Suomi
Gamereactor
artikkelit

Reggie Fils-Aimé: Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo (kirja)

Katsaus menneiden vuosikymmenten amerikkalaiseen liike-elämään, eikä sitten juuri muuta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Reggie Fils-Aimé: Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo (kirja)

Videopelialalla alkaa olla jo sen verran ikää, että ne merkittävimmät veteraanit alkavat hiljakseen eläköityä ja kirjoittaa muistelmiaan. Silkan historian lisäksi näissä kirjoissa on alkanut olla myös ohjeita nuoremmalle sukupolvelle siitä, miten eri asiat kannattaa hoitaa. Arvioin taannoin Nintendon edesmenneen johtajan, Satoru Iwatan (1959-2015), teoksen Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO, ja lukukokemus oli miellyttävä. Vaikka kirja oli tietenkin tehty ennen kaikkea japanilaisille, koki myös pohjoismaalainen saavansa sanomasta jotain itselleen. Valitettavasti Amerikan alueen Nintendon entisen pomon, Reggie Fils-Aimén (1961-), teos Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo ei vastaavaan pysty. Kyseessä on hyvinkin yksityiskohtainen katsaus Fils-Aimén urasta eri käänteineen, ja näin ollen Yhdysvaltain liike-elämä ja työkulttuuri tulevat pikkutarkasti esille. Ja siinäpä se sitten onkin. Toki teoksella on oma historiallinen arvonsa, mutta pohjoismaiselle lukijalle se ei anna oikeastaan mitään.

Fils-Aimé aloittaa odotetusti alusta, ja lapsuuden keskiössä on ennen kaikkea tavoitteellinen koulunkäynti ja siitä seuraava urasuuntautunut ote työntekoon. Suunta on koko ajan ylöspäin firmasta toiseen siirryttäessä, mutta mutkiakin matkaan mahtuu. Toisin sanoen määrätietoisuuden, kyvykkyyden ja silkan hyvän onnen lisäksi menestyneimmätkin ovat kokeneet matkan varrella takaiskuja ja muita epäonnistumisia. Tämä opetus lienee se ainoa merkittävä anti Yhdysvaltojen ulkopuolella elävälle lukijalle.

Reggie Fils-Aimé: Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo (kirja)Reggie Fils-Aimé: Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo (kirja)
Tämä on mainos:

Käsittely pysyttelee tiukasti Fils-Aimén urassa, mikä on tietysti tietoinen ja perusteltu ratkaisu. Pieni lisäsäväys henkilökohtaista elämää olisi silti tuonut edes jonkinlaista vaihtelua puisevaan liike-elämän kuvailuun. Kirja on onneksi jaksotettu lyhyisiin ja helposti luettaviin kappaleisiin, ja ajoittain se tärkeäksi katsottu opetus tiivistetään harmaaseen "The So What" -laatikkoon.

Lukemista voi suositella videopelien historiasta poikkeuksellisen syvällisesti kiinnostuneille lukijoille. Toinen kohderyhmä saattaisi olla lukijakunta, joka tavalla tai toisella aikoo suuntautua amerikkalaisen liike-elämän pyörteisiin, ja haluaa siksi hieman perehtyä tulevan työympäristönsä lähihistoriaan. Muille Fils-Aimén teos Disrupting the Game ei anna oikeastaan mitään.

Fils-Aimé, Reggie, Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo, s. 211, Harper Collins 2022

Reggie Fils-Aimé: Disrupting the Game: From the Bronx to the Top of Nintendo (kirja)
Tämä on mainos:


Ladataan seuraavaa sisältöä