Suomi
Gamereactor
artikkelit
Psychonauts 2

Vuoden 2021 kolme parasta peliä, Tero Kerttula

Luvassa kokonainen artikkelisarja

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Näin vuoden lopuksi on taas tullut aika tarkastella kuluneen 12 kuukauden parhaita pelejä. Luvassa on seuraavan kahden viikon aikana artikkelisarja, jossa Gamereactorin toimitus nimeää ja hehkuttaa kuluneen vuoden parhaita pelejä. Jokainen artikkeli on kyseisen kirjoittajan oma henkilökohtainen näkemys siitä, mitkä kolme peliä tekivät menneen 12 kuukauden aikana suurimman vaikutuksen.

3. Road 96 (Nintendo Switch)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Tämä on mainos:

Parhaiden pelien listoille pitää aina nostaa vaikutuksen tehneitä pelikokemuksia, vaikka ihan jokainen ratas ei rutisematta rullaisikaan. Road 96 on tällainen peli. DigixArtin tyrannidystopiaa ja nuoruuden vapautta yhdistelevä matka ulos diktatuurista on helposti käsikirjoituksensa ja tunnelmansa ansiosta yksi vuoden mieleenpainuvimmista kokemuksista. Erikoiset hahmot ja yllättävät käänteet ja toivo toivottomuuden keskellä: siinä elementtejä, joista tämä tarina koostuu. Omalla tavallaan hienosti tarina saa myös välittämään nimettömistä ja kasvottomista pelaajahahmoistaan.

Teknisesti Road 96 ei ole ehkä terävimmillään, eikä ota pelattavuudestaan kaikkea mahdollista irti. Enemmänkin vuorovaikuttamista ympäristön kanssa olisi voitu kirjoittaa mukaan. Mutta silti: kun lopputekstit viimein rullaavat, tuntee kokeneensa jotain ainutlaatuista. Se jos joku on aina hyvän pelin merkki.

2. Metroid Dread (Nintendo Switch)

HQ
Tämä on mainos:

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Hieman takavasemmalta ilmestynyt jatko-osa Metroid-pelien kaksiulotteiselle tarinahaaralle ei onneksi petä. Dread tekee todella paljon oikein, oleellisimpana tietenkin siellä jossain kaukana harhailun tunne ympäristön uhatessa. Metroidissa on aina yksin ympäristöä vastaan. Erityisesti nautin siitä, kuinka Dread ohjaa pelaajaansa eteenpäin ilman nuolia ja vilkkuvia valoja. Suunta eteenpäin on aina tiedossa, mutta peli tarjoaa onnistuneen illuusion siitä, että reitti eteenpäin on keksitty ja raivattu itse.

Myös tuotanto on ensiluokkaista. Kaikki näyttää, kuulostaa ja tuntuu Metroidilta uudessa ympäristössä, mikä on ainoastaan kehu. Tunnelma on parhaimmillaan todella intensiivinen, eikä pelistä halua päästää irti sitten millään. Tämän parissa on hyvä odotella sitten joskus saapuvaa Prime-sarjan seuraavaa osaa.

1. Psychonauts 2 (Xbox Series X)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Pitkään sitä odotettiin, mutta onneksi mainion Psychonautsin jatko-osa täyttää odotukset ja jopa ylittää ne: itselleni Psychonauts 2 on nimittäin koko vuoden paras pelikokemus. Peli ammentaa ensimmäisestä osasta kaiken hyvän ja lisää omia juttujaan päälle onnistuneesti. Sen lisäksi peli on todella kaunista katsottavaa ja kuunneltavaa. Pelattavuudessakaan ei ole kerrassaan mitään vikaa.

Se, mikä kuitenkin todella nostaa Psychonauts 2:n suoraan legendojen joukkoon, on Tim Schaferin mestarillinen käsikirjoitus. Tarina käsittelee erilaisia ihmiselämän ongelmia alkoholismista traumaperäiseen stressihäiriöön, mutta todella kauniilla tavalla. Käsikirjoitus ei osoittele sormella, eikä etsi ratkaisuja. Omintakeisella tyylillään peli auttaa pelaajaansa ymmärtämään asioita ongelmien taustalla ja niin paljon kuin matkan varrelle ripoteltu huumori naurattaakin, myös liikutus kuuluu Psychonauts 2:n tarjoamaan tunnekavalkadiin. Psychonauts 2 ei ole vain vuoden 2021 paras peli: se on paras videopeliteos moneen vuoteen.

Psychonauts 2

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä