Suomi
Gamereactor
artikkelit

Vuoden pelit 2009, osa 1

Tänä vuonna on nähty jos jonkinlaista superhittiä, eikä niiden raakkaaminen paremmuusjärjestykseen ole mikään helppo tehtävä. Ohessa kuitenkin toimituksen suosikit päättyvälle vuodelle, kolme peliä kustakin kategoriasta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

VUODEN PELI

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 1: Uncharted 2: Among Thieves
Sonyn oma Indiana Jones toimittaa sekä seikkailua, sanailua että toimintaa
Mitä tapahtuu, kun paketoidaan hengästyttävä pulpseikkailu ällistyttävän koreaan kuoreen, lyödään kylkeen jytisevät ääniefektit ja taustalle tehokas musiikki, vieritetään peliä eteenpäin kuin hullun vimmalla, heitetään silmille jatkuvia vaaratilanteita ja nopeita kamera-ajoja, asetetaan eteen niin slummeja kuin muinaisia temppeleitä ja kuorrutetaan koko komeus häkellyttävän hyvillä ääninäyttelijöillä? Kymmenisen tuntia kestävä Uncharted 2: Among Thieves on juuri tätä: parasta viihdettä mitä pelimaailma tällä hetkellä tuntee.
Suurin osa pelin viehättävyydestä tulee sen genretietoisuudesta. Uncharted 2: Among Thieves hanskaa upeasti sen, mikä on pulpseikkailuissa tärkeintä: siinä on henkeäsalpaavia maisemia, läpeensä mätiä konnia ja jossain sillä rajamailla taiteilevia sankareita. Todellisiin myytteihin ja Marco Polon mysteereihin nojaava juoni on juuri sopivan eeppinen ollakseen pulp-uskottava, muttei liian pöhkö ollakseen naurettava.
Pelin varsinainen selkäranka on sen tapa käsitellä henkilöhahmojaan uskottavasti, mallintaa heidän liikkeitään elävästi ja antaa näyttelijöiden kemialle tilaa toimia. Tämä takaa sen, että peli on erittäin elokuvamainen ja hahmovetoinen toimintaryllistys, jossa pelaaja kokee todella olevansa mukana kiikkumassa jyrkänteiden reunoilla tai tarttumassa hädissään siihen viimeiseen köynnöksen pätkään.
Moninpelin laatu yllätti kuitenkin innokkaimmatkin fanit. Verkkopeliä voi käydä kahden kilpailevan aarteenetsijätiimin tiukkana taistona, jossa kaikki likaiset keinot ovat sallittuja, tai sitten äärimmäisen intensiivisenä yhteistyöpelinä, jossa kaverin turvaaminen on ainoa keino päästä kalleuksiin käsiksi.
Uncharted 2: Among Thievesin viihdearvo peittää helposti alleen ne vähäiset rosoisuudet, mitä peliin on jäänyt. Ei epäilystäkään, se on selvästi on tämän vuoden paras peli.

Vuoden pelit 2009, osa 1
Tämä on mainos:

Sija 2: Dragon Age: Origins
BioWaren roolipeli on puhdasta kultaa
Otetaan synkkä ja julma fantasiatarina petturuudesta, sankaruudesta ja selviytymisestä pahimman mahdollisen keskellä. Otetaan nippu hahmoja, jotka puutteineen ja vahvuuksineen tuntuvat hyvin todellisilta henkilöiltä. Otetaan taktiikkapohjainen taistelujärjestelmä, joka tarjoaa syvyyttä juuri niin paljon kuin pelaaja haluaa käyttää, kuitenkaan pakottamatta hirvittävään pilkunviilaukseen. Annetaan BioWaren keittää soppa - ja tulos on vahvin roolipelikokemus, mitä vuoden tai BioWaren historian aikana on nähty. Dragon Age: Origins kutsuu pelaajan osallistumaan, houkuttaa välittämään, ja lopulta pakottaa tuntemaan, millaista on elää maailmassa, jossa toivo on se haurain mahdollinen asia. Sellaista suoritusta on vain pakko arvostaa.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 3: Batman: Arkham Asylum
Parasta Batmania ikinä
Kuka hullu ehdoin tahdoin haluaisi hullujenhuoneelle? Ainakin kuka tahansa, joka on käynyt Arkhamissa Batmanin kanssa. Verrattoman sujuva toiminta ja yhtä sutjakasti kulkeva tarina kelpaavat aina, ja pelistä onkin todella vaikea olla pitämättä. Se on kuin suoraan sarjakuvien sivuilta reväisty ilmestys, jonka tunnelma on prikulleen oikealla tavalla inhottava. Batman ei ole siloposkinen sankari vaan brutaali metsästäjä, joka katkoo karanneiden mielipuolien raajoja pistäessään nämä aisoihin.

