Suomi
Gamereactor
artikkelit

Rendel (kirja)

Suomalainen supersankari laittaa ranttaliksi Mikkelissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Mainostoimistoyrittäjänä toimivan Jesse Haajan pitkään työstämä toiminnallinen ja tummasävyinen elokuva Rendel saapuu elokuvateattereihin 22. syyskuuta 2017. Kirjailija Helena Waris on työstänyt ilmeisesti elokuvakäsikirjoituksen pohjalta tarinan romaanimuotoon. Suomen Mikkeliin sijoittuva Rendel toimii myös kirjallisena tuotteena.

35-vuotias Jukka Rämö työskentelee talousjohtajana, ja tulee valitettavasti astuneeksi kansainvälistä hämärää bisnestä pyörittävän Vala-yhtiön varpaille. Työnsä menetettyään Rämö pestautuu hanttihommiin juuri tähän samaan firmaan, ja tekee yhden kohtalokkaan virheen. Traumaattisen kokemuksen jälkeen Rämön mielenterveys järkkyy, ja hän lähtee kostoretkelle yhtiön johtohahmoja vastaan. Väkivaltaan luottavan Rendelin erikoisen nimen alkuperä selviää myös, mikä onkin ehkä se ainoa yllättävä osuus koko tarinassa. Tuttu ja turvallinen ei kuitenkaan merkitse tylsää lukijan kannalta.

Hahmona Rendel liikkuu jossain Batmanin, Darkmanin, V for Vendettan ja The Punisherin välimaastossa. Yllättäen päähenkilön persoona jää varsin pintapuoliseksi, sillä suurin osa ajasta kuluu pahiksien taustoittamiseen. Kaiken yläpuolella on yritysjohtaja Pekka Erola, jonka likaiset työt tekee suurimmaksi osaksi hänen Rotikaksi nimetty poikansa. Nuoremman Erolan hiljalleen tapahtuvaa henkistä rikkoutumista seuraa vierestä hänen oikea kätensä Lahtaaja. Tarinassa esitellään lukuisia muitakin henkilöhahmoja, ja pääasiassa miltei kaikki onnistuvat olemaan edes jossain määrin mielenkiintoisia. Kirjan luettuaan huomaakin harmittelevansa sitä, ettei erilaisille sivuhahmoille suotu enemmän huomiota. Tällainen kokemus lukijana on epätavallinen ottaen huomioon, miten suoraviivainen teos Rendel muuten on.

Dialogia käydään hyvin vähän, ja suurin osa lukukokemuksesta vuorottelee kulloisenkin henkilön päänsisäisen pohdinnan ja erilaisten toimintajaksojen kuvauksien välillä. Helena Wariksen tyyli on onneksi erittäin sujuvaa ja helppolukuista. Pääsin 200-sivuisen kirjan loppuun kolmessa illassa, mikä on merkittävästi nopeampi tahti kuin mihin tavallisesti pystyn.

Tämä on mainos:

Kirjallisena tuotteena romaani käyttää paljon aikaa visuaalisten tilanteiden kuvailuun, joka osaltaan kielii Rendelin alkuperästä. Tarina on ensin ajateltu nimenomaan elokuvaksi, ja käännöstyö on sitten tehty kirjaksi. Kohtaukset eivät etene aivan kronologisessa järjestyksessä. Tämä lisää varmasti elokuvallista vaikuttavuutta, mutta romaanimuodossa moinen poukkoilu tuntuu tarpeettomalta. Tapahtumien seuraamista tämä ei juurikaan häiritse.

Traumatisoitunut supersankari istuu Mikkelin maisemiin yllättävän hyvin. Lajityyppinsä edustajana Rendel on varsin perinteinen, mutta siinä on onneksi myös riittävästi kilpailijoista erottuvaa persoonallisuutta. Hahmossa saattaa olla ainesta jopa maailmanvalloitukseen, ja sitä lähinnä elokuvalla ilmeisesti yritetään. Lukisin jatkossa mieluusti lisääkin Rendel-tarinoita, mikäli tämä projekti vain lähtee niin sanotusti lentoon.

Rendel, Haaja, Jesse ja Waris, Helena, s. 201, Like Kustannus Oy 2017.

Rendel (kirja)
Tämä on mainos:


Ladataan seuraavaa sisältöä