Suomi
Gamereactor
artikkelit
Victoria 3

Vuoden 2022 kolme parasta peliä, Risto Karinkanta

Risto kertoo omat suosikkinsa päättyvän vuoden peleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi 2022 on tarjonnut jälleen kerran toinen toistaan näyttävämpiä pelejä. Jotkin odotetuimmista julkaisuista luiskahtivat seuraavalle vuodelle, mutta siitä huolimatta koronan jälkimainingeissa tarjolle on tullut kiehtovia helmiä. Aloitetaan!

Ja jotta säännöistä ei niin otettaisi liikaa paineita, listaan neljä päättyvän vuoden parasta peliä.

4. Tunic (PC)

HQ
Tämä on mainos:

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Pitkään odotettu zeldamainen seikkailupeli Tunic on jakanut runsaasti mielipiteitä. Tämä näkyy myös Gamereactorin arvioista, jotka vaihtelevat välillä 6-9/10. Näin laaja vaihteluväli on kohtuullisen harvinaista!

Omana kantanani Tunic asettuu korkealle. Pelaajaa ei todellakaan pidellä kädestä, vaan pelinsisäinen, osin mystisellä kielellä kirjoitettu ohjekirja tulee todella tarpeeseen. Useat pelimekaniikat on oivallettava itse - tai luntattava läpipeluuohjeista. Seikkailu on mielenkiintoisen mystinen, vaikkakin paikoittain turhauttavankin vaikea. Siitä huolimatta veikeän mielenkiintoisella pelillä on oma paikkansa huippulistalla.

3. Immortality (PC)

Tämä on mainos:
HQ

Sam Barlow on melkoinen tekijämies, ellei peräti auteur. Hänen ihmisten näyttelemät FMV-pelinsä Her Story ja Telling Lies ovat olleet todella onnistuneita, mutta trilogian kolmas osa Immortality räjäyttää pankin. Elokuvanteon iloista ja suruista kertova teos on todella monikerroksinen voimannäyttö, joka tasapainoilee peli- ja elokuvataiteen rajapinnoissa.

Liiat paljastukset eivät ole hyväksi pelikokemukselle, mutta teoksen kertoma tarina näyttelijä Marissa Marcelin noususta ja katoamisesta saa erikoisia kierteitä pelaajan tutustuessa leikkauspöydälle ilmestyviin nauhanpätkiin. Tämä peli on koettava itse.

2. Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PC)

HQ

Gamereactorin arvion voi lukea täältä.

Vuoden kovin toimintarymistely olikin uusvanha klassikko Uncharted 4 lisureineen. Niiden remasterointi ja PC-käännös saatiin vihdoin muidenkin kuin pleikkarinpelaajien hyppysiin. Julkaisu ei ole vanhentunut päivääkään, ja uusien grafiikoiden myötä meno on entistä makoisampaa. Sankarit pääsevät maailmanympärysmatkalle merirosvoaarteen perässä, eikä pulaa komeista maisemista ja näyttävästi tuhoutuvista arkeologisista aarteista ole. Sattumoisin kyseessä on myös ensimmäinen arvioni, jolle olen antanut arvosanan 10/10.

1. Victoria 3 (PC)

HQ

Gamereactorin englanninkielisen arvion voi lukea täältä.

Yllättävä voittajani on ruotsalaisen Paradoxin teollistumis- ja maailmanvaltaussimulaattori Victoria 3. Pelitunteja on ruksuttunut mittariin valtaisia määriä, kun ohjailemani Ruotsi on ryhtynyt hankkimaan siirtomaita, ja toki teollistumaan maailman johtavaksi valtioksi.

Suurin osa Paradoxin suurstrategiapeleistä keskittyy tavalla tai toisella politiikkaan, diplomatiaan ja sotimiseen, mutta Victoria-sarja kääntää nimenomaan talouden ja tehtaan huomion keskipisteeksi. Tämä osuu suuresti omiin makunystyröihini!

Victoria 3

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Paradox julkisti pelin Victoria 3

Paradox julkisti pelin Victoria 3

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Edellinen Victoria-peli julkaistiin yli kymmenen vuotta sitten. Nyt strategiapeleistään tunnettu Paradox on kertonut, että Victoria 3 on tulossa. Uusi suuren luokan...Ladataan seuraavaa sisältöä