Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
Age of Samurai: Battle for Japan

Samuraiden aika: taistelu Japanista (Netflix)

Japanin historian kenties tunnetuin aikajakso viimeisen päälle dramatisoituna dokumenttina

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Age of Samurai: Battle for JapanAge of Samurai: Battle for Japan

Netflix on ottanut tavaksi tuottaa dramatisoituja dokumentteja minisarjoiksi. Näissä sarjoissa näytellyt osuudet vuorottelevat eri tutkijoiden puheiden kesken. Yleensä käsittelyssä on jokin varsin pitkä ja tunnettu aikajakso, joka sitten käydään läpi kourallisessa jaksoja. Tavallisesti käsitelty aikajakso on melko pitkä, joten tapahtumissa laitetaan usein mutkia suoriksi. Näenkin Netflixin dokumentit ennen kaikkea viihteenä, jotka ohjaavat kiinnostuneen katsojan selvittämään aihetta tarkemmin itse.

Samuraiden aika: taistelu Japanista (Age of Samurai: Battle for Japan) käsittelee niin sanotun Sengoku-ajan loppuselvittelyn, eli suunnilleen vuodesta 1550 aina 1600-luvun alkuun. Tuolloin Japanin yli 150 vuotta kestänyt jatkuvan sisällissodan jakso päättyi, ja sen jälkeen elettiin rauhan aikaa melkein 250 vuotta. Dokumentin käsittelemälle aikajaksolle mahtuvat myös historialliset ninjat, joita ei sarjassa valitettavasti käsitellä kuin hyvin ohimennen.

Eurooppalaiselle katsojalle erilaiset nimet ja paikat tuntuvat oudoilta, mutta havainnolliset karttakuvat ja ne dramatisoidut osuudet tekevät historian eläväksi hyvin onnistuneesti. Ajoittain näyttelijöiden asut näyttävät turhan uusilta ollakseen vuosikymmeniä sotineen kenraalin haarniskana, mutta muuten dokumentti onnistuu luomaan aidon vaikutelman itsestään.

Tämä on mainos:

Ymmärrettävästi tapahtumat käydään läpi kronologisessa järjestyksessä, mutta tiettyihin taisteluihin on onnistuttu luomaan kasvavan jännitteen tunnelma. Tämä johtuu siitä, että edessä oleva lopullinen välienselvittely pohjustetaan poikkeuksetta hyvin. Ketkä ovat osallisina, mitkä ovat panokset, ja mikä on hävinneen osapuolen kohtalo. Ratkaisun voi tietysti luntata googlaamalla etukäteen, mutta en suosittele niin tekemään. Kannattaa nauttia sarjan luomasta jännityksestä täysin siemauksin.

En ihmettelisi, jos sarjan katsomisen jälkeen tulisi tarve pelata uudelleen viime vuonna julkaistua Ghost of Tsushimaa, ja ehdottomasti vuonna 2017 julkaistua ensimmäistä Nioh-peliä. Seuraava askel on selata paikallisen kirjaston valikoimaa samuraiaikaa käsittelevien kirjojen osalta. Itse tein juuri näin, ja harmillisesti niitä suomeksi käännettyjä teoksia ei liiaksi ole.

Netflixin Samuraiden aika: taistelu Japanista pyrkii olemaan viihdyttävä kuvaus Japanin historian kiinnostavimmasta ja sotaisimmasta vaiheesta. Sarja onnistuu pyrkimyksessään hienosti.

Age of Samurai: Battle for Japan
Tämä on mainos:
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä