Suomi
Gamereactor
artikkelit

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään

Microsoftin seuraavan sukupolven konsoli on tulossa. Mutta mitä siitä tiedetään?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sonyn Playstation 5 -konsolia käsittelevän artikkelin voi lukea täältä.

Jo vuoden 2018 E3-messuilla Xbox-pomo Phil Spencer kertoi, että Microsoftilla on työn alla useita tulevaisuuden xboxeja. Tiedonanto kerrottiin ehkä huhupuheiden vaientamiseksi: Xbox One -sukupolvi kun ei ole ollut samanlainen menestys Microsoftille kuin sitä edeltänyt Xbox 360 -sukupolvi. Muutama kuukausi ennen viime vuoden E3-messuja Sony päästi maailmalle uutisen Playstation 5:stä, ja verkkoporinaa auttoi myös vuoto niin sanotuista "dev-kiteistä", joita oli lähetetty maailmalla useille pelistudioille.

Joulukuussa 2019 pidettiin The Game Awards -gaala, jonka yhteydessä Microsoft paljasti tulevan konsolinsa nimen, ulkonäön ja ohjaimen. Lisäksi nähtiin ensimmäinen tuleva peli Senua's Saga: Hellblade II. Tämän jälkeen Microsoft on säännöllisesti kertonut lisää tulevasta konsolistaan, ja julkisuus on ollut kautta linjan positiivista.

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään
Tämä on mainos:

Xbos Series X -konsolista tiedetään paljon, mutta myös paljon on sellaista, mitä ei tiedetä. Playstation 5:n tyyliin ei ole tiedossa, koska konsoli tarkkaan ottaen julkaistaan, ja mitä se maksaa. Mutta jos aloitetaan niistä tunnetuista asioista, Microsoft jatkaa yhteistyötä AMD:n kanssa, joka toimittaa konsolin tärkeimmät komponentit. Tärkein on tietenkin CPU (konsolin prosessori, joka ohjaa laitetta) ja GPU (grafiikkaprosessori, joka määrää mitä ruudulla pelatessa näkyy).

Nopealla vilkaisulla Microsoftin konsoli on hyvin samanlainen kuin Sonyn Playstation 5, ja nytkin sisällä on muokattu kahdeksanytiminen Zen 2 -prosessori. Eroja silti on. Microsoft on alusta asti tehnyt selväksi, että tavoitteena on tehdä se seuraavan sukupolven tehokkain konsoli. Ja näin onkin, sillä CPU on hieman nopeampi kuin Sonyn Playstation 5:ssä. Kellotaajuus on 3,8 GHz vain yhtä ydintä käyttävissä peleissä, ja montaa ydintä käyttävissä peleissä sitten 3,66 GHz.

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään

Sama trendi jatkuu, kun tarkastellaan grafiikkaprosessoria (yksilöity RDNA 2, 52 CU:ta ja 1,825 GHz), joka on 12 TFLOPSia. Tätä Microsoft on valinnut käyttää markkinoinnissaan. Xbox Series X:llä on niin paljon enemmän laskentatehoa verrattuna Playstation 5:nteen, että se ero on suurempi kuin koko Playstation 4:n teho. Koko totuus ei toki ole näin yksinkertainen. Useita muitakin tekijöitä on otettava huomioon, ja Sony on päättänyt keskittyä nopeaan SSD-kovalevyyn.

Tämä on mainos:

Myös Xbox Series X -konsolissa on vakiona SSD. Kokoa on Playstation 5:n vastaavaan verrattuna 175 gigaa enemmän, mutta nopeutta vastaavasti puolet vähemmän. Millainen ero konsolien välillä lopulta on jää nähtäväksi, mutta Microsoft tulee joka tapauksessa pitämään kiinni siitä, että juuri heillä on markkinoiden tehokkain konsoli.

HQ

Microsoft on luvannut esitellä konsolinsa "kunnolla", ja kertoa kaiken muunkin tarvittavan järjestämässään tapahtumassa kesäkuussa. Päivämäärä ei ole tiedossa, ja tietoa pimitetään ilmeisesti siksi, että halutaan tarkkailla Sonyn peliliikkeitä. Sama pätee myös toisinpäin Sonyn toiminnassa suhteessa Microsoftiin.

Kun Microsoft esitteli joulukuun The Game Awards -gaalassa Xbox Series X -konsolin ulkonäön, huomiota herätti ennen kaikkea laitteen odottamaton muotoilu. Jos Nintendon Gamecube oli kuutio, on Xbox Series X enemmänkin torni. Melko kookas masiina (15,1 cm × 15,1 cm × 30,1 cm) muistuttaa PC:tä. Vain se alkuperäinen Playstation 3 on ollut kooltaan isompi. Muotoilu ja koko johtuvat siitä, että Microsoft on halunnut maksimoida seuraavan pelikonsolinsa jäähdytyksen. Laitteen voi asettaa myös kyljelleen, jolloin se sopii paremmin television viereen.

