Stephen Kingin mittavaan romaaniin Tukikohta (The Stand) perustuva yhdeksänosainen minisarja on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa HBO Nordicilla. Sen varsinaisen kirjan arvion pääsee lukemaan täällä. Sarja seuraa lähdeteostaan varsin tarkasti, ja ne tehdyt muutokset tuntuvat usein suorastaan tarpeettomilta. Pahinta on, että alkupuolen tihentyvä jännitys ei säily loppuun saakka. Näin uhkaavana alkanut tieteissarja päättyy enemmänkin siirappisena draamana.
Amerikkalaisesta tutkimuskeskuksesta pääsee karkuun superflunssa, joka tarttuu käytännössä 100% todennäköisyydellä, ja tappaa 99% todennäköisyydellä. Seurauksena on omanlaisensa maailmanloppu. Eloonjääneet alkavat kokoontua Yhdysvaltojen alueella kahteen eri paikkaan. Se hyveellinen Jumalan joukko kerääntyy Coloradon osavaltion Boulderiin, jonka henkisenä johtajana toimii 108-vuotias syvästi uskonnollinen Äiti-Abagail (Whoopi Goldberg). Se paheellinen vanhan vihtahousun joukko kerääntyy Nevadan osavaltion Las Vegasiin, jonka pelolla hallitseva johtaja on yliluonnollinen ilmestys Randall Flagg (Alexander Skarsgård). Kaksi näin erilaista ryhmittymää ei tietenkään mahdu samalle mantereelle, joten yhteenotto on odotettavissa.
Suurin osa sarjasta käytetään maailmanlopun jälkeisten tapahtumien kuvaamiseen. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, mutta ratkaisun seurauksena katsoja ehtii moneen kertaan unohtamaan, että kyse on maailmanlopun jälkeisestä maailmasta. Sarjassa olisi saanut olla muutama jakso lisää, joissa olisi paneuduttu nimenomaan siihen maailmanloppuun.
Muitakin eroja kirjaan verrattuna on, mutta pääsääntöisesti nuo muutokset ovat suorastaan tarpeettomia. Esimerkiksi keskeinen Nadine Cross on kirjassa tummahiuksinen, kun taas Amber Heard on tehty blondiksi. Entinen muusikko Larry Underwood on kirjassa valkoinen, mutta sarjassa rooliin on valittu mustaihoinen Jovan Adepo. Kolmas huomaamani tarpeeton muutos on se, että kirjan tuomari Richard Farrisia näyttelee tässä uudessa minisarjassa Gabrielle Rose nimellä tuomari Harris.
Nykyaikaista amerikkalaista kulttuuri-ilmastoa vasten henkilöhahmojen sukupuolen ja ihonvärin vaihtaminen on odotettavaa. Sen sijaan huomattavan selkeä jako Jumalan oikeamielisiin ja toisaalta vanhan vihtahousun turmeltuneisiin joukkoihin on hämmentävä. Nykyaikaisempi ratkaisu olisi ehkä ollut tehdä turmeltuneista lasvegasilaisista kristittyjä, ja hyveellisistä boulderilaisista muslimeja. Toisaalta taas tekijät halusivat varmasti amerikkalaisen keskivertokatsojan samastuvan ennen kaikkea hyveelliseen joukkoon, jolloin heidän kuvaamisensa muslimeina olisi voinut olla huono ratkaisu. Mene ja tiedä.
Mainitsin jo, että sarja menettää jännitteensä loppua kohti. Tämän voinee laskea lähdemateriaalin tarkan seuraamisen syyksi. Kirjan rytmitys ei ole mitenkään päin hiottu ja tasainen, ja tämä on saatu jostain kummallisesta syystä siirretyksi myös minisarjaan. Tekijät ovat selvästi lukeneet enemmänkin Stephen Kingin tuotantoa, sillä mukana on kourallinen hienovaraisia viittauksia Musta torni -kirjasarjaan. Jos The Stand menestyy, ehkä sama työryhmä työstää myös Mustan tornin omaksi sarjakseen? Musta torni -kirjasarjan arvion pääsee lukemaan täällä.
HBO Nordicin The Stand on omanlaisensa tulkinta mittavasta romaanista Tukikohta. Tarina kerrotaan teknisesti hyvin, ja sarja tiivistää alkuperäisteoksen toisia osioita, ja toisaalta laventaa joitakin osuuksia lähdemateriaalia laajemmaksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksena saadaan katsottava minisarja, joka menettää jännitteensä ennen loppuun pääsemistä. Suosittelen edelleenkin lukemaan pohjana toimineen romaanin, jos 1344-sivuinen kirja ei tunnu liian mittavalta haasteelta.