Suomi
Gamereactor
artikkelit

Stephen King: Keveys (kirja)

Pienoisromaani tutkailee kolmea ikääntyvän kirjailijan mieltä askarruttavaa teemaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuonna 1947 syntyneen Stephen Kingin johtoajatuksena on aina ollut kertoa tarina. Tämän seurauksena teoksien joukossa on niin lyhyttä rykäisyä (Ihmissuden vuosi) kuin monituhatsivuista eepostakin (Musta torni). Kesän kynnyksellä 2020 julkaistu Keveys kuuluu siihen lyhyeen ja tiiviiseen tuotantoon. Pienoisromaani julkaistiin alun perin vuonna 2018 nimellä Elevation.

Scott Carey on kookas 42-vuotias amerikkalainen mies, joka asuu itärannikolla pienessä Castle Rockin pitäjässä. Hän on kaikin tavoin tyypillinen lajinsa edustaja huonoja elintapoja myöten. Sitten Scott huomaa jotain kummallista: elintavoista riippumatta hänen painonsa laskee jatkuvasti, mutta se ei näy hänestä lainkaan ulospäin. Jonkin ajan kuluttua Scott ymmärtää, että jos sama meno jatkuu, hänen painonsa saavuttaa pyöreän nollan ennen pitkää.

Stephen King: Keveys (kirja)Stephen King: Keveys (kirja)

Keveys tutkailee kirjailijalle ominaisella tavalla kolmea eri teemaa, jotka näyttävät olleen tavalla ja toisella tapetilla kirjoitushetkellä. Kingille hyvin tyypillisesti aloitetaan yksinkertaisesta ideasta, jota sitten lähdetään pohtimaan monelta eri kantilta. Ensimmäinen käsitelty teema on mysteeri. Vaikka kuinka tiede kehittyy ja ihmiselle itselleenkin tulee kokemusta ja näkemystä, on aina olemassa myös niitä asioita, joita ei vain voi tietää. Toinen teema liittyy epäluuloihin pitäjään muuttanutta lesboparia kohtaan, ja mitä kaikkea ennakkoluulojen murtamiseen tarvitaan. Kolmas teema liikkuu kuoleman ympärillä. Tarinan kuluessa Scott Carey ymmärtää kuolevansa pian, tai ainakin havaitsee sen hyvin todennäköiseksi. Keveys tutkaileekin myös sitä, miten vääjäämätön lähestyvä kuolema kohdataan: mitkä asiat ovat vaikeita, mitkä helppoja, ja miten päähenkilön lähipiiri tilanteen ottaa.

Tämä on mainos:

Keveys on ensimmäinen lukemani Kingin teos, jossa se alussa esitetty suuri mysteeri ei selviä. Yleensä kirjailija on pitänyt tapanaan antaa kaikille oudoille juonenkäänteille edes jonkinlaisen selityksen. Tällä kertaa näin ei tapahdu, ja se johtunee pienoisromaanin keskeisimmästä teemasta eli mysteeristä: kaikkea ei voi aina tietää.

Stephen King: Keveys (kirja)

Kovakantinen kirja on painettu isolla kirjasinkoolla, eikä sivujakaan ole kuin 135. Toisin sanoen teoksen lukee helposti yhdessä illassa. Ilkka Rekiaron suomennos on jälleen erittäin laadukasta. Yhden lyöntivirheen muistan huomanneeni tekstissä, joten lukukokemus on kaikin puolin helppo ja vaivaton.

Stephen Kingin pienoisromaani Keveys ei sano paljoa, mutta kuitenkin riittävästi herättääkseen lukijan ajattelemaan. Uskon tämän olleen kirjailijan tarkoituskin.

Tämä on mainos:

King, Stephen, Keveys, s. 135, Tammi 2020

Stephen King: Keveys (kirja)

Gamereactorin arviot Stephen Kingin kirjoista pääsee lukemaan seuraavasti: Uinu, uinu, lemmikkini, Musta torni, Tukikohta, Se, Laitos, Hohto, Tohtori Uni ja Keveys.Ladataan seuraavaa sisältöä