Suomi
Gamereactor
artikkelit
Resident Evil: Operation Raccoon City

Räiskintää Raccoon Cityssä

Left 4 Deadin menestys sai Capcom ihmettelemään, kuinka he saattoivat missata sauman ensimmäisestä kunnollisesta zombikimppakivasta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ja vielä tämän vuoden aikana pelimaailman tunnetuin selviytymiskauhu Resident Evil ottaa askeleen moninpelien maailmaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Matkat Espanjan maaseuduille ja Afrikan suistoille ovat taakse jäänyttä elämää - on aika palata rakkaalle kotiseudulle. Tuleva Resident Evil: Operation Raccoon City on spin-off, joka lähtee lentoon tuttujen tapahtumapaikkojen ja henkilöhahmojen voimalla, mutta laskeutuu jonnekin täysin käymättömille korpimaille. Jo nimi paljastaa, että peli sijoittuu sarjan historian merkittävimpänä polttopisteenä olevaan kaupunkiin. Operation Raccoon Cityn kampanjat sijoittuvat ajallisesti rinnakkain Resident Evil 2:n ja 3:n kanssa. Pelaajille tarjotaan siten jälleen tilaisuus nähdä tapahtumat uudesta näkökulmasta sekä jopa ottaa kohtalo käsiinsä ja muuttaa koko historian kulkua.

Operation Raccoon Cityn painopiste saattaa olla shokki sarjan pitkän linjan faneille. Kyseessä ei ole perinteinen Resident Evil, vaan yhteistyöpeliin nojaava toimintapeli kolmannesta persoonasta. Karmivia olosuhteita on tiedossa, mutta kauhusta ei viidennen osan tavoin ole tietoakaan. Pelin tempo tulee olemaan valovuosien päässä ensimmäisten osien jäykästä toiminnasta. Uusi peli muistuttaakin paljon Left 4 Deadin tai Call of Dutyn zombipelailuja. Ei ihme, onhan pelin vastaava tuottaja Masachika Kawata suuri Call of Duty 4: Modern Warfare -fani.

Resident Evil: Operation Raccoon CityResident Evil: Operation Raccoon City

Uuden pelin juonikuviot pyörivät kolmen ryhmittymän ympärillä. Raccoon Cityssä yhteen ottavat Umbrella Security Service, hirviömäiset BOW:t (Bio-organic weapons) ja kansainvälinen erikoissotilasyksikkö Spec Ops. Gamereactor pääsi ainoana pohjoismaalaisena pelimediana seuraamaan kehittäjä Slant Sixin ensiesitystä pelin saloista. Esityksessä kuuntelijoita säväytettiin kertomalla, että tällä hetkellä vain USS:n kampanja on varmistettu osa peliä. Umbrellan suojelujoukoilla pelaamisen luvataan olevan dramaattisesti erilaista verrattuna Spec Opsiin, jota puolestaan edustavat tutut sankarit Chris, Jill, Leon ja muut. Lopulta tapahtumassa annettiin kuitenkin epävirallisesti ymmärtää, etteivät kampanjat jäisi pelkästään USS:ään. On siis syytä toivoa, että pelaajat pääsevät myös vanhojen naamojen saappaisiin pelin vihdoin valmistuessa.

Tämä on mainos:
Resident Evil: Operation Raccoon City

Peliesittelyssä pääsimme todistamaan, kuinka neljän USS-sotilaan ryhmä taisteli pitkin kaupungin katuja, jotka olivat täynnä T-viruksen tartuttamia poloisia. Pelin keskiössä on pieni, selkeästi toisistaan erottuvista yksilöistä koostuva taisteluryhmä, jonka jäsenillä on omat tunnistettavat persoonallisuutensa ja erityispiirteensä. Erikoistaitoihin voi kuulua yhtä lailla aseiden hallinta kuin vaikka kyky muuttua näkymättömäksi tai osoittaa vihollisten heikot kohdat ryhmän jäsenille.

- Halu näyttää hahmojen erilaisuus oli yksi syy, miksi emme valinneet ensimmäisen persoonan kuvakulmaa. Pienen ryhmän yhteistyö sujui testeissä paremmin juuri kolmannesta persoonasta ja peli tuntui koko lailla nautittavammalta, kertoi Masachika Kawata.

