Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
artikkelit

Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.

Pelit ovat löytäneet tiensä takaisin Slushin sydämeen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Megailmiöksi kasvanut startup- ja sijoitustapahtuma Slush järjestettiin tänä vuonna itsenäisyyspäivän alla. Viime vuoden tavoin kaikki 20 000 lippua myytiin loppuun. Tänä vuonna entistä suurempi osa kävijöistä oli sijoittajia, joita rahoitusta kuumeisesti etsivät yritykset varmasti arvostivat. Tapahtuman tavoitteena on kautta aikain ollut yhdistää startup-yrittäjät sekä sijoittajat toisiinsa unohtamatta muita yhteistyökumppanihankkeita ja median tuomaa näkyvyyttä.

Gamereactor oli paikalla tutustumassa pöhinään kuolevaisen pelaajan näkövinkkelistä, joten mitä tänä vuonna jäi käteen?

Kyseessä oli jo neljäs peräkkäinen Slushini, joten en voinut olla huomaamatta muutoksia käytännön järjestelyihin. En tahdo uskoa, että kyse oli pelkästä sattumasta, sillä tapahtumalla oli tänä vuonna uusi toimitusjohtaja Andreas Saari. Aloitetaan shokeeraavimmasta muutoksesta - kahvista oli tullut maksullista. Yleisöstä kuuluva massiivinen, kauhun ja epäuskonsekainen kohahdus suiden loksahtaessa auki on tärykalvoja riipivä. Tilanteen vakavuutta tuskin voi korostaa enempää kuin omalla kappaleellaan.

Toisaalta omakustanteinen ruokailu oli hoidettu selkeästi aikaisempia vuosia paremmin, kun ruoka-alueelle oli oma suuri tilansa sekä reilusti istuma- ja pöytätilaa. Ratkaisulla on kääntöpuolensa, sillä ruokailutila oli suoraan pois näyttelypuolen tilasta. Käsittämätöntä kyllä, Messukeskus ei tunnu enää mahdottoman isolta tilalta vaan päin vastoin tilaa voisi olla jo hieman enemmänkin.

Tämä on mainos:
Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.
Julius Konttinen

Yritysten demokoppeja oli selkeästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Tähän oli osittain syynä ruokailutila, mutta myös näyttelytilan keskelle rakennettu pink stage ja sen takaa takaa löytyvä pink studio. Lavan edustalle oli sijoitettu vielä uusi matotettu neuvottelualue pöytineen, jotka haukkasivat leijonan osan demotilasta.

Uutena alueena oli kirkasvalolampuin ja jättisäkkituolein varustettu tilava Oasis, jonne mahtui satoja ihmisiä lepuuttamaan kerrallaan jalkojaan. Oasiksen vierestä löytyi Factory, jonne peliaiheiset sisällöt oli keskitetty. Myös nämä tilat olivat viety aikaisempien vuosien näyttelyalueesta. Pidin aikaisempien vuosien tilaratkaisuista selkeästi enemmän.

Mennyttä oli myös erinomainen Slush-app, joka oli muuntunut web-pohjaiseksi hirviöksi, jonka käytettävyys oli täyttä rapaa entiseen itsenäiseen softaan verrattuna. Toivottavasti muutos jää kertaluontoiseksi kokeiluksi. Myös päätöspippaloissa säästettiin. Aikaisemmin juomia sai tiskiltä pyytämällä tai siellä täällä olevista jääkaapeista itse nappaamalla. Tänä vuonna tarjolla oli kolme juomalippua, jonka jälkeen täytyi kaivaa omaa kuvetta. Kun huomioi, että tapahtuman liput ovat 395-795€ hintaisia, tuntuvat tällaiset muutaman euron budjettiratkaisut oudoilta. Toisaalta pienistä puroista kertyy äkkiä isompi virta. Onneksi WC:t olivat hyvin saatavilla ja narikka- sekä roskisjärjestelyt olivat ensiluokkaisia. Näistä kiitos jälleen kerran tuhansille tapahtumaan osallistuneille vapaaehtoistyöntekijöille. Astutaan hetkeksi Factoryyn ja X Reality Day -tapahtumaan, minkä myötä Slushissa saatiin uusia kuulumisia myös pelialalta.