VUODEN DESIGN

Tämä on mainos:
Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 1: Brütal Legend
Levykansitaidetta ja heviestetiikkaa
Frank Farzettan levynkansista haltioituneena päätti Double Fine maalata Brütal Legendistä maailman, jonka rikas värimaailma katsoo karsaasti nykymuodin mukaisia harmaan- ja ruskeansävyisiä maisemia. Pelkästään turistina haahuileminen on erittäin palkitsevaa - maailma todellakin on heavy metalin läpikyllästämä paikka. Kalja kasvaa puissa, muurit ovat isoja kaiuttimia pinossa ja maasta puskee V8 hot rodeja kuin kummallisia hevisieniä. Sähkökitaroiden näköisiä graniittimonumentteja on joka kulmalla, kalloista koottu vuori ihastuttaa ensinäkemältä ja kaduilla tallustaa tietysti headbangereita.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 2: Batman: Arkham Asylum
Jylhää gotiikkaa ja kauhulääketiedettä
Arkhamin parantola luottaa pakkopaitoihin, metallikouriin, sähköshokkeihin ja muihin kyseenalaisiin hoitokeinoihin. Ei ihme, että sairaala on täynnä hulluja, sillä Arkhamin viheliäisin hoitomenetelmin tuskin yksikään potilas ottaa askeltakaan parempaan suuntaan.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 3: Borderlands
Miksi vetää tappiin, jos voi lyödä ylikin?
Sarjakuvamaiset maisemat ja vääräleukainen landepaukkumeininki kuorruttavat vinkeää toimintarymistelyä, jossa kaikki on vähintäänkin liioiteltua. Psykoottisesti hihkuvat ja veistä heiluttelevat kääpiöt valkoisissa maskeissaan naurattavat sadannellakin kerralla.

VUODEN LADATTAVA

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 1: Trials HD
Pulmapeli, ajopeli, tasohyppely, tai ne kaikki
Trials HD:ssa tarvitaan runsaasti tahdonvoimaa lukuisiin uudelleenyrityksiin, kun hieno kenttäsuunnittelu pistää ajamaan mahtihyppyrien, räjähtävien tynnyreiden ja tasapainoramppien läpi. Kun vihdoin ylletään high score -listalle, voitonriemun huuma on mahtava.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 2: Trine
Ihana satupeli tarjoaa myös aivojumppaa
Unenomaiset maisemat luovat hienot puitteet kekseliäisyyteen nojaavalle pelattavuudelle. Fysiikkamallinnus kannustaa pelaajaansa rakentamaan etenemisreittinsä itse. Outoja ratkaisuja käyttämällä seuraukset ovat usein toimivia, mutta myös ällistyttävän hienoja.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 3: Shadow Complex
Metroidin henki muutti nykyaikadystopiaan
Shadow Complex on erittäin tyylikäs ja viihdyttävä toimintaseikkailu, joka yhdistää vanhan koulukunnan pelisuunnittelua moderneihin tuotantoarvoihin. Terroristien maanalaisen bunkkerin koluaminen on ehkä hivenen kallis mutta sitäkin nautittavampi reissu.

VUODEN TEKNIIKKA

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 1: Uncharted 2: Among Thieves
Naughty Dog teki kenties koleimman konsolipelin tähän asti
On vaikea hahmottaa miten ihmeessä Naughty Dog onnistui tunkemaan käytännössä kaiken mahdollisen grafiikkateknologian peliinsä, ja vieläpä kompromisseja tekemättä. Sitäkin suurempi ihme on, miten se kaikki komea visuaalinen ryöpytys saadaan esiin ilman lataustaukoja, aikaavieviä kovalevylle asentelemisia tai pienintäkään nykimistä ruudunpäivityksessä.
Pelin ylivertainen grafiikkamoottori tarjoilee jatkuvalla syötöllä teräväpiirtoa tehokkaasti hyväksikäyttäviä tekstuureja ja kaukanakin tarkkoina näkyviä maisemia. Joka paikka on täynnä upeita yksityiskohtia ja hienosti animoituja hahmoja. Koko tätä visuaalista vyörytystä säestää liki täydellinen setti erikoisefektejä jyhkeine räjähdyksineen, väräjävine liekkeineen ja kimaltelevine valaistuksineen.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 2: Killzone 2
Guerrilla piti mitä lupasi vuonna 2005 E3:ssa
Kyllähän siitä nättiä peliä povattiin, mutta grafiikan laatu löi silti ällikällä. Guerrilla puristi kaiken irti Playstation 3:n apuprosessoreista ja esitteli sellaisen määrän valaistuksella kikkailevaa karkkia, ettei mikään toinen peli ole pystynyt samaan. Killzone 2 on niin kaunis että se sattuu.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 3: Red Faction: Guerrilla
Mars päreiksi vaikka paljain käsin
Red Faction: Guerrilla oli tavattoman hauskaa mellastusta, kiitos peliä pyörittävän Geo Mod 2.0 -pelimoottorin. Se antoi pelaajan tuhota käytännössä minkä tahansa rakennuksen niin, että sen hajoaminen oli paitsi tyydyttävää, myös fysiikan lakeja noudattavaa. Satametrisen tornin kaataminen pelkän moukarin voimin on yksi tämän vuoden hienoimmista kokemuksista.

VUODEN ÄÄNI

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 1: Killzone 2
Harvoin on 5.1-ääni näin oikeuttanut käyttönsä
Ylitse viuhuvia tykinammuksia, räjähtäviä kranaatteja, metallin vääntyminen sarjatulen alla, joukkueenjohtajan tylyt käskyt ja kaiken metelin yli kuuluvat ärjyvien vihollisten sotahuudot. Playstation 3:n äänentoistoa ei ole koskaan pistetty näin lujille, eikä sodankäynti ole milloinkaan kuulostanut näin massiivisen hienolta. Väkivaltainen ja armoton konflikti helghastien kanssa pauhaa uskomattoman jykevänä ja massiivisena 5.1-äänivallina. Efektien suunta kuuluu selkeästi ja tarkasti, ja taustalla räyhää harvinaisen dynaaminen soundtrack. Sota Helghanin pinnalla oli ehkä yhtä helvettiä, mutta se kuulosti taivaallisen hyvältä.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 2: Uncharted 2: Among Thieves
Yksityiskohtia enemmän kuin ehtii huomata
Uncharted 2 on paitsi kaunis katsoa, myös upeaa kuunneltavaa. Pelin jokainen hetki on täynnä yksityiskohtia: soran rapinaa, hylsyjen kilisemistä maahan, kenkien lipsumista liukkailla pinnoilla ja päähenkilön ähkimistä äärimmilleen vietyjen stunttien puristaessa miehestä viimeisetkin mehut.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 3: Infamous
Sähkö kuuluu myös äänimaisemissa
Epätodennäköisen sankarin sähkölatauksia käyttäviä supervoimia säestetään häiritsevän hienolla äänimaailmalla. Ilma rätisee ihanasti, kun salamat käristävät konnat sijoilleen ja autojen varashälyttimet pamahtavat huutamaan. Erityispisteet epätyypillisen atonaaliselle taustamusiikille, jossa perinteisiä soittimia korvataan sähköisellä surinalla, tyhjillä tynnyreillä ja lasimurskalla.

VUODEN TARINA

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 1: Dragon Age: Origins
Kenen kanssa pelastat maailman?
Tarina on vain yhtä hyvä kuin hahmonsa - ja juuri siksi Dragon Age on panostanut sankarin tovereihin koko rahalla. Mahtavat ääninäyttelijät, monisyiset persoonal-lisuudet ja oivallinen dialogi herättävät myös muun maailman eroon ja saavat tarinan tuntumaan pelaajan omalta. Kyky viedä pelaajaa tunteista käsin on yhä se tarinankertojan taidoista voimallisin.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 2: Uncharted 2: Among Thieves
Hahmokemia kantaa läpi kivenkin
Muinaiset salaisuudet, petolliset liittolaiset, tiukka toiminta ja kiperät pähkinät ovat iso osa Uncharted 2:n viehätystä, mutta pelin todellinen sielu piilee ääninäyttelijöiden kemi-assa. Ilman Northin, Blackin ja Rosen panosta erinomai-nen kerronta ja upea rytmitys jäisi vaille sitä terävintä kärkeä, eikä kolmikon keskinäisestä naljailusta tahdo saada tarpeekseen.

Vuoden pelit 2009, osa 1

Sija 3: Batman: Arkham Asylum
Viittaritarin ura pähkinänkuoressa
Vuosikymmenten historialla varustettu hahmo ei ole helppo aihe - miten siihen tarttuisi niin, että sekä fanit että ummikot kokevat pelin omakseen? Arkham Asylum ratkaisee dilemman kasaamalla viittaritarin vihamiehet yhteen osoitteeseen turpakekkereitä varten, ja paljastaa kunkin sosiopaatin suhdetta viittaritariin psykiatrihaas-tatteluissa. Pyhä historiakatsaus, Batman!

Muista lukea myös artikkelimme kakkososa!Ladataan seuraavaa sisältöä