Resident Evil: Operation Raccoon CityResident Evil: Operation Raccoon City
Tämä on mainos:

Kilpailullisesta moninpelistä ei tilaisuudessa saatu mitään tietoja. Asetelma voisi kuitenkin helposti taipua ihmisten välisiin verkkokamppailuihin. Huolia saattaa tosin herättää kehittäjä Slant Sixin heikko ansiolista. Vuonna 2005 aloittaneen kanadalaisen studion kourallinen haaleita arvioita haalineita pelejä ei ole omiaan nostamaan odotuksia. Firma on ehkä parhaiten tunnettu vuonna 2009 julkaistusta Socom: Confrontationista, joka oli sekin varsin epätasainen tapaus. Todellinen ryhtiliike voi olla Slant Sixillä paikallaan, jotta uudesta Resident Evilistä saadaan edeltäjiensä veroinen peli. Luottamusta valaa onneksi Capcomin, Kawaten ja muiden Resident Evil -veteraanien vankka tuki, eikä japanilaisen pelijätin luottamus Adam Bulliedin johtamaan Slant Sixiin ole ainakaan toistaiseksi horjunut. Osa pelin ideoista näyttääkin paperilla todella hyviltä. Riippuu siis paljon siitä, pystyvätkö kehittäjät nousemaan sanoista tekoihin ja kääntämään kunnianhimon laatupeliksi.

Resident Evil: Operation Raccoon City

Raccoon Cityn käsistä riistäytynyt zombiepidemia on luvattu nostaa pelissä aivan uudelle tasolle. Epäkuolleet ovat tietysti pelaajalle kaksiteräinen miekka. Ne ovat aina uhka, mutta samalla myös avain menestykseen. Viekas pelaaja voi nimittäin käyttää ennalta arvattavia zombilaumoja hyväkseen houkuttelemalla niitä vastustajien kimppuun. Oikein käytettynä kaupungin suuri zombipopulaatio voi olla vaarallinen, mutta voimakas ase.

Myös aseiden osalta Raccoon Cityn operaatiot tarjoavat suuren muutoksen. Pelaajan ottaessa hallintaan Umbrellan sotilaan ei aseista ja panoksista ole pulaa. Suunnittelupäällikkö Adam Bulliedin mielestä olisi suorastaan epäreilua lykätä pelaajalle käteen hieno ase, mutta sitten pihdata luoteja. Pahan monikansallisen yrityksen riveissä taistelu tuo peliin muitakin omalaatuisia nyansseja. USS-yksikön päätehtävä on aina tuhota - hinnalla millä hyvänsä - kaikki todisteet, jotka voisivat osoittaa syyttävän sormen Umbrellan suuntaan. Eikä ole väliä, vaikka "todisteet" sattuisivat olemaan elossa ja viattomia. Pelikehityksen aikana on myös kuultu usein "eliminoi Leon" -fraasi. Onkin syytä uskoa, että Resident Evil 2:n ja 4:n sankarilla Leon S. Kennedyllä tulee olemaan rankat oltavat ensi talvena.

Resident Evil: Operation Raccoon CityResident Evil: Operation Raccoon City

Kuinka kuuma tapaus loppuvuoden Operation Raccoon City sitten on? Sitä on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida, mutta kehityksen painopiste näyttää olevan ennen kaikkea pelimekaniikan saamisessa kohdalleen. Haaste on kuitenkin melkoinen, kun ottaa huomioon, kuinka paljon vapauksia Slant Six on Capcomilta saanut ja kuinka kovia odotuksia faneilla ympäri maailman on uutta Resident Evil -peliä kohtaan. Toiveet ja odotukset voivat kuitenkin pian olla koetuksella. Keskivertopeli tutuilla maamerkeillä ja hahmoilla ei riitä. Voidaan vain toivoa, että tekijöillä on tarpeeksi aikaa ja rahaa tehdä Resident Evilin kotiinpaluusta aidosti unohtumaton kokemus.

Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City
Resident Evil: Operation Raccoon City

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä