Suomi
Gamereactor
artikkelit
King of Opera

Tuokio tuo pelaajat yhteen

Suomalaisten pelistudioiden esittelyt jatkuvat taas. Kävimme haastattelemassa Jouni Salosta tamperelaisesta iOS-peleihin erikoistuneesta tuotantoyhtiö Tuokiosta. Tuokion erikoisuutena on tuottaa moninpelejä, joita voi pelata yhdellä mobiililaitteella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Samalla laitteella pelattavia pelejä ei yllättäen löydy Tuokion lisäksi kovinkaan monen mobiilipelikehittäjän valikoimasta. Tämä on sääli, sillä etenkin iPadin kaltaiset suurinäyttöiset, kosketuksella toimivat tablettikoneet sopisivat erinomaisesti illanviettojen piristykseksi tai hetken huviksi lähes porukassa kuin porukassa. Sähköisissä moninpeleissä ongelmana on usein se, että kaikilta osallistujilta pitää löytyä saman valmistajan identtinen laite, jotta moninpeli laitteiden välillä olisi mahdollista. Tablettikoneella ongelma voidaan kätevästi välttää; asetetaan vain laite pöydälle ja kerätään pelaajat ympärille.

HQ

Tuokio perustettiin monien muiden uusien pelistudioiden tavoin, kun THQ:n omistama Universomo suljettiin vajaat kaksi vuotta sitten ja sen entiset työntekijät vapautuivat itsenäisiksi yrittäjiksi. "Yrityksen
perustamisen yhteydessä ihmettelimme, miksei kukaan tee yhdelle laitteelle tarkoitettuja moninpelejä", Salonen kertoo. Visiona ei kuitenkaan ollut muuttaa perinteisiä Kimblen tai Afrikan tähden tapaisia lautapelejä sähköiseen muotoon.

King of Opera
King of Operassa ideana on saavuttaa spottivalossa suurin suosio (eli pistemäärä) kolmen näytöksen aikana. Kolme muuta tenoria ei tästä luonnollisestikaan tykkää, vaan pyrkivät varastamaan kohdevalon tönimällä muita pois lavalta.

Yhteistyössä Traplight Gamesin kanssa tehtiin ensimmäisenä pelinä King of Opera, joka on kuorrutettu uniikilla ooppera-aiheisella teemalla. Valittu teema on kaikille yhtä vieras, eikä se pelota potentiaalisia pelaajia pois esimerkiksi zombiräiskinnän tavoin. Pelistä on saatu monipuolisesti palautetta niin nuorilta kuin vanhoiltakin - myös oopperaa harrastavilta. Yhden napin pelimekaniikan oppii ja opettaa puolessa minuutissa. Näin se sopii hyvin vaikka yhdessä perheen kanssa pelattavaksi taitotasosta riippumatta. Pelin uusimmissa päivityksissä lisätään kaksi uutta pelimuotoa. Oopperan Kummituksessa kohdevalo karkaa pelaajilta kummituksen takia. Fat Lady (Lihava Leidi) -tilassa taas valoa pitää välttää liian kuuluisaksi tultuaan. Ajoittain Leidiä pitää myös töniä yhteistuumin pois lavalta.

King of Operan jälkeen ilmestyneen Raiding Companyn takana oli ajatus luoda samassa paikassa olevalle kaverille helposti esiteltävä peli. Teemaksi valittiin Indiana Jones -tyylinen egyptiläinen ulkoasu, ja palautteen perusteella ratkaisu tuntui toimivan hyvin esimerkiksi isä-poikaparivaljakoille. Tarkoituksena oli tehdä yhteistyössä pelattava räiskintäpeli, mutta samalla pitää yllä kilpailullista aspektia pistemetsästyksen muodossa. Blonde vs. Brunette Racing -peliin puolestaan haettiin kahden pelaajan välistä kamppailua, jolloin peliporukkaakaan ei olisi vaikea saada kasaan.

Tämä on mainos:
King of OperaKing of Opera
Egypti-teemaisessa Raiding Companyssa maksimissaan neljä pelaajaa puolustautuu yhteistyössä muumioita ja muita haudan otuksia vastaan tuli- ja teräasein. Kilpa-ajopeli Blonde vs. Brunette Racing puolestaan tehtiin laajentamaan Tuokion valikoimaa vastakkain pelattavien pelien puolelle.

Tuokiolla on haluttu säilyttää pelit reaaliaikaisina, koska vuoropohjaisten pelien epämääräinen vuoronkesto ei välttämättä sovi kevyeen illanviettoviihteeseen. Näin yhden pelin kesto pysyy kurissa, eikä kenellekään ehdi tylsyys iskeä omaa pelivuoroaan odotellessa.

Ensimmäisen aallon pelit ovat nyt valmiita noin vuoden työstämisen jälkeen, ja seuraavan aallon pelisarjaa ollaan aloittelemassa. Lähiaikoina olisi tarkoitus julkaista vielä yksi peli ja sen jälkeen valita toteutettavat konseptit tuleviin tuotantoihin. "Ideana on säilyttää seurapeliaate jatkossakin", vakuuttaa Salonen. "Olemme käyttäneet paljon aikaa ja energiaa pelien ideoiden toteuttamiseksi usealle hengelle yhtä aikaa pelattavaksi. Samalla on mietitty iPhonen ja iPadin yhdistäviä pelejä, joissa esimerkiksi yksinpelissä kehitettäisiin omaa pelihahmoa luurilla ja kaiken yhteen tuovat bileet pidettäisiin iPadillä."

Tuokion tähänastiset pelit ovat saaneet hyvän vastaanoton kaveriporukoiden ja perheiden parissa. Yllättäen menestystä on saavutettu myös Aasiassa. Gamereactor on testisessioissaan todennut kaikki kolme peliä erittäin hauskoiksi illanviettoihin niin kotoväelle kuin kaveriporukallekin. Ne todistavat jälleen kotimaisesta osaamisesta ja kyvystä hakea uutta näkökulmaa konsoleiden rinnalle nopeasti nousseilla mobiilipelimarkkinoilla.

Tämä on mainos:

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Tuokio tuo pelaajat yhteen

Tuokio tuo pelaajat yhteen

ARTIKKELI. Kirjoittaja Matti Isotalo

Tamperelainen Tuokio kehittää mobiilipelejä, joissa on aivan oma koukkunsa. Pistäydyimme tutustumassa studion toimintaan.Ladataan seuraavaa sisältöä