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetäänXbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään

Konsolin mukana tulee uusi ohjain, joka ensivilkaisulla on hyvin samanlainen kuin Xbox Onen ohjain. Isoin ero on erillinen Share-nappi kuvien ja videoiden nopeaan jakamiseen. Toimivuutta ei kuitenkaan ole tarkemmin esitelty. Ohjain käyttää kahta AA-paristoa, koska Microsoftin tekemien kyselyiden mukaan 50% pelaajista suosii paristoja, ja 50% ohjaimeen valmiiksi laitettua akkua. Toisin sanoen hankkia voi myös erikseen akun ohjaimeen. Tuettuna on niin ikään Bluetooth Low Energy (BTLE), joten ohjaimen voi yhdistää vaikka puhelimeensa. Ohjain myös muistaa, millaisten laitteiden kanssa se on kerran yhteen paritettu.

Xbox Onen ohjainta voi käyttää myös uudessa konsolissa, ja niin ikään Xbox Onen pelit ja muut lisälaitteet toimivat myös Xbox Series X:ssä. Mukana on taaksepäin yhteensopivana valikoima alkuperäisen Xboxin ja Xbox 360 -konsolin pelejä. Tämä toki ainakin yleensä lisäksi parannellun toimivuuden kera. Microsoft vertaa käytäntöään PC-rautaan, jossa pystyy aina pelaamaan myös vanhempia pelejä uudella koneella.

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään

Pelinsä voi ostaa joko digitaalisesti lataamalla, tai sitten Blu-raylla aivan kuten konsoleissa Xbox One S ja X. Tulevassa konsolissa on mukana Ultra HD Blu-ray -asema. Microsoft on ollut erityisen ylpeä ominaisuudesta Smart Delivery. Ideana on, että Xbox Onelle ostettu peli päivittyy ilmaiseksi uuteen loistoon Xbox Series X:llä. Näin ollen ei ole tarvetta ostaa useampaa versiota samasta pelistä, kuten on tarvinnut tehdä nyt päättymässä olevan konsolipolven aikana.

Odotetusti Xbox Game Pass jatkaa keskeisellä sijalla Microsoftin suunnitelmissa. Game Passin tilaajat saavat Microsoftin omat Xbox Series X -pelit heti julkaisupäivänä pelattavakseen. Näihin lukeutuvat muun muassa jo aiemmin mainittu Senua's Saga: Hellblade II, ja Halo Infinite. Sekin on selvinnyt, että jonkinlaisen siirtymäajan puitteissa Microsoft julkaisee pelinsä niin Xbox Onelle kuin Xbox Series X:lle. Näin ollen varsinkin verkkopeleissä luulisi riittävän linjoilla väkeä heti alusta asti uudenkin polven nimikkeissä. Huolenaiheena on esitetty, että tällainen rajoittaminen estäisi täyden tehon irti ottamista uudesta konsolista.

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään

Toinen huolenaihe on levytila, jota on 1 teran verran. Nykyään pelit ovat kooltaan massiivisia, ja tulevaisuudessa koko ei ainakaan pienene. Playstation 5:n tyyliin asennusvaiheessa pääsee kuitenkin valitsemaan, mitä osia pelistä lataa konsolilleen. Esimerkiksi eri kielien ääniraitojen asennuksen voi ohittaa, ja yksinpelin poistaa läpäisyn jälkeen, kun haluaa keskittyä vain moninpeliin.

Levytila saattaa silti olla tiukassa, eivätkä SSD-levyt ole mitenkään halpoja. Microsoft on ratkaissut ongelman 1 teran muistikorteilla. Näiden hinta ei ole tiedossa, mutta niille on paikka konsolin takana. Tulevaisuus tuonee tullessaan myös yhtä teraa isompia muistikortteja. Kokemus on silti opettanut, että tällaiset firman omat levytilalaajennukset ovat tavanneet olla hintavia.

Xbox Series X, kaikki mitä siitä tiedetään

Xbox Onen osalta Microsoft on saanut runsaasti lunta tupaan ennen kaikkea pelivalikoiman osalta. Yksinoikeuspelejä on ollut liian vähän, ne ovat olleet liian pieniä, eivätkä useinkaan odotetun laadukkaita. Kritiikillä on perusteensa varsinkin, kun Microsoftin tarjontaa verrataan Sonyn ja Nintendon yksinoikeuskattauksiin. Palaute on kuultu, sillä Xbox Game Studiosin kokoa on yli kaksinkertaistettu. Siipien suojaan on rekrytoitu muun muassa Ninja Theory ja Obsidian, ja lisäksi on laitettu pystyyn omaakin, kuten Santa Monicaan The Initiative.

Master Chiefin paluu parrasvaloihin Halo Infinitessa tulee olemaan Microsoftille iso juttu, ja useita muitakin pelejä pienemmiltä julkaisijoilta on matkalla Xbox Series X:lle. Ninja Theorylta on tulossa kauhupeli Project: Mara, ja Rarella on työn alla Everwild, josta ei toistaiseksi tiedetä juuri mitään. Microsoft on kuitenkin luvannut esitellä tulevia pelejä suoratoistolähetyksessä heinäkuussa.

HQ

Xbox Series X -konsolin hintaa ja julkaisuajankohtaa ei siis ole kerrottu. Microsoftin mukaan julkaisu tapahtuu loppuvuodesta 2020, ja analyytikkojen arvailut sijoittuvat marraskuulle. Hinnan ounastellaan olevan välillä 449-599 dollaria, jolloin 500 dollaria on vankin veikkaus. Toivottavasti Microsoft paljastaa tulevaisuudensuunnitelmansa pian.Ladataan seuraavaa sisältöä