Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä

Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä

Tarina on kestänyt hyvin aikaa, mutta DVD-julkaisu on laiska

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Ranskalainen kirjailija Jules Verne julkaisi vuonna 1872 seikkailuromaanin Maailman ympäri 80 päivässä. Sitten 1980-luvun alussa espanjalaiset ja japanilaiset päättivät tehdä kirjasta 26-osaisen animaatiosarjan. Tuohon aikaan lapsille suunnatut animaatiot dubattiin suomeksi. Nyt sitten juuri tämä suomeksi dubattu versio on julkaistu DVD-kokoelmana. Itse sarja on kestänyt aikaa hyvin. Huonoiksi puoliksi on laskettava varsin alkeellinen suomalainen toteutus, ja ennen kaikkea DVD-julkaisun laatu. VL Media on selvästi mennyt siitä, missä aita on matalin.

HQ

Phileas Fog on Lontoossa asuva varakas aatelismies, joka lyö vetoa herrasmiesklubillaan siitä, että hän pystyy kiertämään maailman 80 päivässä. Hän lähtee matkaan tavoitteenaan kiertää maapallo itään päin suuntaamalla, ja tämä yksityiskohta on merkittävä tarinan lopussa. Seuraksi hänelle lähtevät palvelija Passepartout (lausutaan "Paspartuu") ja tämän ystävä Tiko. Matkalla tietysti sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Tarinallisesti 26 jaksoa muodostavat hyvän kokonaisuuden, jossa jokainen jakso kertoo oman pienen tarinansa samalla suurta draamankaarta edistäen.

Epätavallista animaatiossa on se, että kaikki henkilöhahmot ovat eläimiä. Phileas Fog on leijona, Passepartout kissa, Tiko hamsteri ja niin edelleen. Tarkoituksena on kai ollut alleviivata lapsille suunnattua tunnelmaa, ja siinä onnistutaan kyllä. Muutaman jakson jälkeen tähän eläimelliseen yksityiskohtaan ei kiinnitä edes huomiota.

Tarina on sijoitettu vuoteen 1872, joten se antaa aikuiskatsojalle kiintoisan kuvan siitä, miltä maailma ehkä näytti noin 150 vuotta sitten. 1800-luvun jälkipuoliskolla harvat matkustivat mihinkään, saati sitten maailman ympäri. Olisi kiinnostavaa tietää, millaista taustatutkimusta Jules Verne aikoinaan teki romaaniaan varten.

Kuvakoko on tiukka laatikko 4:3, ja materiaali on vedetty suoraan joltain arkistofilmiltä DVD:lle. Toisin sanoen mukana ovat kaikki värivirheet, naarmut ynnä muut sen sellaiset, mitä vanhoilla filmikeloilla joskus näkee. Erikoista kyllä, äänenlaatu on hyvää tasoa. Suomeksi tehty toteutus on pääosin kelvollista, mutta laulut on sovitettu kehnosti alkuperäiseen säveleen. Moista ei tietenkään silloin lapsena tullut edes ajatelleeksi. Mukana ei myöskään ole minkäänlaisia lisämateriaaleja, vaikka aineksia sellaiseen olisi taatusti ollut.

Tämä on mainos:

Kokonaisuutena Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä on minulle nostalgiatrippi varhaislapsuuteen. Sarja on kestänyt aikaa ihmeen hyvin. DVD-julkaisu olisi kuitenkin saanut olla parempi, ja mukana olisi saanut olla se alkuperäinen ääniraita suomalaisen tekstityksen kera.

Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä