Suomi
Gamereactor
artikkelit
Nine Parchments

Slush 2017, Helsingin Messukeskus 30.11.-1.12.

Kymmenen vuotta loskaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Startup-tapahtuma Slush järjestettiin tänä vuonna kymmenennen kerran. Kävijäennätykset paukkuivat jälleen, kun tarjolla olleet 20 000 lippua myytiin loppuun. Määrää on nostettu vuosittain muutamilla tuhansilla, mutta tänä vuonna suuremman ihmismäärän huomasi ensimmäistä kertaa myös Messukeskuksen käytävillä. Onneksi tilanne ei muuttunut sietämättömäksi ryysikseksi missään vaiheessa. Nähtävää ja keskusteluseuraa riitti aivan varmasti kahdeksi päiväksi, sillä paikalle saapui tänä vuonna yli 2600 yritystä yli 130:stä eri maasta.

Lähtökohtaisesti Slush tarjoaa paikan startupeille ympäri maailmaa löytää rahoittajia, potentiaalisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, unohtamatta tietysti paikalla olevan median kautta saatua näkyvyyttä. Samalla tapahtuma toimii rekrytointitilaisuutena ja paikkana tankata infoa kuluneen vuoden kuumimmista trendeistä. Hyvää pöhinää siis.

Slush on siitä hämmentävä tapahtuma, että koskaan ei tiedä mitä seuraavan kulman takaa tulee vastaan. Tuttuun tapaan paikalla oli tänä vuonna Googlen, Microsoftin ja IBM:n kokoisia bisnesjättejä, mutta saman katon alle mahtuu myös yhden miehe...henkilön startuppeja. Yksi asia ei ole vuosien varrella muuttunut: suurin osa bisneksestä on suunnattu bisneksille. Termi B2B (Business to Business) tulee tutuksi.

Useat startup-firmojen esitellyistä tuotteista ja palveluista keskittyvät kapitalismihenkeen bisnesanalytiikkaan sekä sisällönhallintaan, joiden avulla on tarkoitus kasvattaa yrityksien tuottavuutta tavalla tai toisella. En ole viime vuodesta juuri kerättyjä kiloja lukuun ottamatta muuttunut, joten bisnesjargoni ei tänäkään vuonna itseäni kiinnostanut. Päädyin tapani mukaisesti haahuilemaan kahvipisteeltä toiselle, satoja demokoppeja huuli pyöreänä tutkiskellen ja luentolavojen älykköjä kuunnellen.

Tämä on mainos:
Nine ParchmentsNine Parchments
Slush Media

En tiedä ovatko aikaisemmat Slushit opettaneet minua alitajuisesti, mutta tänä vuonna tuntui kuin demoständit olisi koottu toimialojensa mukaan lähemmäs toisiaan. Koppeja tuntui olevan myös enemmän kuin aikaisemmin, joten eksyminen oli hämärässä tilassa entistä helpompaa. Erityiskiitos tähän väliin Qvikin julkaisemasta Slush-mobiilisovelluksesta, jonka avulla onnistui niin navigointi sisätiloissa kuin oman kalenterin rakentaminen tarjolla olevista luennoista sekä sivutapahtumistakin. Siirtyminen ständeiltä lavoille onnistui ohjelman reittiopasta käyttämällä helposti.

Tämän vuoden demoständeistä mieleen jäivät muun muassa venäläisen panzerdog-studion Tacticool-mobiiliräiskintä, joka tarjoaa poikkeuksellisesti jotain uutta mobiilipelipuolella. Kyseessä on isometrinen 5 vs. 5 -räiskintä, jossa kierrokset kestävät minuutin tai kaksi. Fysiikkoja on myös mallinnettu, eli suojana käytettyjen esteiden tuhoaminen onnistuu aseistuksesta riippuen.

Kotimainen Oura-hyvinvointisormus tarjoaa pienessä koossa titaanisen sormuksen sisälle rakennettua tekniikkaa, jonka avulla mitataan muun muassa käyttäjän sykettä, ruumiinlämpöä ja liikettä muodostaen näistä varsin siististi esitettyä dataa esimerkiksi unenlaadusta ja -tasosta.

Tämä on mainos:

Toinen suomalainen tuttavuus oli Gamementor.gg, joka aloittaa toimintansa "muutaman viikon kuluessa" tarjoten alustan e-urheiluvalmennukseen. Ensimmäinen tuettu peli on Valven Dota 2, mutta yrityksen edustajan, Osmo Suihkon, mukaan myös "muut e-urheilupelit ovat tulossa palvelun tarjontaan".

Aikaisessa alfavaiheessa oleva Alissia taas lupaa mullistaa musiikin kulutuksen lohkoketjua hyödyntämällä, jolloin kuluttajat maksavat vain kuunnellusta musiikista striimausten perusteella. Kirsikkana kakussa 80% asiakasmaksuista siirtyy suoraan artistille tai levy-yhtiölle.

Nine ParchmentsNine Parchments

Bisnespuolelta kiinnostavin keskustelu tapahtui yllättävässä paikassa. Aeromon tarjoaa kaasu- ja partikkelisensoriratkaisuita päästöjen seurantaan teollisuuden käyttöön. Keskustelun myötä selvisi sattumalta, että Slushin sisäilman laatu on todella heikkoa. Keuhkorakkuloihin kiinni tarttuvat, haitallisimmat 2,5 mikrometrin partikkelimäärät ylittivät sallitut terveysrajat 44-kertaisesti perjantai-iltapäivänä. Delhissä luvut pyörivät 50 korvilla, joten eiköhän tästä hengissä selvitty.

Lavoilla on ollut vuosi toisensa jälkeen isoja nimiä eikä tämä vuosi tehnyt poikkeusta. Avajaispuheen piti itse presidentti Sauli Niinistö, ja heti perään lavalle astui Al Gore. Al Gore oli Al Gore, joten aihe josta herra sivisti kuulijoitaan, lienee selvä. Gore on puhujana erinomainen, mikä 40 vuoden ilmastonmuutossivistyksen jälkeen ei ole ihme.

Kiinnostavaa sanottavaa oli myös Zyngan perustajalla Mark Pincuksella, joka kertoi pelimenestyksen salaisuudeksi oikean suhteen tuttua sekä uutta ja kiinnostavaa. Jos pienillä muutoksilla toimivaan konseptiin saadaan uniikki lähestyminen, miksi pakottaa tuttuun tottuneet ihmiset muutokseen? Tärkeämpää Pincuksen mukaan on keskittyä oikean tuotteen löytyessä sen hiomiseen.

Nine ParchmentsNine Parchments

Viime vuonna kuumaksi aiheeksi nousi VR. Rautaa taottiin edelleen, kun suomalainen Varjo esitteli täysin uuteen teknologiaan perustuvan lähes satakertaisella resoluutiolla nykyisiin pohjautuvan VR-setin. Yhteistyökumppanit ovat todella vakuuttavia, mutta testimahdollisuutta minulle ei vielä tarjoutunut, joten pysäytän hypejunan tälle asemalle. Myös Leap Motionin käsien liikettä ilman apuvälineitä seuraava VR-ratkaisu vakuutti.

Tämän vuoden kuuma aihe Slushissa oli Bitcoin ja muut lohkoketjuun pohjautuvat kryptovaluutat. Pidin erityisen kiinnostavana Bitcoinin jakautumisesta ja sen tulevaisuutta hahmottelevaa keskustelua. Lightning Networkin kaltaiset lohkoketjun päälle rakennetut skaalausratkaisut ovat juuri niitä askeleita, joita kryptovaluutat tarvitsevat muuttuakseen sijoituskohteista arkipäivän valuutoiksi.

Jotta Slushin viettäminen ei olisi liian helppoa, on tapahtumia tarjolla myös Messukeskuksen viereisessä Holiday Innissä sekä ympäri kaupunkia. Näistä merkittävin itselleni oli käynti Frozenbyten studiolla, jossa erinomaisen tarjoilun lomassa pääsi pelaamaan useampaakin peliä. Isäntä oli ystävällisesti tarjonnut tilaa demokäyttöön myös muutamalle indie-studiolle.

Frozenbyten tulevasta, jo vuosia kehityksessä olleesta peliprojektista ei tule vielä puhua, joten mainitsen vain juuri julkaistun Nine Parchmentsin. Kyseessä on hieman Magickaa muistuttavaa toimintaloitsimista, joka on tarkoitettu pelattavaksi yhteistyötilassa.

Nine ParchmentsNine Parchments

Samaa vanhanajan sohvahenkeä tarjoaa myös kahden tikun räiskintäinen Stupid Stupid Gamesin toistaiseksi nimeämätön peliprojekti. Tämän parissa vierähti reilu tunti ripeästi. Proseduaalisesti luodut kentät toimivat erittäin hyvin ja pelattavuus oli huippuluokkaa. Odotan innolla mitä tästä vielä tulee!

Julkaisijaa etsivä Random Potion esitteli Project Scroundelia. Kyse on D&D-henkisestä, reaaliaikaisesta moninpeliluolastoseikkailusta, jossa pelaajien tavoitteet saattavat olla risteäviä. Erilaiset puzzlet ja salareitit ovat merkittävä osa peliä.

Tänä vuonna Messukeskuksen katon alla ei muuten näkynyt montaa peliständiä, joten käynti Frozenbytellä oli erittäin virkistävä kokemus. Iso kiitos.

Palaan vielä hetkeksi Slushiin. Vaikka yritystapahtumana lippuhinnat ovat tasoa, johon kuolevaisella on harvemmin varaa, on mahtavaa nähdä, että kaikkien lavojen esitykset suoratoistetaan ilmaiseksi. Suosittelen lämpimästi varaamaan aikaa kalenterista niiden katsomiseen myös kotoa käsin.

Haluaisin vielä kiittää yli 2000 vapaaehtoista Slush-avustajaa. Käytännön järjestelyt toimivat hyvin niin narikoiden, vessojen, roskisten, infopisteiden kuin kahvi- ja vesipisteidenkin osalta. Ymmärtääkseni tänä vuonna selvittiin myös ilman viime vuoden #metoo-henkistä törppöilyskandaalia perjantai-illan juhlien päättyessä. Ensi vuoteen!

Nine ParchmentsNine Parchments

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Nine ParchmentsScore

Nine Parchments

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Loitsut hukassa, seikkailu edessä. Trine-sarjasta tunnettu Frozenbyte jatkaa yhteistyön ja taikojen parissa myös uusimmassa pelissään.

0
Artikkelissa Slush 2017

Artikkelissa Slush 2017

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Kalle Hahl vieraili viikko sitten Helsingin Slush 2017 -tapahtumassa ja kertoo nyt, mitä kaikkea paikan päällä oli. Lue artikkeli täältä. ...Ladataan seuraavaa sisältöä