at 3.8 GHz (3.66 GHz with simultaneous multithreading)

Sekä Sony että Microsoft ovat tuttuun tapaan tehneet yhteistyötä AMD:n kanssa luoden oman erityisen CPU:n, ja tällä kertaa on luotu omat versiot AMD:n Zen 2 -arkkitehtuurista. Tämä ei tarkoita sitä, että molemmat olisivat samanlaisia. Ne rullaavat eri nopeuksilla, ja käyttävät tarjolla olevaa tehoa eri tavoin. Xbox Series X:n etuna on tasainen nopeus 3,8 GHz peleille käyttäen vain yhtä ydintä, ja nopeus laskee lukemaan 3,66 GHz silloin, kun tarvitaan useita ytimiä. Playstation 5 puolestaan tekee alemman, mutta muokattavamman maksimin 3,5 GHz. Miksi sitten vaihtelevalla taajuudella on merkitystä? Tehojen käyttö tilanteeseen sopivalla tavalla mahdollistaa laitteen helpomman jäähdytyksen. On siis selvää, ettei Sony halua toistaa PS4:n kaltaista tilannetta, jossa konsoli tuntui välillä äänten perusteella lähtevän lentoon jäähdytyksen aikana.

Tämä on mainos:
HQ

GPU
PS5: Custom RDNA 2 10.28 TFLOPs, 36 CUs up to 2.23GHz (variable frequency)
versus
Xbox Series X: Custom RDNA 2 approximately 12 TFLOPS, 52 CUs at 1.825 GHz

Ne kuuluisat teraflopsit eli luku siitä, miten nopeasti konsolit ratkaisevat vaativia laskutoimituksia, joita CPU ei voi käsitellä. Pelkät numerot viittaavat siihen, että Xbox Series X on kaksi kertaa niin tehokas kuin Xbox One X (joka on Microsoftin tehokkain tällä hetkellä saatavilla oleva konsoli). PS5 tulee sitten olemaan melkein 2,5 kertaa tehokkaampi kuin PS4 Pro (joka on Sonyn tehokkain tällä hetkellä saatavilla oleva konsoli). Pelkkä yksinkertainen luku ei kuitenkaan paljasta kaikkea, sillä laitteiden suorituskyky on silti parempi. Yksi syy tähän on, että tehopotentiaali voi jäädä käyttämättä riippuen siitä, miten tehokas kovalevy tai SSD on.

Xbox Series X siis näyttää olevan tehokkaampi kuin PS5 kaikkiaan 1,8 teraflopsin verran. Käytännössä ero ei kuitenkaan välttämättä ole merkitsevä. Sonyn ratkaisu tehdä taajuudesta vaihteleva ja nopeampi jäähdytykselle monimutkaistaa vertailua. PS5 saattaa tarjota vakaamman pelikokemuksen jäähdytyksensä ansiosta, mutta Xbox Series X:n ylimääräinen teho antaa pelinkehittäjille lisää liikkumavaraa ilman optimoinnin tarvetta.

Tämä on mainos:

Muisti
PS5: 16GB GDDR6 with a 256mb bus and 448GB/s bandwidth
versus
Xbox Series X: 16GB GDDR6 with a 320mb bus and 10GB at 560 GB/s, 6GB at 336 GB/s bandwidth

Muisti tarkoittaa sitä määrää tietoa, minkä konsoli voi kerrallaan varastoida. Lukujen perusteella tässä suhteessa molemmat konsolit näyttävät olevan samalla viivalla.

Sisäinen ja ulkoinen tallennustila
PS5: Custom 825GB SSD with 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed) IO throughput
versus
Xbox Series X: Custom 1TB NVME SSD with 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed) IO throughput

Levytilan osalta nopeudella on merkitystä. Sekä Sony että Microsoft korvaavat sisäiset kovalevynsä SSD:llä, ja se merkitsee suurta muutosta. Kyse on nopeudesta, jolla varastoitu tieto voidaan siirtää eri komponenteille ja siitä edelleen näytölle. On erittäin harmillista, ettei kumpikaan uusi konsoli tarjoa enempää kuin 1 TB:n verran tilaa. PS5:llä lukema on peräti vain 825 GB. Sony on kuitenkin esitellyt eroa lataustaukojen välillä SSD:n ja PS4 Pro:n kesken Spider-Manissa, ja Microsoftin vastaavaa eroa havainnollistavan videon voi katsella alta.

Xbox Series X on hieman tehokkaampi kuin PS5 sekä CPU:n että GPU:n osalta, mutta Sonyn SSD tekee selvää jälkeä Microsoftin vastaavasta viritelmästä. Silti molemmat laitteet pystyvät tarjoamaan paremman pelikokemuksen kuin mitä tähän saakka on ollut tarjolla: lyhyemmät latausajat, paljon vähemmän tyhjästä eteen ilmestyviä tekstuureja (pop-in), pelit käynnistyvät nopeammin ja yleensäkin kaikki sujuu rivakammin kuin ennen.