Tämä on mainos:
Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.
Julius Konttinen

Japanilainen, yli 800 henkeä työllistävä Gumi Inc. -pelitalo toi toimitusjohtajansa Hironao Kunimitsun estradille kertomaan talon uusista peliprojekteista humoristisen hauskalla englanninkielen aksentillaan. Final Fantasy Brave Exvius -pelistä tunnettu pelitalo on tuomassa seuraavaksi Final Fantasy Tacticsin tapaisen War of the Visions: Final Fantasy Brave Exvius -pelin ensi vuoden puolella sekä VR-puolelle täysiverisen morpin, Swords of Gargantuan, jonka julkaisupäiväksi on ilmoitettu tämän vuoden loppu. En yllättyisi, jos pelin julkaisu siirtyisi hieman lähemmäksi Oculus Go -virtuaalilasien ensi keväälle sijoitettua julkaisupäivää. Kunimitsulle kävi pieni lipsahdus, minkä myötä Oculus Go-virtuaalilasien julkaisupäivä saattoi tarkentua aikaisemmasta. Julkisesti tiedossa ollut julkaisupäivä on ollut "kevät 2019", mikä täsmentyi Kunimitsun esityksen aikana kuitenkin huhtikuulle 2019.

Kunimitsu jatkoi kertomalla Japanissa hiteiksi syntyneistä virtuaalisista Youtubereista, jotka ovat yleensä motion capture -tekniikalla ihmisnäyttelijän päälle piirrettyjä hahmoja. Tällä hetkellä Japanissa on jo yli 5000 V-Tuberia, joista suosituimmilla on useita miljoonia seuraajia. Firmat saavat kohtuukustannuksilla uuden IP:n omaan omistukseensa maksamatta palkkioita muille. Vaikka veetubereita voi seurata perinteisiltä näytöiltä uskon vahvasti, että veetuberit lyövät raivolla läpi myös länsimaissa siinä vaiheessa, kun VR-laitteet yleistyvät. Viime vuonna VR-laitteita myytiin noin miljoona kappaletta, tänä vuonna jo viisi miljoonaa. Oculus Gon julkaisun ja langattomuuden myötä vain taivas taitaa olla rajana. Vai olisiko kuitenkin vasta sitä seuraava generaatio?

Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.
Julius Konttinen

Palataan vielä hetkeksi vielä muihin Slush-uutisiin. Googlen välikäden kautta omistama Wing on aloittamassa tänä keväänä droonikuljetukset Suomessa. Viisikiloisen lennokin mukana kulkee enintään 1,5 kg kuormaa. Erikoisuutena drooni ei laskeudu kuorman kanssa vaan jää lentämään noin seitsemän metrin korkeuteen, josta kuorma lasketaan maahan. Huippunopeus pyöri 120 kilometrin paremmalla puolen, joten kuljetusten pitäisi kaupunkiseudulla olla erittäin nopeita.

Lohkoketjut ja kryptovaluutat voivat vahvasti tällä kertaa erityisesti skaalausratkaisuiden muodoissa, joita rakennetaan esimerkiksi tunnetuimman kryptorahan, Bitcoinin, lohkoketjun päälle. Myös sovelluskohtaisista lohkoketjuista oli puhetta. Bitcoinin lohkoketju ei itsessään ole suunniteltu kymmenien tuhansien transaktioiden sekuntivauhtiin, joten aika näyttänee, millaisia ratkaisuita tulevaisuudessa nähdään. Kenellekään ei vaikuttanut olevan epäselvää, ettei lohkojetkusta, siis hajautetusta tietokannasta, olisi tulossa tulevaisuuden murrosta verkkoon.

Tämän vuoden Slush oli selkeästi erilainen kokemus tavalliselle tallaajalle niin hyvässä kuin pahassakin. Demoständien vähäisyys sekä keskittyminen isoihin toimijoihin, pääalueen ahtaus sekä yleinen nuukailu olivat miinuksia. Siinä missä aikaisemmat vuodet olin keskittynyt demoständien sisältöön vietin päiväni nyt peli- sekä AR/VR-aiheisessa Factoryssä. Peliala jatkaa kasvuaan, joten rahoitustarpeita riittää vastattavaksi myös tulevaisuudessa. Voittajia olemme me pelaajat. Gamereactor toivottaa hyvää joulua ja erinomaista uutta vuotta 2019 kaikille lukijoilleen!

Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.
Julius Konttinen
Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.Slush 2018, Helsingin Messukeskus 4.-5.12.
Julius Konttinen
Julius Konttinen


Ladataan seuraavaa sisältöä