Suomi
Gamereactor
artikkelit

Gears of War: Coalition's End (kirja)

Brittirouva Karen Travissin neljäs Gears of War -romaani Coalition's End johdattaa lukijat kolmannen Gears-pelin alkutilanteeseen. Markus pureutui kirjan saloihin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Star Wars -kirjoja tehtaillut Karen Traviss kunnostautui kahdella ensimmäisellä Gears-romaanilla niin hyvin, että Epic Games antoi rouvalle tehtäväksi käsikirjoittaa Gears of War 3 -pelin. Tämän vuoksi kirjat ja tuleva peli ovat tarinallisesti erittäin tiukasti sidoksissa toisiinsa. Kolmas peli ei ala siitä, mihin edellisen pelin lopussa jäätiin, vaan kakkos- ja kolmos-Gearsin välissä on peräti kolmen romaanin kokoinen aukko.

Tarinallisesti Coalition's End alkaa täsmälleen siitä, mihin edellinen romaani Anvil Gate lopetti. Neljännen kirjan juonikuvion yksinkertaisuuden ansiosta opuksen voi lukea ilman tietoa aiemmista kolmesta kirjasta, mutta en silti suosittele niin tekemään. Helpointa on mieltää kaikki neljä romaania yhdeksi isoksi tarinaksi, joka on jaettu osiin. Oletettavasti Travissin Gears-tarinan loppuhuipennus on säästetty Gears of War 3 -peliin.

Gears of War 2 päättyi tilanteeseen, jossa ihmisten viimeinen kaupunki Jacinto hukutettiin ja samalla Locust-hirviöiden oletettiin kuolleen. Jäljelle jääneet ihmiset pakenivat Vectes-nimiselle saarelle, ja viimeisen kolmen romaanin ajan ihmiset ovat koettaneet selviytyä uudessa tilanteessa. Sisäisten jännitteiden lisäksi on myös ulkoinen uhka: kuollessaan räjähtävät lambent-eliöt. Kyseessä on ilmeisesti kohteensa infektoiva "jokin", mutta kukaan ei oikein tiedä mikä. Ajan kuluessa epäilykset kasvavat koko ajan sen suhteen, että ilmeisesti sosialistiliittouma COGin poliittinen johtaja Richard Prescott tietää enemmän kuin on valmis kertomaan.

Gears-romaaneissa on aina ollut kaksi tarinaa rinnakkain: nykyajassa seurataan ihmisten sopeutumista uuteen tilanteeseen Vectesin saarella, ja takautumatarinassa syvennytään johonkin menneisyyden avaintapahtumaan. Coalition's Endin takautuma on Emergence Day eli päivä, jolloin Locust-hirviöt kaivautuivat Sera-planeetan pinnalle ja hyökkäsivät ihmiskuntaa vastaan. Kuvauksen keskiössä eivät niinkään ole varsinaiset sotatoimet, vaan yksittäisten ihmisten kokemukset maailman mullistuessa.

Tämä on mainos:

Yleensä Gears-kirjoissa on keskitytty yhteen tai kahteen sarjan keskeiseen henkilöhahmoon, mutta tässä Coalition's End poikkeaa säännöstä. Sekä takautuma että nykyajan kuvaus suorastaan vilisevät ihmisiä, joista vain pieni osa on peleistä tuttuja. Travissin tarinat ovat aina olleet henkilöpainotteisia, joten tarkoituksena on varmaankin tutustuttaa lukijat Gears of War 3:n hahmokaartiin. Suureen henkilögalleriaan keskittymisen hintana on, että edellisissä romaaneissa aloitettu tarina ei juuri etene, vaan enemmänkin syventää lukijan tietämystä jo aiemmin pohjustetuista asioista.

Kirjan alussa on havainnollinen aikajana Gears-universumin tärkeimmistä tapahtumista. Tähän asti osaset on pitänyt itse yhdistellä kronologiseen järjestykseen, joten virallinen lista päivämäärineen on erittäin tervetullut. Toivottavasti seuraava lisäys joko peleissä tai kirjoissa on selkeä kartta Seran maailmasta. Travissin kirjat vilisevät erilaisten paikkojen nimiä, joista vain murto-osa on tuttuja pelkkiä pelejä pelanneille.

Neljännessä romaanissa Karen Traviss on jo hyvin sinut Gears of Warin sotilastermejä vilisevän sanaston kanssa, ja kerronta on muutenkin hyvin sujuvaa. Kirja on ehkä aavistuksen laimea verrattuna aiempiin opuksiin, mikä johtunee paukkujen säästelystä tulevaa peliä varten. Coalition's Endin lukee silti mielellään ja sitä voi suositella lämpimästi varsinkin niille, jotka ovat kaikki aiemmat romaanit läpi kahlanneet ja joille englanninkielisyys ei aseta esteitä.

Gears of War: Coalition's End (kirja)
Karen Traviss: Gears of War: Coalition's End, s. 443, Gallery Books, 2011
Tämä on mainos:

* Lue myös Gears of War 3:n arvioLadataan seuraavaa sisältöä