Huomautus: PC-version arvio keskittyy nimensä mukaisesti pääosin PC-version laatuun. Arviossa käytettiin sekä näppäimistöä että Steam Controlleria.
Lähinnä Dead or Alivesta ja Ninja Gaidenista tunnettu Team Ninja yllätti alkuvuodesta, kun vuonna 2004 julkistettu Nioh julkaistiin viimeinkin. Nyt loppuvuodesta PC-pelaajat saivat vuorostaan yllättyä, kun aikaisemmin yksinoikeudella PS4:lle ilmestynyt Souls-like sai tietokoneversionsa.
Lyhyt kertaus tietämättömille: Nioh sijoittuu 1600-luvun myyttiseen Japaniin, missä pelaaja asettuu englantilaisen William Adamsin saappaisiin, joka ninjamestareiden oppien avulla asettuu kamppailemaan henkiä ja demoneja vastaan. Dark Soulsin ja Ninja Gaidenin yhdistelmä keskittyy pääasiassa kiihkeisiin taisteluihin ja sitä kautta hahmon kehittämiseen.
PC-version käynnistäminen antoi kirjoitushetkellä huonon vaikutelman. 1280 x 720 -resoluution ja 30 FPS:n ruudunpäivityksellä aukeava ikkuna vaikuttaa suoralta konsolikäännökseltä. Pelinsisäisistä asetuksista ruudunpäivityksen voi nostaa lukittuun maksimiin 60 FPS, mutta resoluutiolle ei näytä olevan mitään vaihtoehtoa. Ratkaisu löytyykin Steamin kautta aukaistavasta käynnistyssovelluksesta, mitä kaikki pelaajat eivät välttämättä löydä. Asetuksissa on säädöt niin resoluutiolle, varjojen laadulle kuin renderöintiresoluutiollekin. Korkein tuettu resoluutio on 4K, joten hifistelijöille on tarjolla silmänkarkkia. Nyt pelin julkaisun jälkeen tämä "launcheri" tulee automaattisesti peliä käynnistettäessä.
Pelin tarjoamat grafiikka-asetukset muistuttavat pitkälti PS4-version tarjoamia asetuksia: toimintaan tai elokuvamaisuuteen keskittyvät esimääritykset ovat kopioita konsoliversiosta, mutta mukana on asetukset myös minimi- ja maksimiteholle. Asetuksia voi myös muuttaa oman mielensä mukaiseksi: saatavilla on resoluutiomahdollisuuksia 4K-tasolle (3840x2160), 30 tai 60 FPS:n ruudunpäivitys, renderöintiresoluutio- ja varjojen laatu -valikot sekä valintalaatikot dynaamisille heijastuksille (dynamic reflections), kameran liikesumennukselle (motion blur) ja ambient occlusionille. Lisäksi peli-ikkunan saa joko kokoruutuun, ikkunaan tai reunattomaan ikkunaan.
Valitettavasti käyttöliittymä muistuttaa konsoliversiota. Kaikki valikoiden ja pelin aikana näytettävät painikeohjeet käyttävät Steam Controllerin painikkeita, vaikka mitään ohjainta ei olisi kiinni tietokoneessa. Lisäksi säätäminen ei tue näppäimistöä laisinkaan: uuden näppäimen asettaminen näppäimistöllä jumittaa valikon kokonaan, eikä siihen auta muu kuin pelin uudelleenkäynnistäminen.
Vaikka käyttöliittymä antaisi kuvan näppäimistöttömästä maailmasta, peliä pystyy kyllä pelaamaan sellaisella. Ilman ohjainta pelin joutuu kokemaan varsin erikoisella näppäinasettelulla, missä kameraa ohjaavat H, U, N ja Ö -näppäimet, kun taas hahmoa liikutetaan WASDilla ja toimintoja tehdään niin kirjaimilla, nuolinäppäimillä kuin lähes jokaisella funktionäppäimelläkin. Jo tunnin pelaamisen jälkeen voi odottaa sormien kramppaamista, ärräpäiden lentämistä ja kamalia painajaisia. Näppäimistön vieressä istuva hiiri jää tällä kertaa työttömäksi.
Nioh tukee Steam Controlleria natiivisti: kaikki oletusasetukset tuntuivat näppäimistösekoilun jälkeen kuin sulalta vahalta. Lähes jokainen liike tuli kuin luonnostaan, ja kuolematilastotkin tippuivat silmissä. Kosketuslevyn kameraohjaus oli välillä oudon tuntuinen, mutta kyseessä oli enimmäkseen tottumiskysymys tattiohjauksen jälkeen. Kosketuslevyn hipaiseminen ei tuntunut yli- eikä aliampuvalta, ja sen hienosäätöön on selkeästi nähty vaivaa.
Loppujen lopuksi kyseessä on erittäin lupaavan oloinen PC-versio, jota valitettavasti varjostaa huono valikkosuunnittelu. Peli ei kaatunut kertaakaan testin aikana, ja latausajat olivat lyhyitä käynnistämistä lukuun ottamatta. Koei Tecmon tekemät aiemmat PC-versiot ovat olleet laadukkaita, joten lopputulos ei paljoa yllätä. Tänä vuonna julkaistulle pelille 50 euron hinta ei yllätä lainkaan, ja Complete Edition on jopa konsoliversiota halvempi. Mukana tulee myös aiemmin julkaistut Dragon of the North, Defiant Honor ja Bloodshed's End -lisäosat sekä kaikki aikaa myöten linjoille saatetut ilmaiset päivitykset.
Mutta älä vain unohda ohjainta.
Katso myös Gamereactorin aiemmat Nioh-tekstit:
Kahdeksan vinkkiä Niohissa selviytymiseen