Toinen merkille pantava ero konsolien välillä on niiden ratkaisut ulkoiselle levytilalle. Xbox Series X vaatii omat ulkoiset SSD:t, jotta pelaaminen onnistuu optimoidusti. Playstation 5 puolestaan tukee myös ulkopuolisten kehittäjien tekemiä SSD-levyjä. Myös tällä on silti omat rajoituksensa. Playstation 5:n pääarkkitehti Mark Cerny on sanonut, että PS5 tunnistaa ainoastaan M.2 SSD:t, jotka täyttävät uuden PCI Express 4.0 -standardin. Sellaisia ei ole juurikaan vielä saatavilla. Jopa Cernyn mukaan yhteensopivat SSD:t saapuvat vasta jonkin aikaa PS5:n julkaisun jälkeen. Aika näyttää, kuinka paljon nämä ulkopuolisten kehittäjien tekemät SSD:t ja Microsoftin omat SSD:t maksavat. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että ylimääräisen levytilan tarvitsijan on syytä kaivaa kuvetta. Hyvänä puolena on, että myös edellisessä konsolissa käytössä ollut ulkoinen kovalevy on yhteensopiva myös uuden konsolin kanssa. Näin ollen sitä SSD:tä voi käyttää vaikka ainoastaan Senua's Saga II: Hellbladessa tai Spider-Man 2:ssa.

HQ

Pelit
Sen enempää Sony kuin Microsoftkaan eivät ole vielä juurikaan puhuneet peleistä. Julkaisussa Xbox Series X:llä on käytössään mittavampi valikoima, sillä uusi konsoli on täysin yhteensopiva suurin piirtein kaikkien Xbox-, Xbox 360 ja Xbox One -pelien kanssa. Sony puolestaan toivoo saavansa heti julkaisussa 100 PS4-peliä yhteensopivaksi PS5:n kanssa. Lisää on sitten tulossa ajan kanssa.

Uutta konsolia ei kuitenkaan osteta siksi, että sillä saisi pelata vanhoja pelejä. Microsoftilta on tulossa Halo Infinite heti konsolin julkaisuun. Myös Senua's Saga II: Hellblade on tulossa, ja Microsoftin muut studiot työstävät jo kiiruusti uusia pelejä. On syytä muistaa, että Microsoft on hankkinut viime vuosien aikana pitkästi yli 10 uutta kyvykästä pelistudiota Xbox Game Studiosinsa siipien suojiin. Toisin sanoen yksinoikeuspelien virta ei tule kuivumaan seuraavan konsolisukupolven aikana.

Sony on ollut miltei kokonaan hiljaa yksinoikeuspeleistään. Bluepointin salainen projekti (eli Demon's Soulsin uusintaversio) on tulossa, samoin Counterplay Gamesin Godfall. Playstation Worldwide Studiosilla on tietysti työn alla paljon muutakin, kuten Gran Turismo 7, jatkoa God of Warille, jatkoa Spider-Manille, uutta Ratchet & Clankia ja niin edelleen. Jopa huhuilua Unchartedin jatkolle on olemassa, ja mitä tahansa Naughty Dog sitten aikookaan The Last of Us: Part II:n jälkeen. Puhumattakaan japanilaisten studioiden tulevista tuotoksista.

Suurin osa seuraavan sukupolven peleistä tulee kuitenkin saataville molemmille alustoille. Näitä ovat muun muassa Assassin's Creed, Far Cry, Gods & Monsters, Rainbow Six: Quarantine, Watch Dogs Legion, Outriders, Gothicin uusintaversio, Deathloop, Starfield, The Elder Scrolls VI, Dragon Age 4, uusi Battlefield, Star Wars Jedi: Fallen Order 2, Playdeadin uusi peli, seuraava Hitman, Warner Brosin vuotanut Harry Potterin roolipeli, Call of Duty ja niin edelleen.

Playstation 5 vs. Xbox Series X, kaikki mitä olet halunnut tietää

Hinta
Virallinen hinta ei ole kummallakaan konsolilla tiedossa tällä hetkellä. Odotellessa voidaan silti veikkailla. Bloombergin raportin mukaan PS5-konsolin valmistus maksaa 450 dollaria. Ottaen huomioon markkinointi-, pakkaus- ja muut kulut voi olla tyytyväinen, jos uuden konsolin saa kaupasta 450 eurolla. Xbox Series X on tehokkaampi, ja sen osat ovat kalliimmat. Siksi Microsoftin uudella konsolilla voi odottaa olevan enemmän hintaa. Tulossa pitäisi olla myös tehoiltaan maltillisempi Xbox koodinimeltään Lockhart, joka huhujen mukaan julkaistaan samaan aikaan tehokkaamman isoveljen kanssa. Hintaakin siis voisi odottaa olevan vähemmän.

Julkaisupäivä
Sekä Sony että Microsoft ovat ilmoittaneet haluavansa julkaista uuden konsolinsa loppuvuodesta 2020 riippumatta maailmalla jylläävästä koronaviruksesta. Loppuvuosi tarkoittaa monelle firmalle tavallisesti lokakuuta tai marraskuuta. Näihin kahteen kuukauteen kannattaa siis omat odotukset ladata.



Ladataan seuraavaa sisältöä