Niin tavalliset vuodet kuin pelivuodetkaan eivät ole veljeksiä, ja tasokkaan pelivuoden 2022 jälkeen odotukset tulevan vuoden julkaisuja kohtaan ovat kasvaneet tasaisesti. Playstation 5 - ja Xbox Series X -laitteiden luotsaama konsolisukupolvi alkaa saada ilmaa siipiensä alle, ja Sonyn laitteille kuluneena vuonna ilmestyneet Horizon Forbidden West ja God of War Ragnarök edustavat hienosti sitä, kuinka pelintekijät alkavat päästä jyvälle uuden laitekannan salaisuuksista. Samaan aikaan omilla laduillaan hiihtelevä Nintendo pitää Switch-pelaajat varpaillaan täysin omalla linjallaan, ja sama meno näyttäisi jatkuvan myös vuonna 2023. Ohessa on viisi Petterin eniten odottamaa vuodelle 2023 luvattua pelijulkaisua.
5. Atomic Heart
Salaperäisissä trailereissa riehunut räiskintäeepos on tehnyt vaikutuksen verisellä toiminnallaan ja neuvostoliittolaismaisilla miljöillään. Kyseinen yhdistelmä maittaisi varsinkin tässä tilanteessa, kun seuraava Bioshock-seikkailu antaa ilmeisesti vielä odottaa itseään. Häiriintyneen väkivaltainen räiskintä Atomic Heartin omalaatuisessa pelimaailmassa tekisi Petterille kauppansa, jos peli vain saadaan luvatusti ulos helmikuussa 2023.
Insomniac Games onnistui kutomaan vuoden 2018 Marvel's Spider-Man -toimintaseikkailustaan todellisen hämähäkkimieshitin, ja loppuvuodesta 2020 ilmestynyt Miles Morales -sivuosa onnistui lyömään lisää paukkuja vapaasti seittisinkoiltavissa olevan Manhattanin toteuttamiseen. Ensi vuodelle luvattu Marvel's Spider-Man 2 onnistuu toivottavasti tarjoilemaan kiinnostavan supersankaritarinan, jossa Peterin ja Milesin tielle olisi lennähtämässä trailereiden perusteella Venomin kaltaisia vihollisia.
On myös kiinnostavaa nähdä, minkälaisia yhteistyö- ja yhteispelaamiskuvioita kahden hämähäkkivoimaisen sankarin komentaminen tulee mahdollistamaan. Pitkän linjan Hämis-fanina Petterin odotukset kakkososaa kohtaan ovat katonrajassa kuin Hämähäkkimies konsanaan, ja tässä lienee vihdoinkin erittäin hyvä syy Playstation 5 -koneen hankkimiseen!
Petterin diggaamat Bill Wllinghamin ja Mark Buckinghamin Fables-sarjakuvat (2003-2015) ovat jääneet varsin pienen piirin viihteeksi, mutta onneksi Telltale Gamesin The Wolf Among Us -episodipeli (2013-2014) teki erinomaista työtä osoittautuessaan laadukkaaksi esiosaksi kyseisille sarjakuville. Ensi vuodeksi luvattu The Wolf Among Usin kakkoskausi toivottavasti tarjoaa vastaavanlaisen viihdeannoksen syventäessään Fables-maailman salaisuuksia ja tarjotessaan uuden syyn vierailla Fabletownsissa jälleen kerran.
2. Persona 3 Portable & Persona 4 Golden
Alun perin vuonna 2016 ilmestynyt Persona 5 kuuluu edellisen konsolisukupolven kirkkaimpaan itämaiseen roolipelisakkiin, ja Persona 5 Royal -julkaisu (2020) ja jatko-osa Persona 5 Strikers (2020) ovat jatkaneet Persona-sarjan ilosanoman julistamista laadukkaasti. Omina lukiovuosinaan roolipelejä Persona 3 (2006) ja Persona 4 (2008) tahkonnut Petter kuitenkin iloitsee nostalgialasit silmillä siitä, että Atlus on epäilemättä viidennen Personan menestyksestä innostuneena alkanut kaivella arkistojaan.
Nykylaitteille remasterointeina tammikuussa 2023 ilmestyvät Persona 3 Portable ja Persona 4 Golden tarjoavat tilaisuuden perehtyä todellisiin itämaisiin roolipeliklassikoihin, jotka edustavat kiinnostavasti sekä oman aikansa pelisuunnittelua että ovat vielä jotenkin kiinnittyneinä Atluksen Shin Megami Tensei -emoroolipelisarjaan, josta Persona sittemmin karkasi omaksi brändikseen.
Persona 3 Portablen synkkä roolipeliseikkailu öisin Tartarus-torniksi muuttuvassa lukiorakennuksessa on sakean okkultistinen ja verinen eepos, jossa ei turhaan iloita. Persona 4 Golden taas päästää pelaajat tutkimaan televisioruudun toisella puolella olevaa rinnakkaismaailmaa, jossa ihmisiä uhraava sarjamurhaaja on pysäytettävä. Kolmososaan nähden vähän enemmän värejä ja kerronnan sävyjä tarjonnut nelososa osaa kuitenkin tarjota julmia ja pysäyttäviä käänteitä, ja on kiinnostavaa nähdä alkuvuodesta, miltä klassikkokaksikon meiningit tuntuvat vuosien jälkeen.
1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Switch-pelaajille The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017) on ollut todellinen avointen pelimaailmojen klassikko, jonka myötä Nintendo siirsi legendaarisen seikkailupelisarjansa menestyksekkäästi hiekkalaatikkopelien maailmaan. Breath of the Wildin avoimesti tutkittavissa oleva Hyrule on vielä viisi vuotta myöhemminkin vaikuttavan kokoinen pelimaailma omalaatuisine salaisuuksineen, pyhättöineen ja täysin vapaine rakenteineen, jonka myötä seikkailuun heräilevä Link voi liidellä vaikka heti pelin aluksi kokeilemaan onneaan Hyrulen linnan vapauttamisessa.
Pitkään työn alla olleen jatko-osan Tears of the Kingdom julkaisu siirtyi kuin varkain keväälle 2023, mutta trailereiden perusteella seikkailun mittakaava tuntuu olevan Breath of the Wildia suurempi. Ilmeisesti seikkailu suuntaa kohti taivaalla lipuvia rakennelmia ja maailmoja. Petterin odotukset uutta seikkailua kohtaan ovat taivasteeman mukaisesti varsin korkealla, ja eniten huolta herääkin tässä vaiheessa sen suhteen, muistaako Nintendo pitää suuren seikkailun tunnun ja vapaan tutkimisen mukana uudessa osassakin. Ehkäpä tulemme myös näkemään Skyward Sword -seikkailusta (2011) tuttuja Loftwing-lintuja? On kiinnostavaa ja jännittävää nähdä, millä tavoin Tears of the Kingdom kytkeytyy sekä Breath of the Wildin tapahtumiin että Zelda-sarjan aikajatkumoon.